Startpagina Actueel

FAVV viert 25-jarig bestaan met debat rond uitdagingen voedselveiligheid

Het FAVV organiseerde op dinsdag 18 februari zijn jaarlijkse bijeenkomst met zijn Wetenschappelijk Comité en Raadgevend Comité. Het centrale thema dit jaar was ‘25 jaar FAVV’. Tijdens een debat werd er ingegaan op de toekomst en uitdagingen van de voedselveiligheid.

Leestijd : 3 min

Onder de deelnemers waren er onder meer gerenommeerde wetenschappers van diverse universiteiten, vertegenwoordigers van beroepsorganisaties, consumentenorganisaties en andere overheden zoals de FOD’s Volksgezondheid en Economie, de Gewesten en de Gemeenschappen.

Inleidende sprekers

Het debat werd ingeleid door voormalig gedelegeerd bestuurder Piet Vanthemsche, die sprak over de oprichting en de eerste stappen van het FAVV. Huidig gedelegeerd bestuurder Herman Diricks gaf een overzicht van de uitdagingen waarmee het Voedselagentschap de voorbije 25 jaar te maken kreeg, maar ook van de successen die het in een kwarteeuw boekte. Voorzitster van het Wetenschappelijk Comité Lieve Herman overliep het 25-jarig bestaan van het adviesorgaan, de belangrijkste verwezenlijkingen (zoals de voedselveiligheidsbarometer) en gaf enkele voorbeelden van belangrijke adviezen.

Uitdagingen voor komende 25 jaar

Hoogtepunt van de dag was een boeiend debat over de uitdagingen voor de komende 25 jaar. Naast Piet Vanthemsche, Herman Diricks en Lieve Herman namen ook Claire Bury (Europese Commissie), Johan Hallaert (Fevia), Pieter Verhelst (Boerenbond) en Joost Vandenbroucke (Test-Aankoop) deel aan de discussie. Die bracht enkele belangrijke punten naar voor. Vooreerst vormt wetenschap een belangrijke bron om de risico’s in de voedselketen te identificeren en risicomanagers op de goede koers te zetten. Het is echter belangrijk om die risico’s ook helder te vertalen naar de consumenten. Verder zijn de klimaatverandering en globalisering niet alleen algemene uitdagingen, maar vormen ze ook de belangrijkste risico’s voor de insleep van nieuwe planten- en dierenziekten. Tot slot kennen artificiële intelligentie en nieuwe technologieën heel veel opportuniteiten, maar die moeten ook gevoed worden door kwaliteitsvolle data vanuit de voedingsbedrijven om zo opkomende risico’s nog vroeger te detecteren.

Het debat werd ingeleid door gedelegeerd bestuurder Herman Diricks, voorzitster van het Wetenschappelijk Comité Lieve Herman en voormalig gedelegeerd bestuurder Piet Vanthemsche.
Het debat werd ingeleid door gedelegeerd bestuurder Herman Diricks, voorzitster van het Wetenschappelijk Comité Lieve Herman en voormalig gedelegeerd bestuurder Piet Vanthemsche. - Foto: FAVV

Voorloper Europese voedselveiligheid

Er was eensgezindheid over het feit dat het FAVV een waardevolle instantie is voor de veiligheid van consumenten. Het FAVV is een voorloper wat betreft de Europese voedselveiligheid en is klaar om de toekomstige uitdagingen aan te gaan met behulp van wetenschap en alle partners in de voedselketen.

Twee adviesorganen

Al sinds de oprichting van het FAVV in 2000 werd beslist om 2 adviesorganen in te stellen om ervoor te zorgen dat het FAVV goed geïnformeerde beslissingen neemt in het belang van de gezondheid van consumenten, dieren en planten. Het Wetenschappelijk Comité is verantwoordelijk voor het verstrekken van wetenschappelijk onderbouwd advies. Het Raadgevend Comité speelt dan weer een belangrijke rol in het bevorderen van de dialoog tussen het FAVV en de betrokken sectoren.

Hoog niveau van voedselveiligheid

Federaal minister van Landbouw David Clarinval benadrukte het waardevolle werk en de dagelijkse inzet van de medewerkers van het FAVV, die instaan voor een hoog niveau van voedselveiligheid in België. “Het Wetenschappelijk Comité speelt hierin een sleutelrol, door waardevolle adviezen te verstrekken voor een beleid dat gebaseerd is op sterke wetenschappelijke fundamenten. Het Raadgevend Comité zorgt op zijn beurt voor essentiële communicatie tussen het FAVV en de diverse belanghebbenden. De toekomst brengt grote uitdagingen met zich mee, maar samen zullen we de volledige voedselketen blijven beschermen met dezelfde nauwgezetheid en toewijding”, besloot Clarinval.

FAVV

Lees ook in Actueel

Beheerovereenkomsten in de lift bij landbouwers in Riemst

Akkerbouw De belangstelling voor beheerovereenkomsten onder landbouwers in Riemst zit in de lift. Dit jaar zijn liefst 24 landbouwers gestart met een beheerovereenkomst, goed voor een oppervlakte van 46,8 ha. Vorig jaar waren dat slechts 4 landbouwers op 2,8 ha. Dat brengt het totale areaal aan beheerovereenkomsten in beheer door landbouwers in Riemst (36 in totaal) op 73,8 ha.
Meer artikelen bekijken