Mag je nieuw hooi nu al voederen?
Gezien de weersomstandigheden van de voorbije weken hebben we het hooien moeten programmeren ‘tussen de regenvlagen’. Met weersvoorspellingen die allesbehalve betrouwbaar waren, was het echt mikken op het juiste tijdstip. Of het geoogste gras nu gewikkeld werd of niet, kunst en vliegwerk kwamen er dit seizoen aan te pas om ruwvoer te oogsten voor je paard(en) aan huis!

Vorig jaar was het comfortabel gras oogsten voor paardenhouders. Tussen begin mei en begin juni was de eerste snede ruimschoots binnen. In juli 2023 was het ruim voldoende betrouwbaar weer en tijd voor de tweede snede. Een luxe in vergelijking met dit jaar, al moet gezegd dat het gras toen veel minder snel groeide door de droogte.
Volledig andere situatie
En ja hoor, dit jaar had de medaille een keerzijde. De weergoden zorgden er voor dat er gewacht moest worden tot eind juni-begin juli om een eerste snede te maaien. Men krijgt dan natuurlijk te maken met ‘ouder’ gras. Kortom, gras met veel vezel, meer bruin dan groen van kleur, maar dat dan ook sneller droogt op het veld. Een korte veldperiode met minder machinale bewerkingen (het schudden), zorgt er immers voor dat waardevolle voedingsstoffen beter bewaard blijven.
De overvloedige regen die daarop volgde bleek alsnog een zegen voor de tweede snede, die aldus vrij vlug beschikbaar was voor een maaibeurt. Ook hier was het alweer mikken tussen de vele regen en onweders. De voorbije jaren was de trage grasgroei dus schering en inslag. In oktober 2023 werd trouwens op veel plaatsen nog een snede geoogst. Dit jaar lijkt een uitgedroogde bodem ver weg en heeft het gras al zijn groeikracht terug. Aangezien we het hier hebben over ruwvoer voor paarden, rijst dan ook de vraag: vanaf wanneer mag je oud geoogst gras (dit jaar eerste snede) en jong geoogst gras (tweede snede) voorschotelen aan je paard?
Wachten op de nieuwe oogst
De voorbije jaren kregen we dus te maken met een droog voorjaar. De percelen lieten dan ook een vroegere bemesting en bewerking toe. Dit jaar was een eerste maaibeurt in mei uitgesloten en een andere aanpak drong zich op. Na een extreem natte winter zette deze trend zich door dit voorjaar. Veel paardenhouders zaten met de handen in het haar. De weiden waren nat en zompig en er was enorm veel vraag naar hooi van vorig jaar, het hele voorjaar lang. Ondertussen bleef het gras voor de oogst maar groeien en de lieten de weersomstandigheden geen maaien toe. Ineens besefte menig paardenhouder dat het goed was een voorraad ‘overlaphooi’ in te calculeren. Jawel, wegens een tekort, maar ook omdat de nieuwe oogst tijd nodig heeft alvorens deze voorgeschoteld kan worden aan de paarden.
Wachten met voederen van nieuw hooi
Weidehooi (gewikkeld of niet) en later geoogst is ‘rijper’ en bevindt zich reeds in een later bloeistadium. Eens in balen ondergaat het hooi ook nog eens een soort rijpingsproces. Zes weken wachten met voederen is hier de boodschap.
Bij een tweede snede is het gras bij de maaibeurt groener. Dan is het veiliger het hooi 8 weken rust te gunnen alvorens het de paarden geleidelijk aan voor te schotelen. Stockeer hooi ook zo veel mogelijk droog, luchtig en stofvrij. Het groenere lekkers is zelfs nog vatbaarder voor omgevingsfactoren, dus daar is het extra opletten geblazen. De pakken wat ruimte geven is hier des te belangrijker. Jong hooi zal bijvoorbeeld vlugger het vocht uit een muur opnemen wanneer het er tegenaan wordt gestapeld. Schimmel op de zijkant van de hooibaal zal er het gevolg zijn. We kennen ondertussen allemaal de ellende van het wegplukken van schimmel aan de zijkant van een pak hooi!
Waardevol ruwvoer
Veel landbouwers houden de tweede snede gras om er traditioneel (dus niet gewikkeld) hooi van te maken voor de jonge kalveren in de winter, omwille van de smaakvolle verteerbaarheid ervan. Ze stockeren het zachte groene hooi omringd door pakjes stro of ouder hooi op een droge plek. Het resultaat is een aromatische lekkernij voor de jonge kalveren die er op een smakelijke manier hun eerste winter en vroege lente mee afronden.
Logischerwijs hebben ook veulens daar baat bij. Heb je dus de kans en de keuze om een groene, geurige tweede snede hooi te stockeren, met het oog op het einde van komende winter… aarzel dan niet en doe het gewoon. Hoogdrachtige merries en jonge veulens zullen er alleen maar wel bij varen. Dit hooiseizoen leerde ons ook dat we best een ‘hooibuffer’ van 2 maanden voorzien, zodat de nieuwe oogst tijd krijgt om ‘uit te zweten’. Als er zoals dit jaar hooi bijgekocht moet worden omdat de weiden te nat zijn voor beloop of … om te maaien, wacht dan liefst niet tot maart-april om op zoek te gaan naar hooi om de winter uit te zingen.