Vraag vóór 31 maart je vrijstelling voor 5%-reductieplicht aan!
Voor heel wat rundveehouders begint stilaan de tijd te dringen om nog een vrijstelling aan te vragen voor de 5%-reductieplicht. Het (laten) berekenen van je impactscore is daarbij een belangrijke en dringende stap.

Binnen het stikstofdossier staan enkele belangrijke data op de kalender. Zo kunnen rundveehouders nog tot uiterlijk 31 maart 2025 een aanvraag indienen voor een vrijstelling op de 5%-reductieplicht. Pluimvee- en varkensbedrijven hebben hier nog de tijd voor tot 30 september 2029.
Verplichte stikstofreductie
In de nabije toekomst moet ieder rundveebedrijf maatregelen nemen om zijn stikstofuitstoot met 5% te beperken ten opzichte van 2021. Dit zijn de zogenaamde generieke reductiedoelstellingen. Hiervoor bestaan verschillende opties. Dit kan door een maatregel uit de PAS-lijst toe te passen, of door het verminderen van het aantal dieren of door een combinatie van beide.
In bepaalde gevallen kunnen rundveehouders echter een vrijstelling aanvragen, waardoor een minder grote reductie-inspanning nodig is. Weliswaar moet je hiervoor aan enkele voorwaarden voldoen.
Voorwaarden voor vrijstelling
Je ammoniakemissie en je impactscore zijn 2 belangrijke parameters die mee bepalen of je in aanmerking komt voor deze vrijstelling. Nog belangrijk om te weten is dat de berekeningen in het kader van de vrijstellingsregelingen steeds gebaseerd zijn op de referentiesituatie (Mestbankaangifte) in 2021.
Bedrijven die een maximale jaaremissie hebben van 500 kg ammoniak (NH3) én een impactscore hebben die lager of gelijk is aan 0,025%, kunnen een vrijstelling op de generieke reductiedoelstellingen aanvragen. Ook biobedrijven kunnen een aanvraag doen bij een impactscore lager dan 1% (zonder de grens van 500 kg ammoniak). Een gemengd bedrijf moet de ammoniakproductie van de volledige veestapel in rekening brengen, niet enkel die van het rundvee.
Onwetendheid is groot
Heel wat rundveehouders kennen echter de ammoniakuitstoot en de impactscore van hun bedrijf onvoldoende. Ze weten met andere woorden niet of ze überhaupt een vrijstelling kunnen aanvragen of niet. Vanuit het veld bereiken ons signalen dat menig rundveehouder de ammoniakemissie van zijn bedrijf overschat, en dus ten onrechte denkt een jaaremissie hoger dan 500 kg ammoniak te hebben.
Heel wat Vlaamse rundveehouders zullen echter voldoen aan de gestelde voorwaarde. Een emissie van 500 kg NH3 komt immers overeen met niet minder dan 122 zoogkoeien, 38 melkkoeien of 143 vleeskalveren. Dit zijn weliswaar slechts richtcijfers.
De impactscore op de nabijgelegen natuur is anderzijds volledig afhankelijk van de omgeving van het veebedrijf. Daarom moet je de uitstoot en impactscore steeds individueel (laten) berekenen.
Dringend berekening maken
Je kunt de ammoniakuitstoot en de impactscore van je bedrijf zelf berekenen via een webtool, namelijk de impactscoretool. Deze tool kun je vinden op https://pasberekening.omgeving.vlaanderen.be. Via https://inagro.be/nieuws/update-pas-dossier-hoe-bereken-ik-mijn-impactscore vind je ook een gebruiksvriendelijke handleiding om zelf aan de slag te gaan. Deze berekening is volledig conform met de rekenmethode zoals opgenomen in het stikstofdecreet. Je kan ook hulp inroepen van een adviseur om je daarbij te helpen.
Het resultaat van de berekening moet je gebruiken in je ‘aangifte voor vrijstellingsregeling voor het nemen van bronmaatregelen voor varkens-pluimvee- en rundveehouderijen’ op het omgevingsloket. Klik hier voor een handige handleiding.
De deadline hiervoor is dus 31 maart 2025. Wie deze vrijstelling niet tijdig aanvraagt, verliest het recht op de 5%-vrijstelling...!
Let wel: ook vrijgestelde bedrijven moeten hun ammoniakemissie laten zakken tot op het niveau van hun referentiesituatie 2021. Meer informatie over de stikstofwetgeving in Vlaanderen vind je op https://www.vlaanderen.be/stikstof-in-vlaanderen.