Startpagina Actueel

Nieuwe emissiereducerende technieken op komst

Sinds augustus van dit jaar staat er een depositietrendtool online die landbouwers wegwijs kan maken in het wetenschappelijke advies rond luchtemissies door veehouderij en mestverwerking. Tot op heden heeft minister Jo Brouns weet van een vijftiental vragen over de tool. Op basis van die tool werd er tot nu nog geen vergunning verleend.

Leestijd : 3 min

In de commissie voor Leefmilieu, Natuur en Ruimtelijke ordening van 17 december in het Vlaams parlement trok commissielid Arnout Coel (N-VA) bevoegd minister Brouns (cd&v) aan de mouw. Hij herinnerde hem eraan dat het Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veeteelt (WeComV) nieuwe emissiereducerende technieken beoordeelt in het kader van de stikstofproblematiek. Het WeComV werd opgericht door de Vlaamse overheid om wetenschappelijk advies te geven over de luchtemissies door veehouderij en mestverwerking.

Fast lane-procedure

Coel verwees naar het regeerakkoord dat zegt dat de Vlaamse regering zal bekijken hoe ze de administratieve procedure, erkenning en vergunningen van bepaalde technieken binnen dit comité kan versnellen. Daarbij geldt dat er geen afbreuk wordt gedaan aan voldoende wetenschappelijke zekerheid dat de beoogde milieuprestaties worden behaald.

Ondertussen zou ook een mogelijkheid van een fast lane-procedure in het leven geroepen worden. Deze procedure is bedoeld voor goed opgebouwde dossiers, waarbij de aanvrager al beschikt over een officiële erkenning door een nationale instantie uit een omringend land.

Focus op grote deelsectoren

Arnout Coel stelt vast dat de sector zich volop aan het organiseren is om nieuwe technieken te ontwikkelen. Ontwikkelaars focussen zich op de grotere deelsectoren van onze landbouw. Daar is er potentieel van veel afnemers of veel geïnteresseerden om die nieuwe techniek toe te passen. Hij vreest dat een aantal kleinere deelsectoren, waaronder ook een aantal diersoorten zonder PAS-referentie 2030, uit de boot zullen vallen.

Daarvoor zijn vandaag de dag nog weinig tot geen technieken bekend. Het stikstofdecreet zegt dat men voor die diersoorten zonder PAS-referentie 2030 zijn bestaande activiteit kan verderzetten. Er is voor hen echter geen reductiedoelstelling opgelegd door het gebrek aan PAS-referentie.

Depositietrendtool

Voor bedrijven die van plan zijn om zich nog te ontwikkelen staat er sinds augustus 2024 een depositietrendtool online. Via die tool kunnen ze nakijken of ze de dalende trend niet in het gedrang brengen met een eventuele bedrijfsontwikkeling en of er nog ruimte is voor die ontwikkeling.

Volgens de tool lijkt er vrijwel nergens in Vlaanderen ontwikkelingsruimte, zelfs als het gaat over relatief kleine bedrijven met een zeer beperkte ontwikkeling. Coel zegt dat die bedrijven in een patstelling terechtkomen omdat er voor dat type diersoorten weinig beschikbare technieken zijn. Via de tool krijgen ze geen goedkeuring voor ontwikkeling. Er is voor hen geen ontwikkelingsruimte, maar er zijn ook geen technieken om een ontwikkeling te compenseren.

Emissiereducerende technieken

Vlaams minister Jo Brouns bevestigde dat er voor de tool een vijftiental vragen zijn binnengekomen. Er is nog geen vergunning verleend op basis van een gunstige berekening in de tool. Brouns maakte duidelijk dat hij zo snel mogelijk zal beslissen over nieuwe emissiereducerende technieken. Het WeComV is momenteel bezig met zijn advies in een vijftal dossiers. Er zijn ook al 4 aanvragen die door het Administratief Team worden onderzocht voor verder advies.

Fast lane-procedure

Binnen het kader van de fast lane-procedure wordt een aangepaste werkwijze gehanteerd om de administratieve doorlooptijd van de aanvragen te kunnen beperken. Tot nu is er echter nog geen dossier op die manier ingediend.

Wat dieren zonder PAS-referentie 2030 aangaat, is er volgens de minister de mogelijkheid om via onderzoeksprojecten nieuwe technieken te ontwikkelen. Hij heeft daarvoor budgetten beschikbaar gemaakt en aan het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ( ILVO) gevraagd om daar proactief mee aan de slag te gaan.

Fons Jacobs

Lees ook in Actueel

Beheerovereenkomsten in de lift bij landbouwers in Riemst

Akkerbouw De belangstelling voor beheerovereenkomsten onder landbouwers in Riemst zit in de lift. Dit jaar zijn liefst 24 landbouwers gestart met een beheerovereenkomst, goed voor een oppervlakte van 46,8 ha. Vorig jaar waren dat slechts 4 landbouwers op 2,8 ha. Dat brengt het totale areaal aan beheerovereenkomsten in beheer door landbouwers in Riemst (36 in totaal) op 73,8 ha.
Meer artikelen bekijken