Melding en staalname bij verdenking van blauwtong niet langer verplicht
Het FAVV en DGZ melden dat het tot het einde van dit jaar niet langer verplicht is om klinische verdenkingen van blauwtong en Epidemisch Hemorragische Ziekte (EHD) te melden. Daarnaast is het niet meer verplicht om bij elke verdenking een dierenarts te raadplegen en stalen te laten nemen voor onderzoek. Stalen kunnen nog steeds vrijwillig worden genomen, maar de analysekosten worden niet langer vergoed door het FAVV.

Het blauwtongvirus heeft zich de voorbije weken exponentieel verspreid over België en de omringende landen. Naast Nederland, Duitsland, het Groot-Hertogdom Luxemburg, Frankrijk en Denemarken zijn er nu ook in Zwitserland, Noorwegen en Tsjechië haarden van blauwtongvirus serotype 3 vastgesteld.
De verplichting om elke klinische verdenking van blauwtong en EHD te melden wordt nu opgeheven tot het einde van dit jaar. “Blauwtong is ondertussen aanwezig bij de blauwtonggevoelige diersoorten op het volledige grondgebied en zo worden de administratieve lasten en de kosten zoveel mogelijk beperkt”, zegt DGZ in een nieuwsbericht op 14 september. “Het is ook onmogelijk om op basis van klinische symptomen onderscheid te maken tussen blauwtong en EHD.”
Vanaf 12 september is het eveneens niet meer verplicht om bij elke verdenking een dierenarts te contacteren en stalen te laten nemen voor onderzoek. “Er kunnen wel nog steeds stalen worden genomen voor onderzoek op vrijwillige basis. Hierbij worden bij voorkeur bloedstalen van zieke dieren genomen en geen organen na autopsie. De analysekosten van deze stalen worden evenwel niet meer vergoed door het FAVV”, waarschuwt DGZ.
Certificering voor transport
Momenteel kunnen er op basis van de vaccinatie geen runderen of schapen gecertificeerd worden voor verkeer naar andere Europese lidstaten. “De certificering op basis van de uitzonderingen die door de lidstaten zijn toegestaan blijft wel mogelijk. Nederland, Duitsland en het Groot-Hertogdom Luxemburg vragen geen garanties voor BTV3”, aldus DGZ.
DGZ herinnert veehouders er ook aan dat ongewenste effecten na vaccinatie, waaronder gebrek aan werkzaamheid, gemeld dienen te worden aan het FAGG.