Succesvol multisuckling
Door ‘multisuckling’ toe te passen kun je als varkenshouder ook de boventallige biggen grootbrengen. Op die manier kun je je kraamstal optimaal benutten. Bovenal worden alle biggen grootgebracht bij een zeug.

Het project ‘Boerenvreugde in de West-Vlaamse kraamstallen’, gefinancierd door de provincie West-Vlaanderen, biedt sinds 2022 individuele begeleiding aan een aantal West-Vlaamse varkenshouders en hun bedrijfsdierenartsen. De focus ligt op kraamstalmanagement, wat cruciaal is voor de goede start van biggen. Waarom is dit belangrijk? Een goede start beïnvloedt het antibioticagebruik en de gezondheid van de varkens en het bepaalt de toekomstige prestaties van de dieren. Kortom, optimaal kraamstalmanagement vormt de basis voor een gezonde en technisch optimale varkensproductie.
Projectpartners Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) en Inagro hebben de afgelopen 2 jaar waardevolle tips en protocollen verzameld. Dit jaar worden 3 nieuwe protocollen gedeeld met de hele sector.
In het nieuwste protocol ontdek je enkele onmisbare richtlijnen voor succesvol multisuckling.
Enkel bij gezonde dieren
Bij multisuckling worden 2 of meerdere nesten biggen gemengd in de kraamstal, waarbij de biggen toegang hebben tot de uiers van de verschillende moederzeugen.
Start echter pas na de eerste levensweek met multisuckling. Meng daarbij enkel gezonde tomen onderling. Zieke tomen hou je apart om de spreiding van infecties te beperken. Meng bij voorkeur enkel tomen van dezelfde leeftijd en van zeugen met dezelfde pariteit, zodat de melksamenstelling van de zeugen gelijkaardig is.
Niet altijd toepassen
De projectpartners adviseren om geen multisuckling toe te passen bij zeugen met onvoldoende functionele tepels, en ook niet bij eersteworpszeugen. Het wordt ook niet geadviseerd bij zeugen die weinig biggen speenden bij vorige worpen.
Biggenzorg
Voeder de jonge biggen ook bij, zowel met melk als droogvoeder.Hou de biggen van de tomen die gemengd zijn ook bij elkaar tijdens en na het spenen.