Startpagina Milieu

Brouns wil beverpopulatie beter reguleren

Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns (cd&v) wil beter afbakenen waar bevers hun gang kunnen gaan en waar ze worden gereguleerd. De soort komt vooral in de provincie Limburg voor.

Leestijd : 1 min

De beschermde diersoort duikt op steeds meer plaatsen op, maar richt ook schade aan. De kosten voor de waterbeheerders gingen van 42.245 euro in 2015 naar 734.114 euro in 2023. Via het Agentschap Natuur en Bos vergoedde Vlaanderen de voorbije 10 jaar 464.389 euro schade aan landbouw, bosbouw en visserij. Verschillende waterbeheerders hebben aangegeven dat de huidige situatie niet langer houdbaar is en vragen om een aanpassing van het beleid of bijkomende middelen, meldt Brouns.

Het kabinet heeft het Agentschap Natuur en Bos de opdracht gegeven om versneld werk te maken van de afbakening van kern- en maatwerkgebieden voor de bever. In de kerngebieden krijgen ze volop de ruimte om hun rol te vervullen. Het gaat om grote aaneengesloten natuurgebieden langs waterlopen.

In maatwerkgebieden krijgen waterbeheerders meer sturingsmogelijkheden om de activiteit aan banden te leggen. In de andere gebieden wordt kordater opgetreden.

“We willen vermijden dat we in situaties terechtkomen zoals bij de everzwijnen, waar overlast uit de hand is gelopen”, zegt Brouns. “De afgelopen jaren hebben aangetoond dat het draagvlak sterk afhankelijk is van de inspanning van de waterbeheerders. Het moet voor hen dan wel behapbaar blijven. De bever doet het in Vlaanderen zeer goed, een verdere stijging van de beheerskosten lijkt mij dan ook niet te verantwoorden.”

Belga

Lees ook in Milieu

Europees Parlement zet licht op groen voor uitstel duurzaamheidsverplichtingen bedrijven

Buitenland Het Europees Parlement heeft op 3 april met een ruime meerderheid ingestemd met het uitstel van rapporteringsverplichtingen voor bedrijven op vlak van duurzaamheid. Ook een groot deel van de linkerzijde schaarde zich uiteindelijk achter deze voorstellen om bedrijven administratief te ontlasten. De Belgische voedingsindustrie noemt het uitstel een stap in de goede richting, maar heeft nog een aantal bezorgdheden.
Meer artikelen bekijken