Startpagina Varkens

Gents restaurant serveert eerste ‘duoburger’, met helft minder vlees

In Gent is Resto Leo begonnen met het serveren van een ‘duoburger’, een burger met 50% varkensvlees en 50% peulvruchten. Een ideale oplossing voor wie minder vlees wil eten maar de smaak niet kan missen. Flexitariërs kunnen kiezen tussen een duoburger met varkensvlees, witte en rode bonen en een met spliterwten, wortelen en varkensvlees.

Leestijd : 2 min

De duoburger is maandag 10 februari, ter gelegenheid van wereldpeulvruchtendag, een eerste keer gebakken. In Resto Leo kost het gerecht 15 euro. Het gaat om een volwaardige burger die vlees en plantaardig voedsel combineert. “We willen met de duoburger kinderen meer groenten laten eten maar ook ouderen die omwille van gezondheidsreden minder vlees moeten eten een gezond alternatief aanbieden”, zegt Mieke Verniest van de Zwalmbeekhoeve.

Het project Diversi-Peul, waarbinnen de duoburger is ontwikkeld, heeft als doel de teelt en verwerking van peulvruchten in hoeveslagerijen te stimuleren. Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten en vezels, zegt projecthouder Nele Lauwers van Boerenbond, en kunnen een belangrijke rol spelen in een duurzame eiwitstrategie. Peulvruchten bevatten verder essentiële voedingsstoffen zoals ijzer en B-vitaminen en dragen bij aan een evenwichtige voeding.

Betere bodemstructuur

Door de productie van peulvruchten te bevorderen, kan de afhankelijkheid van geïmporteerde eiwitbronnen worden verminderd, wat gunstig is voor de lokale landbouw.

In Vlaanderen worden diverse peulvruchten geteeld, waaronder veldbonen, spliterwten, witte en rode bonen, linzen en kikkererwten. Peulvruchten verbeteren de bodemkwaliteit door stikstofbinding, waardoor minder kunstmest nodig is en de ecologische voetafdruk van de landbouwsector verkleind wordt.

Het initiatief krijgt dan ook steun van de Boerenbond, maar ook ILVO (het instituut voor landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek), EROV (Economische Raad voor Oost-Vlaanderen) en de provincie Oost-Vlaanderen zetten hun schouders eronder.

De duoburger is voorlopig enkel bij Resto Leo verkrijgbaar, maar de ervaringen zullen wel gedeeld worden met andere hoeveslagerijen zodat op termijn ook zij er mee aan de slag kunnen. “We willen de consument bewust maken van de voordelen van een gevarieerde eiwitconsumptie met lokale producten waar de duoburger een eerste voorbeeld van is”, zegt Lauwers nog.

Belga

Lees ook in Varkens

Hoe bioveiligheidsaudits in de varkenssector versterken?

Varkens De beste aanpak om bioveiligheid op het varkensbedrijf te evalueren en te verbeteren begint met een grondige risicoanalyse. De bioveiligheidsaudit, uitgevoerd via het FarmFit-platform, vormt hiervoor de ideale tool. Wat kunnen we leren uit de meest recente audits?
Meer artikelen bekijken