European Environmental Bureau: "Ngo’s krijgen geen geld van de EU-Commissie om namens hen te lobbyen bij EU-instellingen."
Koepelorganisatie European Environmental Bureau reageert op het debat in het Europees parlement over een mogelijk ‘lobbyschandaal’: “In de EU worden milieu-ngo’s geconfronteerd met een nooit eerder geziene aanval.”

Het European Environmental Bureau (EEB) – een koepelorganisatie waar onder andere Bond Beter Leefmilieu en Dryade lid van zijn – schrijft in zijn nieuwsbrief dat er geen enkele sprake is van een lobbyschandaal rond Europese subsidies voor milieuorganisaties. “De waarheid is dat er geen verhaal is.”
Daarmee reageert het EEB op een debat dat plaatsvond op woensdag 22 januari in het Europees Parlement. Europarlementsleden aan de rechterkant van het halfrond beschuldigden toen deze ngo’s ervan geld te krijgen van de Europese Commissie om te lobbyen in het parlement ten voordele van onder andere de Green Deal.
Het EEB beweert echter dat ngo’s niet gefinancierd worden door de Europese Commissie om in opdracht of namens hen te lobbyen bij het Europees Parlement of andere EU-instellingen. “Ons werkprogramma wordt bepaald door burgerorganisaties in heel Europa, ons dagelijks werk is stevig geworteld in de wetenschap en we opereren volledig onafhankelijk van institutionele (en zakelijke) agenda's.”
Daarnaast legt de organisatie beschuldigingen dat ze niet transparant te werk gaan naast zich neer. “Transparantie is essentieel voor onze missie en daarom heeft het EEB zich in 2009 aangesloten bij het transparantieregister van de EU – 5 jaar voordat dit verplicht werd.”
LIFE-programma
Met deze beschuldigingen nemen een aantal Europarlementariërs milieu-ngo’s, hun activiteiten en doelstellingen in het vizier, aldus het EEB. “Aangemoedigd door een wereldwijd aanzwellende autoritaire agenda, proberen sommige EU-beleidsmakers terug te krabbelen op het gebied van milieu- en sociale beschermingsmaatregelen.”
Het EEB wijst er op dat deze MEP’s juist zelf geld ontvangen van de bedrijfswereld, terwijl ze het nu gemunt hebben op de werkingsmiddelen van milieuorganisaties. “Het zwaartepunt van deze aanvallen ligt bij het LIFE-programma, het belangrijk financieringsinstrument van de EU voor natuurbehoud en klimaatactie. In totaal gaat het om ongeveer 700 miljoen euro per jaar of 0,3% van de EU-begroting. Als onderdeel van dit programma wijst de Europese Commissie jaarlijks 15,6 miljoen euro of 0,006% van de EU-begroting toe aan vele verschillende milieu-ngo’s ter ondersteuning van hun waardevolle natuur- en klimaatwerk om wetenschappelijk onderbouwde en fundamenteel constructieve aanbevelingen te doen aan EU-beleidsmakers over zaken die van belang zijn voor Europeanen.”
Gelijk speelveld
In de nieuwsbrief licht het EEB hun visie op de activiteiten van het maatschappelijk middenveld verder toe. “Onze rol is om bij te dragen aan beleidsvorming door wetenschappelijk bewijs en het perspectief van burgers te leveren. Het is vervolgens aan de beleidsmakers of ze naar onze bijdragen luisteren. We werken voor mensen en het bredere publieke belang – we trachten hun gezondheid, hun rechten en de toegang tot een gezonde omgeving te verbeteren.”
De subsidies die ngo’s voor dit werk krijgen, zijn volgens het EEB broodnodig en maar klein bier in vergelijking met het geld dat naar bedrijven en de industrie stroomt. “15,6 miljoen euro per jaar is slechts een fractie van wat veel particuliere bedrijven en industriële spelers van de EU ontvangen. Er vloeien bijvoorbeeld jaarlijks tientallen miljarden euro's (n.v.d.r. via het GLB) naar de grootste en rijkste agrobedrijven van Europa, ten koste van kleinere boeren die met een torenhoge schuldenlast worden opgezadeld.” Organisaties zoals Copa-Cogeca vertegenwoordigeren volgens het EEB eerder de belangen van grote bedrijven en de agro-industrie dan die van kleine boeren onderaan de ladder.
In vergelijking met milieuorganisaties lobbyt de bedrijfswereld nog veel meer aan de Europese instellingen: vorig jaar gaven de 50 bedrijven met de grootste lobbybudgetten volgens cijfers van het EEB gezamenlijk bijna 200 miljoen uit aan lobbyen bij de EU alleen, 66% meer dan in 2015. “Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel essentiële dossiers en beleidsmaatregelen binnen de Green Deal van de EU uiteindelijk werden afgezwakt, ontspoord of helemaal overboord gegooid, het gevolg van gecoördineerde, aanhoudende en goed gedocumenteerde aanvallen van particuliere gevestigde belangen.”