Nationale prijskamp Belgisch trekpaard op Agriflanders
Op zondag 19 januari trokken we naar Flanders Expo Gent ter ere van de 129ste editie van de Nationale prijskamp voor het Belgisch trekpaard. De paarden konden voor deze prijskamp zowel binnen als buiten klaargestoomd worden.

De prijskamp begon zoals gepland om 10 uur. Voor deze prijskamp waren er 4 groepen juryleden, met telkens één officieel jurylid van de VFBT, aangevuld door 2 keurheren, aangeduid door het Bestuursorgaan van KMBT.
Jongste jaargangen 2023
De prijskamp begon met 2 reeksen merries 2023 en één reeks hengsten 2023.
Bij de hengsten waren er 3 deelnemers, waarvan Finley van de Maalderij gemakkelijk won.
Bij de eerste reeks merries 2023 was de eer voor Vera van ’t Rietenhof. Ze had een goede afstamming en was op stand zeer goed van type. Een wat minder modern type was Flair van de Maalderij, die tweede werd. In de tweede reeks merries 2023 won Fleur van ’t Vijverhof verrassend deze reeks.
Merries oudere jaargangen
Merries 2022 - jongsten Lotte van de Loze eik hoeve (v.Astro van Luchteren) veroverde de kopplaats door haar goede presentatie
Merries 2022 - oudsten De piekfijn klaargezette Marieke van de Route (v. Bob de ter Couterhove) stelde zich op kop en kon na discussie op kop blijven staan met haar vrouwelijke uitstraling.
Merries 2021 Suzy van te Lande (v. Jim van ’t Roetaart) is een statige mooi klaargezette merrie die, vermits goed gepresenteerd, kon winnen van de bekende Martha van de Tinnenhoeve.
Merries 2020 - jongsten Greta van ’t Grootveld v. Vl.Br. (v. Max van het Kleindal) is me gedurende het voorbije jaar al opgevallen door haar rasechte langgelijnde bovenlijn en sterke rug. Ze bewoog bovendien zeer goed en won deze categorie.
Merries 2020 – oudsten Iris van ’t Roetaart (v. Jim van ’t Roetaart) plaatste zich comfortabel als aanvoerster in deze reeks. Ze kwam uit een doosje en stelt zich altijd fier en correct op.
Merries 2019 Blauwschimmel Anna van ’s Hertogendijk (v. Mathador van de Bouwhoeve) was een kas van een merrie, die goed bewoog en zich zo op kop plaatste.
Merries 2018 In deze reeks kaapte Aliss van ’t Groenenbroek (v. Matteo van ’t Rietenhof) door haar zeer goede beenscores en foutloos klaargezette verschijning de eerste plaats weg.
Merries 2017 Vijf gelijkwaardige merries moesten het in deze reeks tegen mekaar opnemen. Daarbij maakten de op dat moment aanwezige details het verschil. Dezelfde paarden kunnen ’s anderendaags een omgekeerde rangschikking tot stand brengen.
Lenka van het kazernehof (v. Matteo van ’t Rietenhof) presenteerde zich als laatste en mocht zich als eerste opstellen.
Merries 2016 Bauke van de Berghoeve (v. Loy van ’t Rietenhof) was een fiere dame met veel vrouwelijke charmes, die, ondanks haar leeftijd, nog jeugdig oogde.
Merries 2015: De koninginnenreeks van deze dag was deze reeks, waarin 2 van elkaar verschillende types het moesten opnemen tegen mekaar. Colet van ’t Sparrenhof (v. Matteo van ’t Rietenhof) is op haar uiterste best in de zomer, maar bleef haar zeer vrouwelijke zuivere moderne uitstraling behouden. Ze werd als eerste gekozen.
Merries 2014 De op stand goede Stella van ’t Hof te Moerzeke (v. Kondor van ’t Keerkenhof) zette zich op kop dankzij correcte gangen
Merries 2012 Valerie van de Spoorweg (v. Matteo van ’t Rietenhof) voerde deze reeks aan. Het was een merrie met overschot, die een tikje vrouwelijkheid miste.
Merries 2011 De kampioene van Oudenaarde, Jessica van de Bouwhoeve (v. Gaston van de Bouwhoeve), is op stand een vierkant gemaakte merrie zonder fouten, die wat charme verloor op de gangen wegens ouderdom.
Merries 2010 De oudste deelneemster voor deze dag was het symbolisch nummer 100, Lies van de Vendoorn (v. Pol van Hasenvelde) die de nodige maturiteit bewaarde, maar sleet kreeg op de gangen.
Merries met nakomelingen De 17-jarige Vera van ’t Sparrenhof (v.Junior van ’t Hof ter Vaalt), die in Sint-Pieters-Leeuw gepresenteerd werd met nakomelingen, deed dat opnieuw met 4 vrouwelijke nakomelingen: 2 gefokt bij van ’t Sparrenhof, 2 bij van ’t Rietenhof, waaronder Collet van ’t Sparrenhof, die later op de dag tot Nationaal kampioene zou gekozen worden. Vera zelf is een vrouwelijk langgelijnde merrie, die op bijna 17-jarige leeftijd nog altijd netjes tevoorschijn komt.
Loten van 3 De 2 loten van 3 merries waren voor de familie De Paepe, met 3 homogene merries, die allen geboren waren in 2020 bij Stal van Issegem, een ereprijs waardig. De 3 zwarte merries van Dirk en Nils Mouton waren minder homogeen, maar verdienden ook het applaus voor hun voorstelling.
Hengsten oudere jaargangen
Hengsten 2022
Hengsten 2021 Er waren 3 hengsten present in deze goede reeks, waarin Condor du Fremis (v. Hero van Terlo) hoge punten behaalde op type en bewegingen. Tussen de 2 volgende deelnemers was het een tweestrijd om het zilver.
Hengsten 2019 Tuur van ’t Bruggeveld v. Vl.-Br. (v. Amador van de Boterhoeve) won hier van Felix van de Zoetemond. Tuur kreeg de voorkeur omdat hij zich beter presenteerde.
Oudere hengsten
Kampioenschap hengsten
Met 4 stapten ze rond de piste, 4 heel verschillende hengsten qua type en volume. Sky van ’t Rietenhof mocht als eerste het veld verlaten. Velen voorspelden een duel tussen Vino van Luchteren en Tejo van het Hermeshof. Vino oogde het meest mannelijk, is rastypisch, maar de correcte gangen begonnen ook stijf te worden. Tejo was enorm fotogeniek wegens zijn altijd fiere opstelling. Zeker vermeldenswaard zijn de goede nakomelingen van Tejo, die we in de jongere reeksen op de nationale te zien kregen.
De kleine Milan kwam foutloos keurig klaargezet op het toneel. Afstammend van 2 Nationaal kampioenen, was hij op stand foutloos en zweefde hij door de piste. Milan werd de nieuwe Nationaal kampioen.
Kampioenschap merries
De reekswinnaressen geboren 2018 en ouder, werden aangevuld met de 6 rechtstreeks ingeschreven: Vlaams kampioene Wynne van het Hermeshof, de blauwe Aster van ’t Groenebroek, Rolinde van de Grens, Freya van ’t Bos, Sabrina van Schermershoek en Gwendoline van de Spoorweg, die één van de 2 oudste deelneemsters was.
Collet van ’t Sparrenhof werd met ruime meerderheid gekozen tot kampioene. Bauke van de Berghoeve behaalde de reservetitel. Aster van ’t Groenenbroek werd als derde op tal gekozen.
Tot slot
Alles verliep vlot, op één jammerlijk incident na. We beschikken over een geweldig goede merriestapel, vooral de reeds volwassen reeksen. Het merriekampioenschap is een keuze met minieme verschillen. De hengstenstapel daarentegen krijgt slagen, doordat de betere hengsten verkocht worden richting het buitenland.