Steun voor fokkers van het West-Vlaams Rood
De Vlaamse overheid steunt de oprichting van een embryo- en spermabank voor het West-Vlaams Rood ras via een subsidie aan CRV Vlaanderen vzw.

Het West-Vlaams rood runderras, ontstaan uit het Cassels vee, verspreidde zich vanaf 1770 vanuit het grensgebied met Frankrijk over de hele provincie West-Vlaanderen. Het Cassels vee, bekend om zijn rood haarkleed en uitstekende melkgift, stond destijds bekend als een dubbeldoelras en vormde een belangrijke bron van inkomsten voor de landbouwers.
In vleesvee zijn er dit jaar nog zowat 20 veehouders met West-Vlaams rood en in dubbeldoel amper 4 of 5 professionele melkers. Melkveehouder Jarno Vandepoel nam het in februari in Landbouwleven nog op voor dit volgens hem met uitsterven bedreigde ras.
Kuddes heropbouwen na IBR
Met de oprichting van de embryo- en spermabank krijgen fokkers die hun vee verloren door ziektes zoals IBR, de kans om hun kuddes opnieuw op te bouwen. Daarnaast is het behoud van lokale rassen zoals het West-Vlaams Rood ras, van groot belang. Deze rassen vormen een cruciale bron van genetische diversiteit, nodig om landbouwsystemen aan te kunnen passen aan veranderende klimaatomstandigheden. Het beschermen en inzetten van lokale rassen draagt bij aan de veerkracht en duurzaamheid van de landbouw in de toekomst.
Genetisch erfgoed
De embryo- en spermabank helpt niet alleen bij het herstel van kuddes, maar speelt ook een sleutelrol in het behoud van het genetische erfgoed van dit bedreigde ras. Fokkers die actief zijn in stamboekwerking en een langetermijnvisie hebben voor hun bedrijven, krijgen voorrang bij het gebruik van de bank. Het doel is om de aantallen van het West-Vlaams Rood Ras in Vlaanderen te laten groeien of op zijn minst stabiel te houden.
De toegekende subsidie dekt onder meer de kosten voor de aankoop van sperma en embryotransplantaties. Dit initiatief ondersteunt niet alleen het behoud van dit waardevolle ras, maar versterkt ook de toekomstbestendigheid van de Vlaamse landbouw.