Boterprijs piekt in Nieuw-Zeeland
Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, wees ons op enkele belangrijke aandachtspunten voor de zuivelmarkt.

Raf Beyers wijst op de dreiging op een handelsoorlog die uit het Trump-kamp blijft komen. “Trump hanteert hierbij het ‘blufwapen’: eerst stevig uitpakken om dan andere zaken, zoals een door buurlanden betaalde stevigere grensbewaking, klaar te krijgen. Aangezien Europa geen buurland is, zullen we dus andere zaken in de weegschaal moeten leggen om de heffingendans te ontspringen.”
Recordboterprijs in Nieuw-Zeeland
Melkcijfers van 2024 stilaan duidelijk
In heel wat regio’s zijn de melkaanvoercijfers van het vorige jaar bijna afgerond. “In de VS corrigeert het United States Department of Agriculture (USDA) het productiecijfer van november van -1% naar -0,4%. Dit wordt onder meer veroorzaakt door een correctie van de melkaanvoer in Californië van -9,2% naar -7,9%. Voor december – dit kan ook nog altijd achteraf gecorrigeerd worden – is de melkaanvoer er 0,46% lager. In Californië, de staat met de meeste vogelgriep bij het rundvee, blijkt er 6,8% minder melkaanvoer. Over heel de VS komt men over 2024 zo op 0,50% minder melk.” Beyers wijst erop dat de VS wel stevig hogere vet- en eiwitgehaltes molken, waardoor milk solids sowieso met circa 0,5% toenamen in 2024.
In Nieuw-Zeeland molk men over december +1,42% en over heel 2024 +1,03%. In milk solids was dit daar ongeveer +1,8%. “De groeiniveaus van het Nieuw-Zeelandse grasland blijven zowel ten opzichte van het vorige seizoen als tegenover het vijfjarige gemiddelde stevig hoger. De temperaturen zijn namelijk aanzienlijk koeler in vergelijking met wat ze normaal gesproken in deze tijd – de zomer – van het jaar zijn.”
In Europa zijn de aanvoercijfers van december nog niet voltooid. “Wel al opvallend is Polen, met in december 4,3% meer melk en over heel 2024 +3.4%. België daarentegen melkt heel zwak, met over december 4,12% minder melk en over heel 2024 0,82% minder.
SMP-prijzen tonen grote verschillen
De zuivelmarkten gedragen zich wereldwijd toch wat tegengesteld, meent Raf Beyers. “Zo gingen de prijzen op de laatste GDT van 4 februari 3,7% hoger. Vooral de poeders deden het met +4,7% voor mageremelkpoeder (SMP, skimmed milk powder) en +4,1% voor vollemelkpoeder (WMP, whole milk powder) echt goed. Een mogelijke oorzaak kan zijn dat BOABC (zowat de Chinese USDA) rapporteert dat de Chinese WMP-voorraad licht is gestegen in december ten opzichte van november, maar dat deze nog altijd wel 83% lager is dan in december 2023. Ze meldden dat de Chinese SMP-voorraad in december met 59,3% op jaarbasis daalde, wat wel een aanzienlijke stijging is ten opzichte van de -88,1% in november.”
Het verschil tussen de Nieuw-Zeelandse SMP-prijs, 2.759 euro/ton, de Europese SMP-prijs, 2.513 euro/ton, en ook de Amerikaanse SMP-prijs, 2.861 euro/ton, is daarmee wel heel groot. SMP is vooral opvallend goedkoop in de EU. Ook de boterprijs steeg op de GDT met een stevige 3,4%. De handelsbelemmeringen spelen al een rol: zowel de European Energy Exchange (EEX) als Chicago Mercantile Exchange op SMP en non-fat dry milk (NFDM) geven geen enkele positieve reactie op de GDT. “Oceanië lijkt nu al stevig van de Trumpiaanse handelsoorlog te profiteren...”, besluit Beyers.