Startpagina Granen

Duitse regering trekt meer dan 1 miljoen euro uit voor onderzoek naar baktarwe

De Duitse regering trekt meer dan 1 miljoen euro uit voor onderzoek dat de teelt van baktarwe mogelijk moet maken met minder stikstof.

Leestijd : 1 min

Het door Duitsland gesteunde project Magic KlimaBack wordt opgezet door verschillende Duitse universiteiten en onderzoekscentra en zadenproducent KWS.

“We kunnen het klimaat helpen beschermen door minder stikstofbemesting te gebruiken bij de teelt van baktarwe, maar dan zonder te raken aan de bakkwaliteiten van de tarwe”, zegt de Duitse minister van Landbouw Cem Özdemir (Die Grunen). Hij heeft er veel vertrouwen in dat het Duitse consortium van onderzoekers en bedrijven met oplossingen zal komen. “Bepaalde tarwevarianten slagen er beter dan andere in om de toegediende stikstof om te zetten in een hoog proteïnegehalte en bieden tegelijk met lagere proteïnegehaltes voldoende goede bakkwaliteit”, belooft Özdemir.

Baktarwe al langer in het vizier

Baktarwe vormt reeds sinds 2022 een onderdeel van de Duitse klimaatplannen. De Duitse ministeries van Landbouw en Voeding, van Omgeving en van Ondernemen en Klimaatbescherming werken daarvoor samen. Behalve de teelt van nieuwe baktarwevarianten bekijken ze samen met de landbouworganisaties en federaties van bakkerijen het bepalen van de kwaliteitscriteria voor baktarwe, de marketing voor duurzaam geproduceerd brood en de evolutie in de consumptie van duurzaam brood.

In januari ondertekende Özdemir een akkoord met vertegenwoordigers van de landbouw, onderzoeksinstellingen, handel, bakkerijen en maalderijen dat hen verplicht om mogelijkheden te verkennen om baktarwe te telen die minder stikstofbemesting vergt.

FVDL

Lees ook in Granen

Aantal kevers onder schadedrempel

Granen Praktijkpunt Landbouw monitort wekelijks het aantal kevers op 7 percelen in Vlaams-Brabant. Nu het koolzaad zich opricht, de eerste fractie ten volle wordt benut en de bloemknoppen zich vormen, gaan koolzaadglanskevers en -snuitkevers op zoek naar stuifmeel in de eerste open bloemen.
Meer artikelen bekijken