Laatste thematische werkgroep rondt voorbereidend werk af, maar discussie stikstofakkoord uitgesteld
Alle 19 thematische werkgroepen in de Vlaamse formatie hebben hun voorbereidende werk afgerond. Dat valt te horen in de entourage van formateur Matthias Diependaele. De moeilijke dossiers, zoals het stikstofdossier, worden wel nog enkele weken uitgesteld.

De laatste was de werkgroep Omgeving, die de werkzaamheden woensdagavond beëindigde. De moeilijkste dossiers, waaronder het stikstofdossier, werden wel doorgespeeld aan de centrale werkgroep met de partijvoorzitters en hoofdonderhandelaars. Die moet de grote knopen na de 'semaine familiale' van volgende week doorhakken.
Op 1 en 2 augustus werkt de formateur nog verder aan het uniformiseren van de verschillende teksten, en aan de budgettaire tabellen.
De Vlaamse formatie herneemt op dinsdag 13 augustus, met een bijeenkomst van de centrale werkgroep om 12.30 uur, vooral om praktische afspraken te maken en te bekijken wanneer de onderhandelingen over de laatste knelpunten kunnen starten. Dinsdagnamiddag plant de formateur een bilaterale ontmoeting met Vooruit, woensdagvoormiddag is cd&v aan de beurt. Het is de bedoeling om daar al een eerste keer de budgettaire tabellen op tafel te leggen.
Meningen al bekend
Wel is al bekend hoe de potentiële regeringspartners van N-VA naar het stikstofakkoord kijken. Eerder mochten ze al voorstellen op tafel leggen.
Voor cd&v moet er zo snel mogelijk overgestapt worden naar een stikstofuitstootmodel op niveau van het individueel bedrijf. Momenteel wordt er naar de totale neerslag van stikstof op een bepaald natuurgebied gekeken. In het stikstofakkoord werd afgesproken om daarvoor een wetenschappelijke studie te bestellen. De centrumpartij wil ook dat Europa wordt aangespoord om meer rekening te houden met de dichte bevolking van Vlaanderen.
Vooruit lijkt eerder aan te sturen op een strengere milieu-aanpak. Zo wezen de onderhandelaars van deze partij op het feit dat Europa de natuurherstelwet goedgekeurd heeft. “Die is er nu en dat moeten we niet minimalistisch aanpakken”, aldus een betrokkene. Vooruit heeft het vorige stikstofdecreet ook niet mee onderhandeld en noemt de tekst ‘minder dan wat wij zouden hebben opgelegd’.
Grondgebruik
Het akkoord dat de Vlaamse regering met de landbouworganisaties bereikte na de boerenprotesten is wat Vooruit betreft ook ‘van tafel’. “Al kan er natuurlijk wel over onderhandeld worden”, viel te horen over het akkoord, dat onder andere afspraken rond mestbeleid en het grondgebruik bevat.
Zo is met de boeren overeengekomen dat de overheid geen grond in agrarisch gebied meer aankoopt, bijvoorbeeld om die om te zetten in natuurgebied. Dat is een maatregel waar socialisten niet akkoord mee kunnen gaan.