Startpagina Actueel

Milieuverenigingen vragen aanpassingen aan stikstofdecreet

Het huidige Vlaamse stikstofdecreet is gebaseerd op achterhaalde informatie, stellen 7 milieuverenigingen op 20 november. Een nieuw rapport van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) toont dat een derde van de Vlaamse natuur nog kwetsbaarder is voor stikstof dan eerder gedacht. De milieuorganisaties roepen de Vlaamse regering bijgevolg op tot een aanpassing van het decreet.

Leestijd : 2 min

Het INBO-rapport, dat er kwam op vraag van toenmalig minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), heeft de Vlaamse kritische depositiewaarden (KDW) bijgesteld. Dat zijn drempelwaarden die aangeven hoeveel stikstof onze natuur aankan. Wanneer de waarden worden overschreden, gaat de natuur erop achteruit.

Elke 10 jaar worden de KDW's bijgesteld, maar het huidige stikstofdecreet is nog steeds gebaseerd op de waarden van 10 jaar geleden. "Dat is onvoldoende ambitieus", zo stellen de natuurverenigingen. Het nieuwe rapport toont namelijk dat 30.000 ha bos en 8.500 ha heide, ongeveer een derde van de Vlaamse natuur, stikstofgevoeliger is dan werd aangenomen.

INBO verlaagt drempelwaardes

INBO heeft de drempelwaardes voor 42 van de 75 habitattypes verlaagd, wat betekent dat er daar minder stikstof mag neerdalen dan eerst werd ingeschat. Slechts voor 2 habitattypes werden de KDW's verhoogd.

"In 2022 was het al duidelijk dat de KDW's zouden worden aangescherpt en dat de Vlaamse regering aan het werk moest", zegt Dries Verhaeghe van Dryade. "Maar de Vlaamse regering heeft dat laten liggen. Terwijl de Nederlandse regering in oktober 2023 de nieuwe KDW's in voege heeft laten treden, was Vlaanderen aan het talmen. De nieuwe KDW's werden niet meegenomen bij de opmaak van het stikstofdecreet en de herziening ervan werd over de verkiezingen getild."

Decreet en rekentools herzien

Dryade, Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace België, BOS+, Vogelbescherming Vlaanderen, Limburgse Milieukoepel en West-Vlaamse Milieufederatie roepen de Vlaamse regering op om het stikstofdecreet te herzien, net als de rekentools die gebruikt worden in de vergunningverlening.

"Samen met Dryade schreven we de Vlaamse regering in november 2023 aan over de herziening van de KDW's en stelden we dat het getreuzel zou leiden tot rechtsonzekerheid bij de vergunningverlening", zegt Ineke Maes, beleidsexpert landbouw van Bond Beter Leefmilieu.

Ineos vergund op basis van achterhaalde KDW’s

"De Vlaamse regering gaf hier echter geen gehoor aan en bleef vergunnen op basis van de achterhaalde KDW's." Daarom moeten volgens de natuurverenigingen de vergunningen voor onder andere Brussels Airport, Ineos Project One en de verbreding van de Brusselse Ring opnieuw worden bekeken. BBL, Greenpeace en Dryade trokken eerder al naar het Grondwettelijk Hof tegen het stikstofdecreet. Ze argumenteerden dat de juridische basis van het decreet wankel is omdat het gebaseerd is op achterhaalde cijfers.

Belga

Lees ook in Actueel

Beheerovereenkomsten in de lift bij landbouwers in Riemst

Akkerbouw De belangstelling voor beheerovereenkomsten onder landbouwers in Riemst zit in de lift. Dit jaar zijn liefst 24 landbouwers gestart met een beheerovereenkomst, goed voor een oppervlakte van 46,8 ha. Vorig jaar waren dat slechts 4 landbouwers op 2,8 ha. Dat brengt het totale areaal aan beheerovereenkomsten in beheer door landbouwers in Riemst (36 in totaal) op 73,8 ha.
Meer artikelen bekijken