Startpagina Granen

Dankzij tarwe uit regeneratieve landbouw eten we duurzamer brood

Door een nieuwe stap in het samenwerkingsverband tussen Delhaize en La Lorraine Bakery Group koopt de Belgische consument voortaan duurzamer brood. Aan de basis ligt Belgische tarwe die aan de hand van regeneratieve landbouwtechnieken verbouwd wordt.

Leestijd : 2 min

De eerste 3.000 ton werden inmiddels geoogst en leidt tot een CO2-voetafdruk die meer dan halveert ten opzichte van conventionele tarwe, aldus Delhaize.

De eerste volumes Belgische regeneratieve tarwe werden geoogst in 2023 en werden verwerkt tot bloem, bestemd voor het ‘Rustik broodassortiment. Dit staat voor traditionele broden vol smaak door het gebruik van Belgische bloem, desem en een lange rusttijd. Het deeg wordt met de hand gevouwen en de broden worden op steen gebakken.

Door het gebruik van regeneratieve tarwe hebben deze broden voortaan ook een CO2-voetafdruk die tot 40% lager ligt. De berekening van de CO2-voetafdruk van deze Belgische regeneratieve tarwe is gebaseerd op primaire data van de landbouwers, gebeurt via een gecertificeerd platform en is vervolgens geauditeerd.

Regeneratieve landbouw

Regeneratieve landbouw is de sleutel tot CO2-vermindering en een gezondere bodem. Landbouwexpert Arvesta begeleidt landbouwers bij de keuze van de meest geschikte duurzame landbouwpraktijken – zoals meer gebruik van natuurlijke meststoffen en bodembedekkers, minimale grondbewerking en meer gewasrotatie – die het evenwicht in onze ecosystemen herstellen. Het resultaat is een gezondere en meer vruchtbare bodem die in staat is meer koolstof uit de atmosfeer op te slaan, en een verhoogde biodiversiteit.

Bij de omschakeling naar regeneratieve landbouwpraktijken implementeren landbouwers nieuwe technieken en technologieën, wat initieel kan leiden tot hogere kosten of lagere opbrengsten. Om landbouwers te stimuleren over te schakelen op regeneratieve landbouw, voorziet het samenwerkingsverband in een additioneel vergoedingsmodel voor de deelnemende landbouwers. De afgelopen weken zijn deze Belgische landbouwers overigens druk bezig geweest met de tweede oogst van deze regeneratieve tarwe.

Belgisch samenwerkingsverband

Door deze unieke Belgische ketensamenwerking tussen Delhaize, La Lorraine Bakery Group, Paniflower en Arvesta kan de consument voortaan makkelijk zijn steentje bijdragen tot een betere planeet door het kopen van duurzamer brood op basis van Belgische regeneratieve tarwe. Die tarwe wordt lokaal geteeld door boeren die aan regeneratieve landbouw doen, vervolgens gemalen door Paniflower, een bloemmolen in Antwerpen, waarna La Lorraine Bakery Group de regeneratieve bloem gebruikt voor de productie van de ‘Rustik’ broden in haar versbakkerij, exclusief voor Delhaize. Hierdoor kan Delhaize consumenten een lokaal & duurzamer broodassortiment aanbieden met een significant lagere ecologische voetafdruk.

Delhaize

Lees ook in Granen

Aantal kevers onder schadedrempel

Granen Praktijkpunt Landbouw monitort wekelijks het aantal kevers op 7 percelen in Vlaams-Brabant. Nu het koolzaad zich opricht, de eerste fractie ten volle wordt benut en de bloemknoppen zich vormen, gaan koolzaadglanskevers en -snuitkevers op zoek naar stuifmeel in de eerste open bloemen.
Meer artikelen bekijken