Startpagina Akkerbouw

Driekwart van het land wereldwijd werd de voorbije 30 jaar droger

In de periode 1990-2020 heeft 77,6 % van de landoppervlakte van de planeet een droger klimaat gekend in vergelijking met de 30 voorgaande jaren.

Leestijd : 2 min

In diezelfde periode nam het droogtegebied op aarde met zowat 4,3 miljoen km2 toe, het equivalent van een gebied een derde groter dan India. Voornoemde blijkt uit een studie van het VN-Verdrag ter bestrijding van woestijnvorming (UNCCD).

Het droogtegebied neemt zo reeds 40,6 % van de landoppervlakte van de planeet in, Antarctica niet meegerekend. Zelfs als dramatische waterrampen zoals overstromingen en stormen toenemen in delen van de wereld, zo waarschuwen de wetenschappers achter het rapport, is meer dan driekwart van het land de voorbije decennia permanent droger geworden.

Hotspots van verdroging

De 'hotspots' van verdroging zijn bijna volledig Europa (zowat 96 % van de Europese oppervlakte), delen van het westen van de VS, Brazilië, delen van Azië (Oost-Azië in het bijzonder) en Centraal-Afrika. Zuid-Soedan en Tanzania kenden in verhouding de grootste oppervlakte waar droogtegebied aan oppervlakte won, China kende de grootste oppervlakte in absolute cijfers.

De voorbije decennia werden voor zowat 7,6 % van de mondiale landoppervlakte drempelwaarden voor dorheid overschreden. Het gaat om land dat van niet-droogtegebied naar droogtegebied evolueerde, of van minder dor naar dorrer droogtegebied evolueerde. Het gaat om een gebied dat in totaal groter is dan Canada, het op een na grootste land ter wereld.

De meeste van die gebieden transformeerden volgens het rapport 'The Global Threats of Drying Lands' van vochtige landschappen naar droogtegebied, met alle gevolgen van dien voor de landbouw, ecosystemen en de mensen die er wonen.

Onderzoek waarschuwt bovendien dat nog eens 3 % van de vochtige gebieden op aarde nog tegen het einde van deze eeuw droogtegebied wordt, indien de wereld faalt om de uitstoot van broeikasgassen te beteugelen. In scenario's met hoge uitstoot van broeikasgassen wordt bijkomend droogtegebied verwacht in de VS, Mexico, Venezuela, Brazilië, Argentinië, het hele Middellandse Zeegebied, de kusten van de Zwarte Zee, grote delen van zuidelijk Afrika en Australië.

Ergste scenario

In het ergste scenario kunnen tegen eind deze eeuw tot 5 miljard mensen in droogtegebied wonen. In 2020 leefden al 2,3 miljard mensen in droogtegebied, een verdubbeling tegenover 1990. Het rapport raadt onder meer aan om droogte beter te monitoren, betere praktijken voor landgebruik te stimuleren, te investeren in waterefficiëntie en kwetsbare regio's weerbaarder te maken.

“Al decennia signaleren 's werelds wetenschappers dat de toenemende uitstoot van broeikasgassen de globale opwarming veroorzaakt. Nu waarschuwt een VN-orgaan voor het eerst dat het verbranden van fossiele brandstoffen ook een permanente verdroging veroorzaakt in grote delen van de wereld. Met potentieel catastrofale gevolgen die gevolgen hebben voor de toegang tot water. Dat kan mens en natuur nog dichter bij desastreuze kantelpunten brengen”, aldus Barron Orr, hoofdwetenschapper van UNCCD.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken