Startpagina Groenvoorziening

Risico’s pesticiden op bloemen voorbije jaren veel verkleind

De risico’s van restanten van gewasbeschermingsmiddelen op snijbloemen werden de voorbije jaren veel kleiner. “De regels in Europa zijn veel strenger geworden”, zegt Koen Van Malderen van de Unie van Floristen in België (BE-Florist) in een reactie op een opmerkelijke zaak uit Frankrijk.

Leestijd : 2 min

In Frankrijk ontstond vorige week ophef over een zaak waarbij het 11-jarige meisje Emmy, die in 2022 overleed aan de gevolgen van leukemie, erkend werd als ‘pesticideslachtoffer’. Haar moeder was bloemiste en kwam tijdens haar zwangerschap in aanraking met gewasbeschermingsmiddelen. Emmy zag paars tijdens de geboorte en ze groeide ook minder goed dan haar leeftijdsgenoten. Op 4-jarige leeftijd kreeg ze leukemie, waar ze uiteindelijk 7 jaar later aan zou overlijden.

Zeer regelmatige controles

Volgens sectorvereniging BE-Florist worden bloemisten en bloemenkwekers in ons land “op zeer regelmatige basis gecontroleerd”. Ze moeten ook jaarlijks vormingen bijwonen. “De controles gebeuren ook op de producten zelf, waardoor de restanten op de bloemen tot een minimum beperkt zijn”, aldus Koen Van Malderen.

Volgens hem kwam de ommekeer er na een studie uit 2018 van de Universiteit van Luik. Daaruit bleek dat in de urine van bloemisten veel restanten van gewasbeschermingsmiddelen zaten. “Daarop gingen we met de Belgische autoriteiten samenzitten over richtlijnen voor de sector”, zegt Van Malderen. Om het bewustzijn bij bloemisten te vergroten, verspreidt BE-Florist elk jaar een flyer met richtlijnen. “Die gaan bijvoorbeeld van het dragen van handschoenen door bloemisten tot niet eten als ze bloemen kuisen”, zegt Van Malderen.

Ook Europese regelgeving verstrengd

Tegelijk werd ook de Europese regelgeving over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door kwekers veel strenger, zegt de sectorvereniging. “Veel producten werden verboden. Als je toch nog een middel zou gebruiken, moet er een wachttijd worden gehanteerd vooraleer het behandelde product in de handel komt.” Volgens Van Malderen gelden de strengere regels geleidelijk ook voor geïmporteerde bloemen, bijvoorbeeld uit Afrika. “Daarop worden steekproeven uitgevoerd, en af en toe wordt er een partij afgekeurd. Maar Belgische bloemisten werken voor meer dan 80% met Europese bloemen.”

Boeketje bloemen op tafel

Lode Godderis, professor Arbeidsgeneeskunde bij de KU Leuven, stelt dat het niet gevaarlijk is om niet-Europese bloemen te kopen voor in je huiskamer. “Zolang je de bloemen zelf niet aanraakt of opeet, is er geen risico”, aldus Godderis. “Van een boeket bloemen op tafel te zetten ga je dus niet ziek worden. Bij groenten en fruit blijft het wel aangeraden om die altijd goed te wassen.”

Cijfers over kanker of oversterfte bij Belgische bloemenkwekers of bloemisten heeft sectorvereniging BE-Florist niet.

Belga/VRT NWS

Lees ook in Groenvoorziening

Het groene goud van Wallonië op Demo Forest

Libramont Na de 4 dagen op de Beurs van Libramont worden de bezoekers verwacht in het bos van Bertrix, waar de 22ste editie van Demo Forest georganiseerd wordt. Er worden heel wat demonstraties in echte werkveldomstandigheden gehouden en er worden tal van nieuwigheden getoond. Er is onder meer een start-up voor bedrijven in de WoodTech, een ambachtencircuit en een ruimte over veilige werkomstandigheden. Dit event staat open voor professionelen en voor andere geïnteresseerden.
Meer artikelen bekijken