Startpagina Edito

Amerikaanse heffingen: stress-test of hype?

Een TikTok-hype zorgt voor een wereldwijd tekort aan pistachenoten. Influencers deelden massaal video’s van de Dubai-reep met chocolade, gemalen pistachenoten en verkruimeld gebak. Die video’s zijn zo populair dat verbouwers van pistachenoten de vraag niet kunnen volgen.

Leestijd : 2 min

Ook in Europa wordt het klassieke aanbod van deze noten teruggeschroefd en schieten de prijzen de hoogte in, omdat er bijna geen pistachenoten meer te krijgen zijn op de wereldmarkt. Nog maar 2 jaar geleden kampte deze markt nog met een overaanbod en bodemprijzen. Boeren in de Verenigde Staten planten nu in allerijl pistachebomen aan.

Ondernemers in land- en tuinbouw zijn wel wat gewoon als het aankomt op omgaan met vraag en aanbod. Ze werken met en soms tegen de natuur en de elementen en houden trends op korte en lange termijn in de gaten, bovenop ziekten en plagen, prijsindexen, fluctuerend consumentenvertrouwen, politieke beslissingen, wetswijzigingen en veranderende consumptiepatronen. Daar komen nu dus ook nog eens TikTok-hypes bovenop, die zo mogelijk nog moeilijker te voorspellen en in te schatten zijn dan alle eerder opgesomde factoren.

De video’s van de Dubai-chocolade op sociale media gaan al viraal sinds 2024. Dat is in ieder geval al langer dan die andere onvoorspelbare stoorzender, de Amerikaanse president Donald Trump. Hij is nog maar enkele maanden opnieuw aan de macht.

De aangekondigde en intussen gepauzeerde hoge importtarieven van de Verenigde Staten en de tegenmaatregelen van de andere economische grootmachten doen de internationale handel daveren op zijn grondvesten. Het is nog afwachten of de soep zo heet zal gegeten worden als ze werd opgediend, maar als stress-test voor de Europese Unie en de Europese agrovoedingsindustrie kon de Liberation Day van Trump wel tellen. De economische impact zou wel eens groter kunnen zijn dan die van corona of de oorlog in Oekraïne.

Trump geeft aan dat hij met zijn protectionisme meer jobs wil creëren in de VS en laat uitschijnen dat hij de steun heeft van de Amerikaanse landbouwers. Hun reacties kan je nochtans eerder tegenstrijdig noemen. Economisten in Europa vertellen dat de VS zichzelf in de voet schiet met de hoge importtarieven. Dat je – volgens Trump – moet produceren waar je afnemers wonen, is een stelling die ook al eens in de Europese landbouw geponeerd wordt, als tegengewicht voor het principe dat je moet produceren waar dat het beste of het goedkoopste kan.

Hoe roekeloos de economische politiek van Trump soms ook lijkt, er zijn al bedrijven die bekijken of en hoe ze hun productie naar de VS kunnen verhuizen, om te ontkomen aan de importtarieven. Al kunnen ook die tarieven een hype zijn met een beperkte houdbaarheidsdatum.

Filip Van der Linden

Lees ook in Edito

Edito: Willen we dat zomeruur wel?

Edito De omschakeling naar de zomertijd – en weer terug naar de wintertijd – beroert al jaren de gemoederen. Is het niet hoog tijd voor een definitieve regeling?
Meer artikelen bekijken