Startpagina Mechanisatie

Mechanische innovaties in de veehouderij ontdekken

De Duitse internationale veehouderijbeurs EuroTier biedt op mechanisatievlak vooral wielladers en voermengwagens aan op zijn beursvloer. In dit artikel gaan we even dieper in op enkele hoogtepunten die we binnen dit domein noteerden.

Leestijd : 6 min

De vakbeurs EuroTier wordt begin november in Hannover georganiseerd door de Duitse landbouworganisatie DLG. Bij aanvang van de beurs werd de vakpers erop gewezen dat een van de doelen van deze organisatie het delen van kennis is. Daar lijken ze ons zeker opnieuw in geslaagd, als je weet dat er tijdens de 4 beursdagen meer dan 100 evenementen gepland stonden.

Daarnaast hoort bij een beurs het presenteren van innovaties. De organisatie kreeg maar liefst 255 nieuwigheden aangemeld. Daarvan voldeden er 214 aan de criteria van de DLG om opgenomen te worden tot de EuroTier innovation list. Daaruit koos een ‘innovatiecommissie’ nog eens 4 gouden en 21 zilveren medailles. Voeg hier nog enkele nieuwigheden aan toe die exposanten niet aangemeld hebben en dan weet je dat er heel wat boeiends te ontdekken valt op de beursvloer.

Zilver voor metaalmagneet

Die nieuwigheden hoeven niet altijd schokkend groot te zijn om in de aandacht te lopen. Neem nu Siloking, fabrikant van voermengwagens, die onderaan de mengvijzels een magneet monteert om metalen delen uit het voer te halen. Dat kunnen stukken metaal zijn van messen, nagels, gebroken bouten, afspanningsdraad of wat dan ook. Blijven deze in het voer dan kunnen ze ernstige schade aan de ingewanden van de dieren veroorzaken. Een magneet helpt ze uit het voer te halen. De metalen objecten die door de magneten worden aangetrokken, moeten echter ook eens verwijderd worden.

De verwijderbare magneet van Siloking won een  zilveren medaille.
De verwijderbare magneet van Siloking won een zilveren medaille. - Foto: TD

Daarom ontwikkelde Siloking een eenvoudig systeem om de magneet snel en veilig te verwijderen. Zo kan de magneet ontdaan worden van metalen delen zonder dat de landbouwer kwetsuren oploopt bij de verwijdering ervan. Deze nieuwigheid werd door de DLG innovatiecommissie bekroond met een zilveren medaille.

Aandachtstrekkende uitkuilinnovatie

In contrast met voornoemde nieuwigheid staat misschien wel het uitkuilsysteem dat Peecon (Peeters machines) ontwikkelde. Zij toonden een alternatief voor de zelfrijdende voermengwagen. Hun nieuwe ontwerp bestaat uit een tractor en getrokken klassieke verticale voermengwagen. Op de tractor is een laadarm met uitkuilfrees van 220 cm breed gebouwd. Om vanuit de tractorcabine toch voldoende zicht te hebben op de silowand, is de toevoerband vanaf de frees in een V-vorm uitgewerkt. Het uitgefreesde mengvoer gaat dus op 2 transportbanden links en rechts van de tractor naar achteren. Zo kan de tractorbestuurder tussen de 2 transportbanden uitkijken op de ruwvoedersilo en behoudt hij een goed zicht. Bovenaan de tractorcabine komen de transportbanden samen en wordt het ruwvoer in de aangekoppelde mengkuip gestort. Door met 2 transportbanden te werken wordt volgens de fabrikant de capaciteit met 30% verhoogd.

Doordat de freesinrichting scharniert achter de tractorcabine ontstaat er een grote radius, waardoor er bij uitfreeshoogtes van zelfs 5,5 m nagenoeg een vlakke kuilwand achterblijft.

De Rapide XL-V kan geïnstalleerd worden op zo goed als ieder merk en type tractor en elk type Peecon-voermengwagen kan eraan gekoppeld worden. De complete uitfreesinstallatie en voermengwagen zijn te ontkoppelen van de tractor, zodat de tractor ingezet kan worden voor andere werkzaamheden. De fabrikant geeft aan dat het systeem nog verder verfijnd moet worden, en meer bepaald het afzetsysteem rondom de tractor.

Ze lieten op de beursvloer van EuroTier toch al dit concept zien. Het is dus nog niet geheel praktijkrijp, maar was ongetwijfeld wel al een mooie aandachtstrekker op de beursvloer. We hoorden uiteenlopende reacties op deze ontwikkeling. Er zijn er die de innovatie de hemel in prijzen, anderen boorden het concept de grond in.

Follow me

Minder impressionant, maar mogelijk wel even handig is de ‘Follow me’-functie die Weidemann voor zijn 1190e IMP- wiellader ontwikkelde. Het basisidee bestaat erin dat de bestuurder van de kniklader voor repetitieve handelingen niet steeds op en af zijn machine moet klauteren om de wiellader enkele meters te verplaatsen. Hij kan dit nu doen door op een afstandsbediening een drukknop in te houden. Zolang de knop wordt ingedrukt, verplaatst de machine zich voorwaarts aan een gereduceerde snelheid. Een virtuele veiligheidszone is rond de machine afgebakend om de bestuurder of andere omstaanders niet aan te rijden.

De bestuurder kan zonder  op de wiellader te zitten zijn machine naar hem toe laten rijden dankzij de   ‘Follow Me’-functie van Weidemann.
De bestuurder kan zonder op de wiellader te zitten zijn machine naar hem toe laten rijden dankzij de ‘Follow Me’-functie van Weidemann. - Foto: TD

Voor deze ‘assistentiefunctie’ die Weidemann ontwikkelde, werden ze bekroond met een zilveren medaille. De jury die deze award toekent, bewondert de mogelijkheid die de noviteit biedt om het risico op ongevallen bij het op- of afstappen van de machine te reduceren. De fabrikant geeft aan dat veruit de meeste ongelukken met zelfrijdende machines gebeuren bij het op- en afstappen.

Autonome laadrobot

Wie nog een stapje verder wil gaan dan voornoemde laadoplossing, kan misschien terecht bij de Loadix- ‘laadrobot’ van de start-up Manurob. Deze is ontwikkeld om het repetitief herhalen van het laden van organisch materiaal van plaats A naar plaats B op te vangen. Daarmee zou deze autonoom werkende robot zich ideaal lenen om biogasinstallaties te vullen. Uiteraard zijn ook ander toepassingen mogelijk, zoals voer aanschuiven, het erf vegen of vee voederen. Via rtk-gps worden de te rijden routes op het erf bepaald met een nauwkeurigheid van 2 cm. De robot kan zelfstandig zijn uitrustingsstukken (schepbakken ofzo) wisselen.

De Loadix- ‘laadrobot’  van Manurob.
De Loadix- ‘laadrobot’ van Manurob. - Foto: TD

De laadarm kan een hoogte tot 4,10 m bereiken en kan 2 ton tillen. De maximale rijsnelheid is 7,2 km/uur. De robot is vierwielaangedreven en vierwielgestuurd. Om de stabiliteit te waarborgen zijn 4 volrubberbanden gemonteerd. De machine wordt volledig elektrisch aangedreven en beschikt over een kobaltvrije lithium accu.

Grotere voerrobot

Trioliet merkte een toenemende interesse voor automatisering op grote veebedrijven. In deze context presenteerden ze op EuroTier een grotere voerrobot, de WP 2 600. Deze heeft een inhoud van 6 m³ en een laadvermogen van ongeveer 2.000 kg. Daarmee is deze nieuwe robot volgens zijn fabrikant geschikt voor bedrijven met een bedrijfsgrootte tussen de 600 en 800 grootvee-eenheden. Bij grotere diertallen kan het automatisch voederen opgeschaald worden, door meerdere robots te gebruiken.

De nieuwste voermengrobot van Trioliet is nog groter geworden.
De nieuwste voermengrobot van Trioliet is nog groter geworden. - Foto: TD

Trioliet merkte op dat behalve voor grote bedrijven, de WP 2 600 ook geschikt is voor bedrijven met droge volumineuze rantsoenen, zoals hooimelkbedrijven in bijvoorbeeld Frankrijk of Zwitserland. De ruime mengkuip biedt de mogelijkheid om de droge ingrediënten goed te verwerken, te mengen en uit te doseren. Er wordt een beroep gedaan op 2 verticale mengvijzels die het voer beter mengen dan wanneer geopteerd wordt voor één enkele vijzel.

Wereldpremières

Op het vlak van wielladers was er wel wat nieuws te melden vanop de beursvloer van EuroTier. Wielladers vormen samen met voermengwagens het gros van de landbouwmechanisatie die er vertegenwoordigd is. JCB presenteerde er zelfs een wereldpremière, de TM280, een kniklader met telescopische laadarm. Deze wiellader heeft compacte technische afmetingen, zoals een hoogte van slechts 2,59 m, en levert toch krachtige prestaties. De hefhoogte bedraagt 4,8 m en de hefkracht is 2,75 ton.

Een interessante ontwikkeling is dat de DualTech VT-transmissie beschikbaar is. Daarbij kan naadloos geschakeld worden tussen een hydraulische en mechanische aandrijving. Onder de 25 km/uur staat een hydrostaat in voor een precieze snelheidsregeling; erboven wordt overgeschakeld op een mechanische transmissie. De motor die het geheel aandrijft, is een viercilinder 4,8 l JCB Dieselmax, die een vermogen heeft van 130 pk (97 kW).

Kramer presenteerde zijn nieuwe KT 316-verreiker. In het kader van de EnergyDecentral-beurs, die tegelijk met EuroTier plaatsvond, ontving deze verreiker een gouden medaille van de DLG voor het geïntegreerde, dynamische weegsysteem waarover de machine beschikt. Dit werd samen met Bosch Rexroth ontwikkeld. De jury die de award toekende, was gecharmeerd door het feit dat er dynamisch gewerkt wordt tijdens het laden en lossen van materiaal. Daardoor stijgt de efficiëntie en precisie, tegelijk kan er gedocumenteerd worden. Dat is heel belangrijk als bijvoorbeeld biogasinstallaties worden gevoed, klonk het.

De Kramer KT 316 heeft een geïntegreerd weegsysteem dat dynamisch werkt tijdens het laden en lossen.
De Kramer KT 316 heeft een geïntegreerd weegsysteem dat dynamisch werkt tijdens het laden en lossen. - Foto: TD

Deze nieuwe verreiker kan maximaal 3.100 kg heffen en kan een maximale hoogte van 5,83 m bereiken. Voor de aandrijving staat een Deutz-motor met een vermogen van 112 pk in. De uitgebreide standaardconfiguratie omvat ook een transportsnelheid van maximaal 40 km/uur en een koelventilator met automatische omkeerinrichting.

Schäffer presenteerde tijdens Eurotier dan weer zijn nieuwe elektrisch aangedreven wiellader, de Elektrolader 16e. De machine valt niet enkel op door zijn aandrijfvorm, maar ook door zijn breedte van 89 cm en hoogte van 1,99m. Wie een grotere nieuwigheid zocht bij Schäffer, kon dit vinden bij de nieuwste en ondertussen derde generatie van de 9640 T. Dit is een wiellader met telescopische laadarm, die ook een nieuwe cabine meekreeg. Deze bevat geavanceerde functies en veiligheidsvoorzieningen.

De Schäffer 16e is een nieuwe, zeer compacte elektrisch aangedreven wiellader.
De Schäffer 16e is een nieuwe, zeer compacte elektrisch aangedreven wiellader. - Foto: TD

CO2 reduceren

Peeters Machines toonde een doorontwikkeling van zijn Peecon Biga Volt elektrisch aangedreven voermengwagen. Zo’n 11 jaar terug werd deze al ontworpen, maar de techniek van toen is nu stevig vernieuwd met een vloeistofgekoelde, compacte, hoogefficiënte elektromotor en lithium batterijpakketten die een langere levensduur kennen. De mengvijzels worden dus door een accu en een elektromotor aangedreven, maar dat kan tijdens het stationair mengen ook via netspanning gebeuren. Doordat er stevig op diesel bespaard wordt, zit er dus ook een grote reductie van CO2 in, gaf de fabrikant aan.

Optioneel kan de energie in de accu’s van de voermengwagen aangewend worden om de woning, stal of schuur van stroom te voorzien. Indien de accu’s leeg zouden zijn en indien er geen netstroom beschikbaar is, dan kan voor deze noodgevallen de voermengwagen terug traditioneel met de tractoraftakas aangedreven worden.

Tim Decoster

Lees ook in Mechanisatie

Bodemverdichting lijkt Vlaams probleem

Akkerbouw Bodemverdichting is een vorm van structuurbederf die ontstaat wanneer de draagkracht van de bodem wordt overschreden en waardoor de bodem daardoor samengedrukt en/of vervormd wordt. Het gevolg daarvan is dat grote, continue poriën verdwijnen, wat de waterhuishouding verstoort en wortelgroei bemoeilijkt. Dit maakt de gewassen droogtegevoeliger en verhoogt de kans op plasvorming.
Meer artikelen bekijken