Edito: Boeren met een rekenmachine én meter
We staan aan de vooravond van een nieuw teeltseizoen op het veld. Weldra start de bemesting, maar ook de voorbereiding voor een nieuwe zaai- en pootperiode.

Hopelijk kon je van de winterperiode al gebruikmaken om een en ander voor te bereiden, krijg je zicht op een teeltplan en weet je welke bufferstroken je moet respecteren. Dit is echter niet echt makkelijk met de veranderende en soms zelfs nog onduidelijke wetgeving.
Wat wel zeker is, is dat we in de toekomst het best boeren met minder emotie en meer met de rekenmachine. Die emotie kan de dag van vandaag wel eens een stevige valkuil zijn tijdens het boeren. Tot die conclusie kwamen we na een toelichting bij het voorbije aardappelseizoen door Ilse Eeckhout, teamleider aardappelen Viaverda.
Tijdens afgelopen studiemomenten haalde zij aan dat de grenzen van de aardappelteelt in 2024 weer werden opgezocht. Ze presenteerde onder meer een rekenvoorbeeld om de kostprijs van de aardappelteelt te berekenen. Die kost kan zelfs binnen hetzelfde jaar van bedrijf tot bedrijf sterk verschillen. Dit rekenvoorbeeld somt de diverse kostenposten op, zonder over een concreet bedrag onder de saldostreep te praten. Per hectare aardappelen kan de teeltkost wel eens met 2.500 euro schommelen.
Een landbouwer is een ondernemer en bij ondernemerschap horen nu eenmaal risico’s. Het is belangrijk om deze zo correct mogelijk in te schatten. Een buikgevoel mag aanwezig zijn, maar wapen je tegen te emotionele beslissingen. Het is niet omdat een collega bijvoorbeeld aardappelen kan telen bij een seizoenspacht van 3.000 euro/ha, dat jij dit kan. Reken jezelf niet te enthousiast rijk en weet dat de prijzen pas uitgereikt worden op het einde van de rit. Vooraf risico’s nemen in de hoop ‘dat het wel goedkomt’, kan lelijk uitvallen, zeker als het weer net tegenzit.
Naast de rekenmachine moet de landbouwer vandaag de dag ook boeren met een stevige meter. De gewijzigde wetgeving zorgt er immers voor dat andere afstanden ten opzichte van oppervlaktewateren moeten gerespecteerd worden. Weet hoeveel meter teeltvrije, bemestingsvrije en spuitvrije zone rond een bepaald perceel nu toegepast moeten worden. Communiceer dit als landbouwer ook correct aan je loonwerker en loonspuiter. Zij hebben er ook alle baat bij om dit vooraf te weten om hier hun dienstverlening op af te stemmen.
Nog een heikele factor bij het agrarisch ondernemerschap is dat er pas zeer laat voor de aanvang van het nieuwe bemestingsseizoen duidelijkheid is gekomen over enkele punten uit het MAP. Dat moet toch beter kunnen. Gezien de nattigheid op het veld is er nog tijd om even de rekenmachine of meter ter hand te nemen.