Startpagina Melkvee

Spoelwater van de melkproductie zuiveren tot loosbaar water

Een melkveehouder klopte bij het ILVO-Rundveeloket aan met een vraag over het spoelwater van zijn melkinstallatie en koeltank. Dat wordt momenteel opgevangen in de mestkelder. Hoe kan hij dit afvalwater op een kleine beschikbare oppervlakte zuiveren om het te lozen?

Leestijd : 2 min

Een melkveebedrijf produceert heel wat afvalwater in de vorm van spoelwater van de melkinstallatie en koeltank en reinigingswater van het melkhuisje en de melkput.

Belemmering van de werking van de waterzuivering

Dit reinigingswater bevat meestal mestresidu’s en dient geloosd te worden in de mestkelder. Deze mestresidu’s zouden immers de goede werking van een waterzuivering kunnen belemmeren.

Het spoelwater van de voorspoeling bevat nog een hoge concentratie melk, die eveneens de goede werking van de waterzuivering zou kunnen belemmeren. Lozen in de mestkelder of aanwenden als drinkwater voor het vee zijn opties. Daarnaast kan ook de waterzuiveringsinstallatie groter gedimensioneerd worden, om ook deze stroom te zuiveren.

Afvalwater biologisch zuiveren

Met een biologische zuivering kunnen organisch materiaal en stikstof- en fosforverbindingen in afvalwater afgebroken of omgezet worden door micro-organismen. De concentratie van deze verontreinigingen (vuilvracht) in het afvalwater is afhankelijk van:

• het type melkmachine (klassiek systeem versus melkrobot);

• de mate van bijmenging van huishoudelijk afvalwater;

• de gebruikte reinigings- en desinfectiemiddelen.

De vuilvracht en het volume afvalwater bepalen in grote mate de grootte van de benodigde zuiveringsinstallatie. Verder is de keuze ook afhankelijk van bodemgesteldheid, grondwaterstand, beschikbare ruimte, capaciteit, gebruikscomfort, onderhoudsbehoefte, gewenste zuivering en kostprijs.

Opbouw systeem

Voorzuivering In een voorbezinktank worden grove bezinkbare delen en zwevende stoffen uit het afvalwater verwijderd, en wordt het influent gebufferd. Op die manier worden piekbelasting en verstopping van het systeem in de erop volgende afvalwaterzuiveringsstappen voorkomen. Een olie- of vetafscheider verwijdert hier drijvende lagen (bijvoorbeeld vetten en oliën) uit het afvalwater. Het bezonken materiaal wordt hier ook al gedeeltelijk anaëroob afgebroken (vergisting).

Hoofdzuivering In een plantensysteem vormen de stengels of het wortelgestel en een dragermateriaal een aanhechtingsplaats voor micro-organismen. De stengels van de rietplanten bevorderen ook de inbreng van zuurstof en hun wortelgestel zorgt voor een blijvende doorlaatbaarheid van de bodem van het systeem. De micro-organismen zorgen voor de biologische zuivering of voor de secundaire zuivering. Afhankelijk van de uitvoering spreekt men van een percolatierietveld, een vloeirietveld of een wortelzoneveld.

Als er niet veel ruimte beschikbaar is, bieden compactsystemen een oplossing. Ook hier zorgen micro-organismen voor de biologische zuivering van het afvalwater. De micro-organismen bevinden zich als vlokken in het afvalwater of zijn gehecht aan een dragermateriaal. In vergelijking met plantensystemen zijn compactsystemen minder omvangrijk en kunnen ze volledig onder de grond worden weggewerkt. Afhankelijk van de uitvoering spreekt men van een actief slibsysteem, een aerobe biofilter of oxidatiebed, een ondergedompelde beluchte filter of een biorotor.

Nazuivering In een nabezinktank worden tot slot bezinkbare deeltjes en zwevende stoffen uit het biologisch gezuiverde afvalwater verder verwijderd.

Matthieu Frijlink (Rundveeloket)

 

Meer gedetailleerde informatie over deze systemen kun je vinden op het rundveeloket via deze link.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken