Startpagina Economie

Franse tarweoogst blijft ondermaats

Frankrijk stevent af op de laagste tarweproductie in 40 jaar. Ook de kwaliteit valt tegen. Het heeft een effect op de markten.

Leestijd : 3 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 30 tot 32 (22 juli - 11 augustus 2024).

Slecht tarwejaar in Frankrijk

De Europese tarweprijs op Euronext fluctueert sinds half juli tussen 215 en 225 euro/ton. “Frankrijk, een van de grootste tarweproducenten in Europa, stevent af op de laagste tarweproductie in ongeveer 40 jaar. Dit komt door ongunstige groeiomstandigheden, die niet alleen de kwantiteit, maar ook de kwaliteit van de tarwe beïnvloeden. Veel regio's hebben moeite om te voldoen aan de standaard maalspecificaties voor eiwitten en testgewichten. De lage productie en verminderde kwaliteit leiden tot een heel zwakke verkoopactiviteit, zowel op de lokale als op de exportmarkten.”

In Oost-Europa en het Zwarte Zee-gebied is het droog en warm, wat daar de graanproductie onder druk zet. “Dit zou normaal gesproken tot prijsstijgingen kunnen leiden. Prijsstijgingen worden echter momenteel afgetopt door de wereldmarkt. Zo verlaagde Rusland, een van de grootste tarwe-exporteurs ter wereld, recent zijn exportheffingen.” De voorjaarsgewassen in Rusland en Canada, evenals de oogsten in Australië en Argentinië, vertonen tot nu toe weinig redenen tot bezorgdheid over het aanbod. De zorgen omtrent de Amerikaanse economie kunnen zich wel uitbreiden naar de grondstofmarkten.

Mogelijke recordoogst maïs in de VS

De vooruitzichten op een mogelijke recordoogst van maïs in Amerika en ook de betere maïscondities in Frankrijk zorgen voor veel minder onrust dan bij tarwe. De Europese maïsprijs op Euronext noteerde rond 25 juli nog 220 euro/ton, om vervolgens wat te schommelen en te dalen richting 205 euro. Beyers: “Dat de Europese maïsprijs boven de 200 euro/ton blijft, komt door de onzekerheden rond de productie in de Zwarte Zee-regio, met name in Roemenië en Oekraïne. Daar wijzen de schattingen op respectievelijk -36% en -21% lagere maïsoogst dan vorig jaar.” Als de verwachte Amerikaanse maïsoogst uitkomt, dan kan de prijs verder onder druk komen. Als China echter besluit om terug grotere hoeveelheden maïs te importeren, kan dit de neerwaartse druk op de prijzen verminderen. De huidige graanprijzen lijken toch kopers aan te trekken. Zo lanceren zowel Egypte, Algerije als Jordanië recent aanzienlijke grote tenders om maaltarwe te kopen.

Concurrentie op koolzaadmarkt

De koolzaadprijs op Euronext noteerde op 22 juli nog 502 euro, maar is intussen gedaald naar 457 euro/ton. “Deze daling vindt zijn oorzaak momenteel in de oogstdruk in Europa, en in een verminderde vraag vanuit de biodieselsector. De markt had nochtans vooraf rekening gehouden met een oogstprognose van minder dan 19 miljoen ton voor de EU en het Verenigd Koninkrijk samen. Toch blijkt er dus een bepaalde oogstdruk. Deze lagere productieprognose was ook al door de markt ingeprijsd. Ook ondervindt de koolzaadmarkt concurrentie van andere grote exporteurs, zoals Oekraïne en Canada. De versnelling van de export vanuit Oekraïne draagt bij aan de wereldwijde aanboddruk. De prijsspread tussen Oekraïense en Canadese koolzaad moet in de gaten gehouden worden. Als de prijzen in Oekraïne significant lager zijn dan die in Canada, kan dit de concurrentiepositie van Oekraïens koolzaad versterken.”

Goede sojaoogst verwacht in VS

Het Amerikaanse sojameel ging van 340 euro op 20 juli naar bijna 370 euro begin augustus, en zakte in week 32 naar ongeveer 350 euro/ton. Beyers: “De komende weken wordt er koeler weer met buien voorspeld in een groot deel van de Midwest. Dit geeft meer en meer vertrouwen in de goede sojaoogst voor de Verenigde Staten (VS). De belangrijkste periode in het groeistadium voor de sojabonen komt er nog aan, terwijl die voor de maïs in de VS eigenlijk al achter de rug is.” De prijs van sojaolie is momenteel goedkoop in vergelijking met die van raapzaadolie. De crushmarges in de VS zijn terug goed, dankzij de stevig gedaalde prijs van sojabonen. In Brazilië is 74% van de bonen uit de oude oogst verkocht. Dat is onder het langjarige gemiddelde.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken

Vind uw droomjob in de land- en tuinbouw

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

Vind de medewerker die echt bij u past.

Plaats een vacature
Bekijk alle vacatures