Startpagina Uw stem

Lezersbrief: Waterheffing of spookbelasting?

Een lezer heeft bedenkingen bij de dubbele aanrekening van de afvoer- en zuiveringsheffing na wijziging in de gezinssituatie.

Leestijd : 2 min

Elke bewoner van België (Vlaanderen) verbruikt water en produceert afvalwater dat wordt afgevoerd. Bij wet is voorzien dat hierop een afvoer- en zuiveringsheffing moet worden betaald. Dit wordt eenvoudig verrekend in de waterfactuur die de drinkwatermaatschappij opmaakt. Maar wat als je niet op het leidingnet bent aangesloten en beschikt over een eigen waterwinning voor je landbouwbedrijf?

In dat geval stuurt de drinkwatermaatschappij toch een factuur voor ‘afvoer en zuiveren van afvalwater’, berekend op een jaarlijks forfaitair verbruik van 30 m3 per inwonend gezinslid.

Gewijzigde situatie

Zo kregen wij het verzoek om voor 2024 een voorschotheffing te betalen voor het verbruik van 90 m3, voor 3 gezinsleden dus. Aangezien onze zoon in juli 2023 verhuisd is en wij dus slechts 2 gezinsleden tellen, verstuurden wij – vergezeld van zijn bewijs van inschrijving in het bevolkingsregister – het verzoek om een herberekening van de heffing te doen op basis van een verbruik van 60 m3 in plaats van 90 m3. Volgens ons een formaliteit, toch… niet…?

Helaas, dit is België en meer bepaald Vlaanderen. Waarom het makkelijk maken als het moeilijk ook gaat?

Dubbel aangerekend

De drinkwatermaatschappij deelde ons mee dat zij wettelijk verplicht is om enkel rekening te mogen houden met onze wateraangifte voor het verbruik van 2023, ingediend in 2024. Dit betekent dat de overheid een dubbele heffing ontvangt voor de periode dat onze zoon in 2023 elders woont. Hij betaalt deze heffing immers onmiddellijk zodra hij elders is ingeschreven via zijn waterfactuur. Bovendien moeten wij nog een jaar extra deze heffing voor hem als voorschot betalen omdat, dixit de drinkwatermaatschappij, zij enkel de gegevens van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) mogen gebruiken. Dit wil dus zeggen dat de ene overheidsdienst officiële documenten van een andere overheidsdienst naast zich neer moet leggen.

Afvoer én zuivering?

Op zich is het al ontnuchterend dat, hoewel je dient te betalen voor afvoer en zuivering van afvalwater, dit op het platteland op vele plaatsen niet gebeurt. Het blijft gewoon in de grachten staan of loopt verder naar een grotere beek (hopelijk niet in de buurt van een MAP-meetpunt). Herinner u de befaamde PANO-reportage op vrt.

Zelfs indien wij op eigen initiatief een zuivering zouden installeren, kun je geen vrijstelling van de heffing bekomen, want wij wonen in een zone waar wellicht, ooit eens…een riolering is gepland.

Nog een weetje dat mij persoonlijk met ander ogen doet kijken naar de wateroverlast bij particulieren de voorbije maanden: de afvalwaterheffing dient jaarlijks betaald te worden. Je zou toch mogen verwachten dat daar iets tegenover staat. Toch wel, de drinkwatermaatschappij is contractueel verplicht om de grachten te ruimen om de… 4 jaar.

Wie er nog aan mocht twijfelen in Vlaanderen... Kafka is very much alive and kicking.

PA uit B

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken