Krijg meer inzicht in biestmanagement met DGZ Biestcheck varken
Naar aanleiding van het succes van het biestcheckpakket tijdens het Veepeilerproject over biestopname bij biggen, biedt DGZ Labo het pakket nu permanent aan. Wil je inzicht in het biestbeleid en de biestopname bij de biggen, maak dan gebruik van Biestcheck varken van DGZ.

Nu het Veepeilerproject over biestopname is afgelopen, wil DGZ alle varkensbedrijven de kans geven om de biestopname op hun bedrijf te controleren en op te volgen. Daarom biedt DGZ Labo varkenshouders en hun dierenartsen Biestcheck varken nu permanent aan.
Wat omvat Biestcheck varken?
Biestcheck varken omvat een monsternamepakket met alle materiaal dat nodig is voor een vlotte monstername (optioneel, de dierenarts kan ook materiaal uit eigen voorraad gebruiken), de bijbehorende analyses (uitgevoerd in het DGZ-labo), een handig aanvraagformulier met ruimte voor alle nodige barcodestickers en eventuele opmerkingen, en de resultaten in de vorm van een uiterst overzichtelijk rapport.
Hoe werkt het?
De varkenshouder die de biestopname bij zijn biggen wil opvolgen contacteert zijn bedrijfsdierenarts. Die bestelt het specifieke biest-monsternamepakket bij DGZ via de bestelbon. De dierenarts ontvangt dan het monsternamepakket met daarin een bloeddoos met 35 Primavet-tubes, 5 naalden voor bloedname bij de zeugen, 30 naalden voor bloedname bij de biggen en een specifiek aanvraagformulier voor biestcontrole. Daarna voert de dierenarts de monstername uit.
Aandachtspunten voor dierenartsen
Om een maximale hoeveelheid aan informatie uit de resultaten te halen, raadt DGZ dierenartsen aan om rekening te houden met enkele aspecten. Vooreerst vraagt DGZ om de monstername binnen de 7 dagen na het werpen uit te voeren, want daarna zijn de resultaten moeilijk te interpreteren. Belangrijk is ook om bloedmonsters van 5 zeugen te nemen. Per bemonsterde zeug bemonstert de dierenarts best 6 van haar eigen biggen: 2 kleine, 2 middelgrote en 2 grote biggen. De barcodesticker van de Primavet-tube moet naast de bijbehorende identificatie op het bijgevoegd aanvraagformulier worden gekleefd. Daarna moeten de bloedmonsters en het aanvraagformulier aan het labo van DGZ worden bezorgd.
Overzichtelijke resultaten
In het labo van DGZ worden de antistofconcentraties voor PCV2 bepaald. Door de resultaten van de zeugen te vergelijken met die van haar eigen biggen, kan een indicatie worden verkregen over de biestopname van elke bemonsterde big. De resultaten worden weergegeven in een overzichtelijk rapport, waarin je in 1 oogopslag kan zien hoe het gesteld is met de biestopname op je bedrijf. Dit rapport en het beproevingsverslag wordt aan de dierenarts bezorgd.
Met de resultaten krijg je inzicht in de biestopname bij de biggen en kan je eventuele pijnpunten opsporen en aanpakken. Een goede biestopname is van essentieel belang voor de gezondheid en de productiviteit van de biggen en het effect ervan is zichtbaar tot aan slachtleeftijd.
Klaar voor inzicht?
Meer info over biestopname bij biggen en het biestpakket van DGZ kiijg je bij je bedrijfsdierenarts of bij DGZ via helpdesk@dgz.be of 078 05 05 23.