Vorig jaar 80 ha meer peulvruchten op Vlaamse velden
Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten, vezels, ijzer en andere essentiële voedingsstoffen. Steeds meer Vlaamse landbouwers ontdekken peulvruchten als een veelbelovende teelt met een lage milieu-impact, meldt het Agentschap Landbouw en Zeevisserij ter gelegenheid van de Week van de Peulvrucht.

Door vaker peulvruchten te eten, dragen we niet alleen bij aan onze eigen gezondheid, maar ook aan een duurzamere wereld. Ook in Vlaanderen gaan landbouwers aan de slag met deze gewassen, die vaak verkocht worden in korte keten of door lokale producenten verwerkt worden.
Zo blijkt uit de verzamelaanvraag dat in 2024 landbouwers 323 ha aan nieuwe eiwitgewassen – droog geoogste erwten en bonen, kikkererwten, quinoa en sojabonen – hebben aangegeven. Dat is zo’n 80 ha meer dan in 2023.
Kikkererwtenteler Thomas Truyen uit Zwalm getuigt: “Ik vind peulvruchten een interessante teelt omdat het vlinderbloemigen zijn. Die halen hun voedingsstoffen deels rechtstreeks uit de atmosfeer, waardoor ze geen kunstmest nodig hebben. Daardoor hebben ze een veel lagere ecologische voetafdruk.”
Arvesta opende in januari 2025 een innovatieve ‘eiwitfabriek’ in het Waalse Mettet. Daarin verwerkt het bedrijf lokaal geteelde gele erwten tot eiwitconcentraten die bestemd zijn voor verschillende producten voor dierlijke en humane consumptie, bijvoorbeeld een plantaardige burger of cake). Dat brengt opportuniteiten mee, ook voor Vlaamse landbouwers: ze hebben een zekere afzetmarkt voor de gele erwt, ze kunnen een betere prijs krijgen voor hun gewassen en krijgen ondersteuning en advies bij de teelt van de erwten.
De Week van de Peulvrucht (10 tot 16 februari) is een campagne van Vlaams Instituut Gezond Leven om de consument aan te zetten om vaker peulvruchten zoals kikkererwten en linzen op het menu te zetten. De campagne past in de realisatie van de Vlaamse eiwitstrategie en de overkoepelende Vlaamse voedselstrategie, 2 initiatieven van de Vlaamse overheid voor een transitie naar een toekomstgerichte, duurzamere voedselproductie en -consumptie. Op 10 februari is het ook Wereldpeulvruchtendag van de Verenigde Naties.