Claas investeert stevig in Bad Saulgau
Claas realiseerde de voorbije 2 jaar een enorme investering onder de projectnaam ‘ForageGo!’ in zijn fabriek in Bad Saulgau, gelegen in het zuiden van Duitsland. Tegen 2025 zou het geïnvesteerde bedrag oplopen tot meer dan 50 miljoen euro.

De investeringen hebben betrekking op de fabrieksinfrastructuur en productiefaciliteiten, maar ook op een nieuw logistiek centrum, dat 9.500 m2 beslaat en momenteel nog onder constructie is.
In de fabriek in Bad Saulgau worden de hooibouwmachines van Claas gebouwd, maar ook de Orbis- maïsvoorzetstukken en de hakselkooien die later in Harsewinkel in de Jaguar-veldhakselaars worden gemonteerd. Momenteel werken er 800 personen in Bad Saulgau.
Modernisering en productieverhoging
Een van de eerste stappen van het ‘ForageGo!’- project was de modernisering van de productieplaatsen van de nieuwe Volto-schudders en Jaguar-hakselkooien, door deze onder te brengen in een nieuwe assemblagehal. Vervolgens werden de materiaalstromen in de fabriek herbekeken, waarbij het doel is om efficiënter te produceren, om het productieritme te verhogen en om flexibeler te werken.
De ontwikkeling die de fabriek nu doormaakt, is erop gericht om een optimale doorstroom te hebben. Dit gebeurt dankzij een hoog niveau van productstandaardisatie en dankzij uitgekiende logistieke processen. Deze moeten de onderdelen tijdig naar de productieketting brengen, maar moeten ook afgewerkte machines weghalen uit de assemblagezone. Orderpicking en volgordebepaling zijn 2 sleutelfactoren in het succesvol draaien van de fabriek.
Tijdens ons fabrieksbezoek was het indrukwekkend om te zien hoeveel heftrucks door de fabriek rijden; hetzij om componenten aan te brengen, hetzij om machines weg te halen en van de fabricagehal naar de opslagruimte te brengen. Op het einde van volgende zomer moet het project ‘ForageGo!’ afgerond zijn. Tegen dan zal ook nagenoeg de volledige dakoppervlakte van de fabriek van zonnepanelen voorzien zijn.
Het feit dat de machines die in Bad Saulgau gemaakt worden steeds breder, complexer en technisch intelligenter worden, heeft zijn weerslag op het fabricageproces. Zo is er ook meer ruimte op de fabrieksvloer vereist om deze steeds grotere machines te kunnen bouwen.

Logistiek moet volgen
Naast de machines die in omvang toenemen, nemen ook de productie-aantallen toe. Hier moet dan ook de verzending weten op in te spelen. Claas werkt hiervoor in Bad Saulgau al jaren samen met transportfirma ‘Grieshaber’, die transport organiseert met vrachtwagens of zeecontainers.
Na de groei die Claas doormaakte, voldeed ook het fabrieksterrein van Grieshaber qua omvang niet meer. Gezien de langdurige relatie die beide firma’s met elkaar hebben en gezien de toegenomen volumes om te verhandelen, besliste ook Grieshaber om een nieuwe site uit te bouwen, tevens in Bad Saulgau, met maar liefst 70.000 m2.
Autonoom werken is mogelijk
Claas lichtte de vernieuwing van de fabriek in Bad Saulgau toe tijdens een persconferentie voor Europese landbouwjournalisten. Van dit event maakte de fabrikant ook gebruik om zijn toekomstvisie inzake autonomie en groenvoederwinning te presenteren. Ze werkten hiervoor een concept uit samen met AgXeed (producent van landbouwrobots) en ThermalDrones (drones voorzien van warmtecamera).
Tijdens de demonstratie van nieuwe hooibouwmachines lieten de voornoemde projectpartners eerst een drone met warmtecamera vliegen om het terrein op de aanwezigheid van wild te scannen. Wanneer dit gevonden werd, werd dat daadwerkelijk in kaart gebracht en doorgegeven aan de machines, die volgden zodat nesten met jonge wilde dieren in het veld niet vernield zouden worden. Met moderne technologie is hier dus een wildreddende functie uitgewerkt.
Claas speelt naar eigen zeggen in op de groter wordende bedrijven en op de enorme arbeidsbehoefte die groenvoederwinning met zich mee brengt door steeds bredere machines te bouwen. Dat heeft zowel betrekking op maaiers, schudders als harken. Ook hier bieden autonoom werkende machines of robots mogelijkheden in de toekomst. De presentatie van de nieuwe Volto-schudders gebeurde zo via een AgXeed-robot. Het was indrukwekkend om te zien hoe deze feilloos aan het werk was tijdens de persvoorstelling.

Vernieuwing aan bovenzijde
Bij de Volto-schudders begint de vernieuwing aan de bovenzijde bij de getrokken 1500 T- en 1300 T-modellen. Ze hebben respectievelijk een werkbreedte van 15,10 en 13 m en beschikken over een nieuwe frameconcept. Het gaat hier om een getrokken chassis met een wielas voor de schudders met 2 banden die een diameter hebben van 1,050 m.
De voornoemde nieuwe schudders zijn ook beschikbaar in TS-uitvoering. Dan beschikken ze over een nieuwe innovatieve zelf sturende wielas. Deze biedt voordeel bij het werken op weinig draagkrachtig grasland en zorgt bij scherp draaien dankzij de gestuurde wielen voor minder beschadigingen aan de grasmat. Als de schudders uit het werk worden opgeheven, lijnen de wielen automatisch recht uit.
De getrokken Volto-schudder bestaat uit een centraal frame waar achteraan de wielas aan gemonteerd is via een Y-vormige constructie. Dit laat een hoge bodemvrijheid toe en wielen die individueel geveerd zijn. Op de weg kunnen veilig hoge transportsnelheden gehaald worden
Een andere nieuwigheid zijn de versterkte vingerkoppelingen in de aandrijflijn van de schudrotoren, PermaLink HD genaamd. Er zijn ook grotere lagers toegepast en met olie gevulde tandwielkasten. Voornoemde schudders zijn respectievelijk met 12 of 14 Max Spread-rotoren uitgerust, die telkens een diameter van 1,50 m hebben en die over 6 schudarmen beschikken. Een bedieningsmonitor is niet nodig om de schudder open en toe te plooien, een enkel werkend hydraulisch ventiel volstaat. Voor transport is de machine minder dan 3m breed en 3,29 m hoog.
Vernieuwing bij vlindermaaiers
Claas breidt zijn gamma vlindermaaicombinaties verder uit met 2 instapmodellen: de Disco 8500 Trend in C of RC uitvoering. De ‘C’ in de typeaanduiding staat voor vingerkneuzer, de ‘RC’ voor rollenkneuzer. Voornoemde vlindermaaiers zijn ontworpen voor tractoren die zich aan de onderkant van het medium vermogenssegment bevinden, die een kortere wielbasis hebben en een vermogen ergens rond de 160 pk. De techniek die bekend is van bij zijn grotere modellen bracht Claas dus nu naar uitvoeringen met kleinere werkbreedtes.

Aan de bovenzijde van voornoemde modellen komen er met de Disco 9300 C/RC Comfort nog 2 vlindermaaicombinaties bij. De voornoemde modellen hadden een werkbreedte tot 8,30m, maar deze nieuwe modellen gaan nog breder tot 9,10 m dankzij een extra maaischijf aan iedere zijde. Deze tellen dan 8 maaischijven. de fabrikant beveelt een viercilindertractor met een motorvermogen van 180 pk aan voor deze maaicombinaties.
Opmerkelijk is dat de nieuwe Disco 9300 Direct Swather niet de klassieke verzamelbanden gebruikt om het gras op zwad af te leggen, maar een vijzel. Deze is conisch uitgewerkt en wordt aan de binnenzijde groter in diameter. Dit is nodig om het toegenomen volume gras te verwerken. De bestuurder heeft de keuze om zowel de linker- als rechtervijzel in het werk te stellen of om maar eentje te gebruiken of om geen te gebruiken en het gemaaide gras breedwerpig af te leggen. Zo kan er optimaal ingespeeld worden op de oogstomstandigheden en behoeften van de boerderij.
Voor wie nog breder wil maaien, is er de nieuwe Disco 1100 Comfort, met een werkbreedte van 10,80 m. Door de armen hydraulisch naar binnen te schuiven, verklein je de werkbreedte tot 9,60 m. Voor trans-port vouwt deze vlindermaaicombinatie op tot een hoogte van 3,80 m. De volledige maaicombinatie kan via Isobus bediend worden.