Amerikaanse zuivelprijzen dalen door handelsoorlog
De handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump heeft ook een weerslag op de internationale zuivelmarkt. Raf Beyers, adviseur Bedrijfsontwikkeling en Risk management bij United Experts, ging op 16 april dieper in op de recente ontwikkelingen.

Na zijn beruchte Liberation Day op 2 april kwam Donald Trump voor de dag met een pauze van 90 dagen voor de landen die nog geen tegenmaatregelen hadden genomen tegen de heffingen die hij had ingevoerd.
“Opvallend in deze handelsoorlog is dat Rusland geen dreiging van importheffingen heeft gekregen van Trump. China, de grote geopolitieke vijand van Trump, kreeg echter een afzonderlijke behandeling. Een opbod aan tarieven vloog over en weer tussen de 2 grootmachten. Intussen zitten ze op 145% vanuit de Verenigde Staten richting China en aan 125% vanuit China richting de VS. Dit lijkt te eindigen in een economische uitputtingsslag, die we Trump ook zagen maken ten aanzien van China tijdens zijn eerste ambtstermijn”, stelt Raf Beyers.
“Er lijkt nu toch een mogelijke toenadering in de maak. De VS legt de bal daarvoor wel in het kamp van China. China laat echter recent beter dan verwachte groeicijfers zien, waardoor ze mogelijk de boot zullen afhouden of toch eisen zullen stellen, zoals de vraag om te stoppen met chanteren en om meer respect te tonen.”
China minder afhankelijk van VS
Daar komt nog bij dat de Chinezen steeds minder afhankelijk zijn van de Amerikaanse handelsstroom. In 2000 ging nog 20% van de Chinese export naar de VS, terwijl dat nu nog maar 14,7% is. Import uit de VS door China was in 2000 nog goed voor 10% van hun import, terwijl dat nu nog maar 6,3% is.
“De uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) in Hongarije en Slovenië zet de zenuwen op scherp in verschillende landen. Er zijn daar al ruim 10.000 koeien afgeslacht. Op de Global Dairy Trade (GDT)- veiling van dinsdag 15 april ging de zuivelindex +1,6% omhoog, nadat de zuivelindex ook al +1,1% omhoogging op de vorige zuivelveiling van 1 april”, meldt Raf Beyers.
Europese melkproductie daalt
De melkproductie van de wereldwijd 5 belangrijkste melkexporteurs bleef in februari boven het voorgaande jaar. Dit is de zevende opeenvolgende maand met een jaar op jaar productiegroei. De melkcollecties over februari stegen +0,2%, na correctie voor het schrikkeljaar. In de VS (+1%), Argentinië (+12%) en Nieuw-Zeeland (+1%) steeg de melkproductie over februari. terwijl de EU 27 en het VK (-0,9%) en Australië (-1,6%) achterbleven tegenover februari 2024. De milk solids van deze 5 regio’s is in februari naar schatting +2,0% hoger.
“De meeste Europese landen zagen de productie in februari dalen, aangevoerd door Duitsland (-3,3%), Frankrijk (-2,2%), Nederland (- 2,5%), Italië (-0,6%) en België (-3,9%). Daartegenover staan enkel nog het VK (+3,6%) en Polen (+1,8%) die nog steeds groeiend zijn tegenover vorig jaar. De inschattingen op de weekaanvoer voor de Duitse, Franse en Britse melkproductie voor maart suggereren dat de Duitse melklevering -2,5% lager zal zijn en de Franse daalt (-1,9%), terwijl voor de Britse melklevering voor maart een stijging van +5,1% wordt verwacht.”
Trump overweegt compensaties voor landbouw
“De Europese boterprijs is sinds de laatste notering van maart (7.618 euro/ton), nu bij de derde notering van april gedaald naar 7.452 euro/ton. Het sentiment wat betreft de Europese boterprijs is weer verschillend tussen de landen. In Duitsland daalde boterprijs met 85 euro naar 7.365 euro/ton en in Nederland deed men er 50 euro af naar 7250 euro/ton, terwijl men in Frankrijk de boterprijs +90 euro bijstelde naar 7.740 euro/ton. We zien internationaal het verschil tussen de boterprijzen groter worden.
De Amerikaanse boter staat nu nog maar op 4.589 euro/ton. De Nieuw-Zeelandse boterprijs op de GDT steeg de laatste veiling wel +1,5%, maar in euro’s daalde prijs vanwege de sterke euro tegenover de Amerikaanse dollar. In Nieuw-Zeeland is de boterprijs nu 6.750 euro/ton. We zien van meer Amerikaanse landbouwproducten de prijs stevig dalen door de handelsoorlog. Trump denkt al een compensatieregeling voor de Amerikaanse landbouwers”, aldus Beyers.
Poederprijs daalt
“De Europese prijs voor mager poeder (SMP,
“In de VS doet poeder het door de handelsoorlog een stuk slechter met nog maar 2.289 euro per ton. De Europese SMP-export daalde in 2024 met -7% tegenover 2023. We zien momenteel ook een veel zwakkere Europese SMP-export, met over februari een -28% lagere export dan vorig jaar.
Op de GDT werd de daling van de SMP-prijs toegewezen aan de kopers uit Noord-Azië (inclusief China) die duidelijk minder SMP kochten dan bij vorige evenementen. Dit wil zeggen dat ze internationaal voldoende kans zien om aan goedkope SMP te geraken.”
Kaasprijzen dalen
“De Europese kaasprijzen plafonneerden half maart en de prijzen dalen nu terug een beetje”, besluit Raf Beyers. Cheddar gaat voor 4.772 euro/ton van de hand, Gouda voor 4.356 euro/ton en mozzarella doet 4.225 euro/ton.