"Ik wil bij ieder dossier een ‘landbouwtoets’ uitvoeren"
Leen Schrevens is stevig geworteld in de melkveehouderij en nam hiernaast meerdere engagementen op voor de gemeente Glabbeek. Eerst verrichtte ze het werk vooral achter de schermen, ondertussen werd het tijd om op de voorgrond te treden en werd ze ondervoorzitter van de Glabbeekse dorpspartij.

Ten oosten van Leuven ligt het Vlaams-Brabantse Glabbeek. Dit ligt tussen Diest en Tienen in, centraal in het Hageland en grenzend aan Lubbeek, het geboortedorp van Leen Schrevens (38 jaar). Daar is ze grootgebracht op het melkveebedrijf van haar vader. In 2007 heeft ze samen met haar partner Geert Lenaerts haar eerste stappen gezet als zelfstandige landbouwer op haar eigen melkvee- en akkerbouwbedrijf.
Ondertussen huwde het koppel en kregen ze 2 dochters. Hanne is nu 12 jaar en Julie 10. In 2015 hebben ze hun melkveebedrijf sterk uitgebouwd en is Leen na eerder buitenshuis te werken voltijds mee in het bedrijf gestapt. Tevens is ze bestuurslid bij Ferm en voorzitter van de bedrijfsgilde. Leen startte haar carrière bij Groene Kring als vrijgestelde voor de provincie Vlaams-Brabant. Ze is er snel doorgestoten tot nationaal voorzitter en ging nadien aan de slag bij SBB als adviseur landbouw op de studiedienst.
Bewuste drijfveer
Heb je zelf het politieke engagement opgezocht of hebben ze jou gevonden?
Ik ben reeds verschillende jaren actief in de gemeente Glabbeek, maar eerder achter de schermen. Ik ben sinds de oprichting in 2014 van de gemeentelijke landbouwraad voorzitter van deze adviesraad, ik zetel in de Gecoro (Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening) en de verkeersraad als vertegenwoordiger vanuit landbouw. Er werd mij echter de vraag gesteld of ik geen zin had om toch meer op de voorgrond te treden en zo ben ik bestuurslid en ook ondervoorzitter geworden van onze partij. Vandaag de dag zetel ik niet in de gemeenteraad of in andere organen, enkel in de hoger vernoemde adviesraden. Ik kom op voor de Glabbeekse Dorpspartij, een volledig onafhankelijke partij die geen banden of linken heeft met andere partijen of andere niveaus. Als Dorpspartij zijn we daar best fier op, zo kunnen we volledig onafhankelijk het beleid maken dat het best past voor de inwoners van Glabbeek.
Aanschouw je het als een voordeel of vooroordeel dat je uit de landbouw komt?
Ik bekijk dit zelf als een voordeel en zelfs als een troef die ik met veel plezier uitspeel. Landbouw is mijn expertisedomein en beschouw ik als een meerwaarde voor de bestuursploeg van de Dorpspartij.
Hoe vlot vallen al jouw bezigheden te combineren?
Het is niet altijd eenvoudig om alles te combineren, maar gelukkig kan ik rekenen op veel begrip binnen onze bestuursploeg. Ze weten dat avondvergaderingen voor mij het best niet starten voor 20 uur, omdat dan de koeien nog niet gemolken zijn. Ik heb de overtuiging dat dit het ideale moment is in mijn leven om met dit engagement te starten. De kinderen hebben ondertussen een leeftijd bereikt waarbij ze voldoende zelfstandig kunnen zijn en ons bedrijf heeft ook de vorm gekregen waar we naartoe willen. Natuurlijk staat ons bedrijf niet stil en zijn er steeds bedrijfsontwikkelingen waar we mee bezig zijn.
Zijn er veel avondvergaderingen/weekendactiviteiten die uit jouw politieke engagement voortkomen?
Ik heb ervoor gekozen om dit engagement aan te gaan en ik weet dat hier extra avondvergaderingen en andere activiteiten uit voortkomen, maar dat doe ik dan ook met veel plezier. Ik heb een bewuste keuze gemaakt om mijn horizon te verbreden en om niet enkel met de pure landbouwthema’s bezig te zijn. Ik wil mij graag inzetten voor mijn gemeente en voor de inwoners van Glabbeek.
Realisaties
Wat heb je al kunnen bereiken of waaraan heb je al kunnen meewerken?
Als voorzitter van de landbouwraad hebben we samen met de andere land- en tuinbouwers in onze adviesraad al enkele onderwerpen kunnen afvinken. We hebben het landbouwleerpad, een geïnformeerde wandeling, kunnen vernieuwen. We hebben een campagne uitgevoerd voor de inzameling van landbouwfolies en afvalbanden. Er is in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant een erosiebestrijdingsplan uitgewerkt en we zijn recent gestart met een landbouweducatieplan op de Glabbeekse kleuter- en lagere scholen. Vanuit de gemeente Glabbeek, met zowel de landbouwraad als de bedrijfsgilde (waar ik ook voorzitter van ben) hebben we recent sterk samengewerkt om te reageren tegen enkele natuurbeheerplannen. Bovendien heeft deze reactie ook zijn vruchten afgeworpen en is in een van deze natuurbeheerplannen een flinke aanpassing gebeurd van het afgebakende Globale Kader.
Voel(en) jij en/of jouw partij de steun van de lokale landbouwers?
Het is voor mij persoonlijk de eerste keer dat ik mij kandidaat stel voor de gemeenteraadsverkiezingen, dus het is voorlopig allemaal heel spannend wat de resultaten gaan zijn. Tot op vandaag hoor ik enkel positieve reacties, zowel van mensen in de landbouwsector als daarbuiten. Glabbeek is een echte plattelandsgemeente waar heel wat landbouwers en fruittelers actief zijn. De inwoner van Glabbeek is er zich van bewust dat de landbouwsector steun verdient.
Toekomst
Welke doelen heb je nog?
De land- en tuinbouwers van Glabbeek hebben zich steeds gesteund gevoeld door het huidige bestuur en dat wil ik graag verderzetten. Ik wil graag het eerste aanspreekpunt zijn voor de Glabbeekse landbouwers en ik wil elke Glabbeekse landbouwer de zekerheid kunnen geven, zo goed als we kunnen vanuit de gemeente, dat ze hun bedrijf kunnen blijven uitbaten op de manier dat zij dat als ondernemer willen doen. Bovendien zijn er natuurlijk ook heel wat andere thema’s dan de thema’s waar landbouw rechtstreeks bij betrokken is. Mijn doel is om bij elk dossier een ‘landbouwtoets’ uit te voeren, een zekerheid dat de invloed op landbouw steeds beperkt en haalbaar blijft. Neem bijvoorbeeld het fietspadendossier, dat in de eerste plaats geen direct landbouwthema is. Toch kan de invloed op landbouw groot zijn. De aanleg van nieuwe fietspaden en de heraanleg van straten moet steeds een landbouwvriendelijk resultaat hebben.
Wat onderneemt jouw gemeente om het platteland en de landbouw (klimaat)robuuster te maken?
Het erosiebestrijdingsplan is er een mooi voorbeeld van dat de gemeente wel degelijk een duidelijke aanpak heeft. In het verleden zijn er al wat problemen geweest waarbij straten/huizen onder water liepen, akkers die afspoelden bij hevige regenval... Steeds in overleg met eventuele betrokken land- en tuinbouwers wordt er gekeken naar oplossingen, zoals houthakseldammen of buffergrachten.
Wat stelt de landbouw in jouw gemeente voor?
Glabbeek is een echte plattelandsgemeente waar landbouwers en fruittelers een belangrijk onderdeel van zijn. Glabbeek heeft zelfs enkele pioniers als het gaat over biologisch hardfruit. Zo heeft Belorta beslist om hier het distributiecentrum voor biologisch hardfruit te maken.
Ervaren jullie in de gemeente een spanningsveld landbouw-natuur?
Ik denk dat er in elke gemeente waar er landbouwers actief zijn wel op bepaalde momenten ‘spanningen’ zijn tussen landbouw en natuur. De bescherming van landbouwgrond is hierbij zeker een belangrijk item. Zo is in het Dorpsplan 3.0, dat mijn partij als leidraad gaat gebruiken voor de komende legislatuur, duidelijk opgenomen dat die bescherming van landbouwgrond essentieel is voor het behoud van een duurzame en leefbare sector en dat we in de toekomst blijvend oog hebben voor diverse plannen vanuit natuur-oogpunt om te zorgen voor het noodzakelijk evenwicht in ruimtegebruik. Een ander dossier dat wat spanning creëert tussen landbouw en natuur zijn de trage wegen. Glabbeek heeft vandaag de dag een tragewegenbeleid dat bepaalde trage wegen met een verkeersveilige meerwaarde of recreatieve functie herwaardeert en eventueel openmaakt. Trage wegen die echter kriskras door eigendommen en/of landbouwpercelen lopen, moeten eerst herbekeken worden en niet zomaar heropend worden. Het is in heel wat dossiers duidelijk, als je je gezond verstand gebruikt, dat het beter is om niet het historisch tracé te heropenen, maar om deze trage weg bijvoorbeeld te verplaatsen naar de perceelsgrens. Op deze manier heeft de betrokken landbouwer of fruitteler hier weinig tot geen hinder van.
Wie zijn de grootste politieke uitdagers voor jouw partij?
Onze partij, de Dorpspartij, heeft al 2 legislaturen de meerderheid in Glabbeek. De andere klassieke partijen (cd&v, Vooruit en Samen Groen) hebben ervoor gekozen om dit jaar een kartel te vormen onder de naam ‘Inspraak’. Andere klassieke partijen zijn weinig tot niet actief in Glabbeek en hebben geen lijst gevormd. We stappen alvast vol goede moed naar de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober en hopen dat we ons beleid van de voorbije 12 jaar kunnen verderzetten de komende 6 jaar.