Startpagina Stikstof

Compensatievergoeding mogelijk voor nulbemesting door stikstofdecreet

Op 19 februari informeerde de Mestbank alle landbouwers met gebruikspercelen in groene ruimtelijke bestemmingen in een Speciale Beschermingszone van de Habitatrichtlijn over de aanscherping van de nulbemesting en de eventuele compensatievergoeding.

Leestijd : 2 min

Het stikstofdecreet bepaalt dat er vanaf 2028 geen meststoffen mogen worden opgebracht op percelen in een groene bestemming in de Speciale Beschermingszones van de Habitatrichtlijn (SBZ-H) om de Europese natuurdoelen te halen. Deze regeling mag je niet verwarren met de vrijwillige nulbemesting in het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN) door het gewijzigde Mestdecreet. Die regeling wordt dit jaar nog verder uitgewerkt.

Wat houdt nulbemesting in?

Nulbemesting of bemestingsverbod betekent dat je geen meststoffen mag gebruiken. Enkel begrazing door 2 grootvee-eenheden per hectare (2GVE/ha) per jaar is er toegelaten. Dit verbod geldt voor landbouwgronden in groene ruimtelijke bestemmingen, zoals vastgelegd in gewestplannen of ruimtelijke uitvoeringsplannen.

Sommige landbouwers hadden eerder een ontheffing (vrijstelling) van dit bemestingsverbod, maar alle ontheffingen verdwijnen op 1 januari 2028 in de SBZ-H gebieden. Daarnaast wordt het verbod vanaf die datum ook nieuw ingevoerd in andere groene bestemmingen binnen SBZ-H waar de nulbemesting nog niet van kracht was.

Hoeveel bedraagt de compensatie?

Landbouwers die door dit bemestingsverbod worden getroffen, hebben recht op een vergoeding. Ze kunnen voor 1 of meerdere percelen nu een aanvraag indienen voor 2024, 2025 of 2026. Later worden ook aanvragen voor 2027 en 2028 mogelijk.

* Wie in 2024 al vrijwillig overschakelde, ontvangt een vergoeding van 15.000 euro/ha. Je kunt de aanvraag indienen tot 15 maart 2025.

* Wie in 2025 al vrijwillig overschakelde, ontvangt een vergoeding van 14.375 euro/ha. Je kunt de aanvraag indienen tot 30 september 2025.

* Wie in 2026 vrijwillig wil overschakelen, moet de aanvraag ook uiterlijk 30 september 2025 indienen. De vergoeding bedraagt dan 13.750 euro/ha.

* De vergoeding daalt stelselmatig tot 13.250 euro/ha in 2027 en 12.500 euro/ha in 2028.

Hoe sneller je dus overschakelt, hoe hoger de vergoeding.

Welke percelen komen in aanmerking?

De Mestbank informeerde alle betrokken landbouwers persoonlijk op 19 februari over de nulbemesting en het flankerend beleid via het Mestbankloket. Ook de aanvraagprocedure om nu al eerder vrijwillig in te stappen in de nulbemesting werd uitgelegd. Van zodra de landbouwer instapt, kan de nulbemesting niet meer worden teruggedraaid.

Andere vergoedingen

Bedrijven waarvan minstens 20% van het areaal onder de regeling valt waardoor de leefbaarheid van het bedrijf in gevaar komt, kunnen een extra vergoeding ontvangen. De Vlaamse regering werkt dit nog verder uit. Ook voor sommige terreininvesteringen volgt nog een aparte regeling.

Vragen?

In de brochure ‘Snellere en ruimere nulbemesting door het stikstofdecreet’ vind je heel wat nuttige informatie. Met vragen kan je terecht bij de Mestbank in jouw regio:

* Provincies West- en Oost-Vlaanderen: mestbank.west@vlm.be of 02 543 76 29 (kies 3)

* Provincies Vlaams-Brabant, Limburg, Antwerpen: mestbank.oost@vlm.be of 02 543 76 30 (kies 3).

VLM

Lees ook in Stikstof

Meer artikelen bekijken