Startpagina Edito

Edito: Mercosur-akkoord toont Europa op zijn meest triest

De Europese Commissie sloot – in de persoon van voorzitter Ursula von der Leyen – een akkoord met de Mercosur-landen. Haar handelen toont, zeker voor de landbouwsector, aan hoe triest het gesteld kan zijn met een verenigd Europa.

Leestijd : 2 min

Er is immers binnen de Europese Unie geen eensgezindheid over het handelsakkoord met de Mercosur-landen. Zo zijn Frankrijk, Italië en Polen felle tegenstanders.

Bij ons heeft Waals minister van Landbouw Anne-Catherine Dalcq (MR) te kennen gegeven dat Wallonië zich niet achter het akkoord zal scharen. In Vlaanderen is er verdeeldheid. Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) deelt de bezorgdheden die landbouwers hebben bij het akkoord. Hij botst echter op minister-president Matthias Diependaele (N-VA) en op verscheidene werkgeversorganisaties in ons land, die voor het akkoord zijn.

Door de verdeeldheid in Vlaanderen zal België zich moeten onthouden bij de stemming over het handelsakkoord in de Europese Raad. Zij moeten immers het akkoord nog ratificeren. Op dit vlak worden nu ‘truken’ bovengehaald – vooral door voorstanders – om de tegenstanders buiten spel te zetten. Niet echt mooi spel en opnieuw, diep triest handelen op Europees niveau.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen speelt in dit alles een bedenkelijke hoofdrol. Eerder dit jaar had ze in de nasleep van de Europese boerenprotesten nog gezegd de landbouwers gehoord te hebben. Nu klinken deze woorden zeer hol en betekent haar ondertekening een opgestoken middenvinger naar landbouwers. Het wantrouwen en misschien ook wel de actiebereidheid van boeren richting politieke beleidsmakers, is opnieuw enkel gegroeid.

Wat niet groeit, is de handelsbalans met de Mercosur-landen. Deze zou volgens studies met 1 miljard verslechteren. Landbouworganisaties wijzen op de totale negatieve handelsbalans voor de agrovoedingssector. Ze noemen het monster van een vrijhandelsakkoord een bedroevend resultaat na een kwarteeuw onderhandelen. De Europese boer en consument wordt bedrogen. De huichelarij die von der Leyen tentoonspreidt, ondermijnt haar woorden en daden van begin dit jaar. Dit kan toch niet zijn wat Europese beleidsmakers willen nastreven...?

Vooralsnog willen zij het met dit handelsakkoord makkelijker maken om wagens, machines, textiel... vanuit Europa naar Zuid-Amerika te krijgen. Omgekeerd zouden landbouwproducten zoals zuivel, vlees en suiker, makkelijker bij ons geraken. Waarom? Wie zit daar op te wachten? Deze producten produceren we duurzamer bij ons. De lokale landbouw werd weer eens als pasmunt uitgespeeld. Triestig!

Tim Decoster

Lees ook in Edito

Edito: Het pruttelt en het borrelt, maar kookt het ook over?

Edito De lezersbrief die we vorige week publiceerden over het (nieuwe) MAP, PAS… en (massaal) boeren bestelen, sloeg in bij de lezers. Uit reacties hierop en op andere landbouwgebeurtenissen voelen we dat het ondanks het luwen van de boerenprotesten toch nog steeds pruttelt en borrelt, maar gaat het potje terug overkoken?
Meer artikelen bekijken