Libramont: een broodnodig platform voor constructieve dialoog
Op de eerste dag van de Libramont beurs vroeg voorzitter Jean-François Piérard voor meer wederzijds begrip tussen producenten, consumenten en alle andere actoren van de voedselvoorzieningsketen.

Vrijdag 26 juli opende voorzitter Jean-François Piérard de 88ste editie van de landbouwbeurs in Libramont. Hij blikte kort terug op de bijna 100-jarige geschiedenis van de beurs, dat ontelbare crisissen doorstaan heeft, waaronder recent nog de Covid crisis. “De beurs heeft altijd aan de ontelbare beleidsmakers die al gepasseerd zijn, een pad van veerkracht laten zien”, aldus Piérard.
Daarbij heeft een ‘kwetsbare en fragiele onderneming’ zoals de beurs steun en bescherming nodig. Piérard bedankt dan ook iedereen die de beurs werkelijkheid gemaakt heeft voor hun ‘niet-aflatende inzet’.
Wantrouwen
Piérard vraagt zich in zijn openingsspeech af hoe de landbouwsector de ‘kolossale uitdagingen’ waar ze voor staat, zal doorstaan in het huidige klimaat van wantrouwen. “Onbegrip van de samenleving gaat samen met de malaise en woede van de boerengemeenschap.” Niemand kan met deze ‘verwarrende dynamiek’ en het ‘wederzijds wantrouwen’ tussen consumenten en producenten tevreden zijn, meent Piérard.
De beurs en haar voorzitter roepen dan ook op om het vertrouwen te herstellen zodat een constructieve dialoog terug mogelijk wordt. “Het herstel van het wederzijds vertrouwen kan er alleen komen door een radicale paradigmashift, door een fundamentele update van onze interpersoonlijke manier van communiceren”, aldus Piérard.
Met andere woorden, iedereen moet terug bereid zijn ‘aandachtig en beleefd te luisteren’ naar elkaar en ‘persoonlijke tegenstellingen opzij te zetten’. “We kunnen elkaar alleen goed begrijpen als we bereid zijn om in de schoenen van een andere te gaan staan, om rekening te houden met de beperkingen, angsten en behoeften van de ander”, besloot Piérard. Een ‘smeltkroes’ zoals de beurs in Libramont, waar alle tussenstappen van de voedselvoorzieningsketen samenkomen, biedt naar zijn mening daarvoor de ideale gelegenheid.
Concurrentievermogen
Ontslagnemend federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) maakt daar naar eigen zeggen goed gebruik van. “De beurs is een geweldige gelegenheid om stakeholders en andere partners te ontmoeten. Zo krijgen we feedback uit het veld en kunnen we ook zelf maatregelen die besloten zijn, aankondigen”, aldus Clarinval. “ Dat kan in een minder formele omgeving zoals Libramont gemakkelijker, zegt Clarinval. Zo zat de landbouwminister samen met de 3 Waalse landbouwverenigingen.
Wat is er verder nodig om de toekomst van de landbouw veilig te stellen? In de eerste plaats moet de sector competitiever worden. “Een reeks besluiten op Europees niveau hebben het concurrentievermogen van de landbouw aangetast. Met enkele GLB-maatregelen en de sectorale discussies over de grondstofprijzen proberen we het inkomen van boeren te verbeteren”, aldus Clarinval.
Daarnaast krijgt de sector te maken met allerlei externe uitdagingen, zoals de oorlog in Oekraïne, de opwarming van de aarde en geopolitieke druk. “We moeten onze boeren helpen deze uitdagingen aan te gaan”, besloot Clarinval.
Andere politici, zoals kersvers landbouwminister Anne-Catherine Dalcq (MR) en haar collega’s van de Waalse regering, waren ook aanwezig op de beurs.
De toekomst van de landbouw
De organisatoren van de beurs voegden tijdens de opening daad bij woord, en brachten 4 experten uit de land- en bosbouw samen voor een dialoog over de verschillende uitdagingen van de sector. Een van hen, de Franse landbouwer en auteur Hervé Pillaud, weidde in een keynote speech uit over het centrale idee van zijn recent boek ‘Vers un monde sans faim’: De toekomst van landbouw zal bepaald worden door innovatie en technologische oplossingen.