Natuurorganisaties betogen tegen GGO-wetgeving aan Luxemburgplein
Verschillende Belgische en Europese natuurorganisaties hebben op 7 april actiegevoerd aan het Europese Parlement in Brussel om verbetering in de GGO-wetgeving (genetisch gemodificeerde organismen) te bewerkstelligen. Actievoerende organisaties waren Nature & Progrès, Voedsel Anders, Greenpeace en andere belangenorganisaties.

Volgens de betogers heeft de Europese Commissie op 5 juli 2023 onder druk van de zaadindustrie een nieuw voorstel ingediend voor de deregulering van nieuwe GGO's.“Met de nauwelijks verholen bedoeling om het merendeel van de nieuwe genoom-editing technieken (NGT's) niet te controleren.” Dat is volgens de organisaties ten nadele van het milieu, de gezondheid van de consument en de landbouwers. Het voorstel van de Commissie zou namelijk geen risicobeoordeling, geen etikettering, geen traceerbaarheid of detectiemethoden hanteren.
Na herwerkingen van het EC-voorstel door het Europese Parlement en het Comité van Permanente Vertegenwoordigers (COREPER) blijkt er alsnog weinig aan de teksten veranderd te zijn. Enkel het Europese Parlement (EP) heeft enkele zaken aan het voorstel veranderd.
Met het oog op de trialoogvergaderingen tussen de 3 Europese instellingen in zicht, hopen de betogers hen ertoe aan te zetten de teksten opnieuw te herbekijken. “We hebben te maken met 3 teksten die onvoldoende zijn om het milieu en de gezondheid, producenten en consumenten echt te beschermen. Van de 3 teksten die op tafel liggen, is die van het Europees Parlement zonder twijfel het minst slecht, en de vooruitgang die erin wordt geboekt ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel van de Commissie moet op zijn minst worden veiliggesteld”, zo duidt Virginie Pissoort, hoofd belangenbehartiging bij Nature & Progrès Belgique, uit.
De organisaties bepleiten dat Europese Parlementsleden in de trialoogvergadering niet mogen inboeten en geen compromissen mogen sluiten inzake de eigen tekst. Ook België moet een steentje bijdragen om de tekst bij te sturen in het voordeel van de consument en producent.