Commissie kaart Chinees antisubsidieonderzoek naar Europese zuivelindustrie aan bij WTO
De Europese Commissie kaart het antisubsidieonderzoek dat China vorige maand is opgestart naar bepaalde zuivelproducten uit de EU aan bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Het Chinese onderzoek werd op 21 augustus gelanceerd, precies één dag nadat de Commissie had aangekondigd dat ze de verhoogde importheffingen voor in China geproduceerde elektrische voertuigen 5 jaar lang wil aanhouden. Het onderzoek is gericht tegen zowel subsidies die uitgekeerd worden in het kader van het Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), als tegen bepaalde nationale en regionale programma's, maar volgens de Commissie volgt Europa netjes de internationale handelsregels. De Chinese zuivelindustrie heeft niet te lijden onder de Europese subsidieschema's, luidt het.
Eerste keer ooit
Om de Europese industrie te beschermen, tekent de Commissie nu verzet aan tegen het Chinese onderzoek bij de WTO. Ze heeft een zogenoemd verzoek om overleg neergelegd, de eerste stap in de geschillenbeslechtingsprocedure wanneer een lid klacht neerlegt. In een mededeling zegt de Commissie dat het de eerste keer ooit is dat de Europese Unie een buitenlands antisubsidieonderzoek al in zijn eerste fase aanvalt.
De demarche is ingegeven door een toenemend patroon van maatregelen waarmee China zijn handelsbelangen wil verdedigen, maar die gebaseerd zijn op twijfelachtige beschuldigingen en onvoldoende bewijs, schrijft de Commissie in haar mededeling. Ze verwijt Peking ook deze maatregelen steeds in een kort tijdsbestek te nemen.
Sector beschermen
Vorige maand al zei een woordvoerder dat het de Commissie menens is de belangen van haar zuivelindustrie te verdedigen. Ook nu luidt het dat ze ten volle gebruik wil maken van alle mogelijke juridische instrumenten om de sector te beschermen. Als de overlegprocedure die de EU nu is opgestart niet tot een bevredigend resultaat leidt, kan Europa een WTO-panel laten samenstellen om zich over de zaak te buigen. Intussen roept handelscommissaris Valdis Dombrovskis China op zijn onderzoek onmiddellijk stop te zetten.
Ook de Verenigde Staten nemen China in vizier. Er lekte onder meer via Bloomberg al uit dat de regering in Washington een verbod zou uitvaardigen om Chinese en Russische software en hardware te gebruiken in voertuigen die met het internet of met clouddiensten verbonden zijn. Dat zou het doen om redenen van nationale veiligheid, en meer bepaald om te vermijden dat hackers persoonsgegevens stelen.
De maatregel zou er in de praktijk op kunnen neerkomen dat in de VS geen Chinese auto's mogen worden verkocht. Momenteel zijn er op de Amerikaanse markt geen voertuigen van Chinese merken te vinden, maar constructeurs als Volvo, Polestar, Buick en Lincoln verkopen wel voertuigen die in China gebouwd worden. Het Amerikaanse Tesla bouwt dan weer elektrische auto's in China die voor de export bestemd zijn.
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat het zich verzet tegen maatregelen tegen Chinese bedrijven en producten die het als discriminerend beschouwt. Eerder hadden de VS al bekendgemaakt dat de invoerheffingen op voertuigen die vanuit China worden geïmporteerd vanaf 27 september zullen worden opgetrokken tot 100 %.