Startpagina Bieten

Bieteninstituut adviseert nauwlettend Cercospora op te volgen

Vanwege de vroege ontwikkeling van de schimmel Cercospora dit jaar en vooral vanwege de hoge ziektedruk vorig jaar, heeft het Bieteninstituut (KBIVB) besloten om de adviezen aan te passen.

Leestijd : 3 min

Cercospora komt nu in alle regio’s voor. Op alle percelen die in het waarschuwingsnetwerk zijn geobserveerd, vertoont 50% van de percelen symptomen van Cercospora. Een tweede behandeling wordt zelfs aanbevolen op 2 percelen in de regio Luik.

Het KBIVB besliste deze week om een behandeling aan te bevelen zodra ‘levende’ Cercospora op de bladeren wordt waargenomen.

Gewijzigd advies

Wordt Cercospora vastgesteld vanaf 1% aangetaste bladeren, dan wordt een eerste behandeling, of de T1, aanbevolen.

Is Cercospora aanwezig 15 dagen na de eerste behandeling én bij 5% aangetaste bladeren, dan is een tweede behandeling (T2) aanbevolen volgens het KBIVB.

Wanneer er geen vlekken Cercospora worden waargenomen, maar er wel witziekte en roest aanwezig zijn, blijft het adviessysteem van het Bieteninstituut ongewijzigd. Ze raden daarom sterk aan om wekelijkse observaties uit te voeren. Hiervoor observeer je zorgvuldig 50 bladeren die willekeurig in het veld zijn verzameld.

Behandelingsdrempels

De drempels voor de 4 belangrijkste ziekten zijn als volgt:

- Cercospora: maximum 5% aangetaste bladeren voor de eerste behandeling, 5% aangetaste bladeren voor de volgende behandelingen.

- Ramularia: 5% aangetaste bladeren voor de eerste behandeling.

- Witziekte en roest: 15% aangetaste bladeren voor de eerste behandeling.

Je kunt de evolutie van bladziekten volgen via een kaart die gepubliceerd wordt op de website van het Bieteninstituut.

Aanbevelingen

Het Bieteninstituut raadt aan om voor de eerste behandeling altijd te beginnen met een product dat doeltreffend werkt tegen Cercospora. De eerste behandeling is het belangrijkst en moet goed getimed worden (maximaal 5% van de bladeren aangetast).

Voor de eerste behandeling (T1) adviseren ze de volgende producten en doseringen:

- Spyrale; 1 l/ha

- Propulse; 1 tot 1,2 l/ha

- Panorama; 0,6 l/ha

Wat betreft een eventuele tweede behandeling, controleer de percelen 2 weken na de eerste behandeling. Als de drempel van 5% is bereikt voor Cercospora, kan een tweede behandeling overwogen worden. Voor deze tweede behandeling (T2) is het belangrijk om de actieve stoffen af te wisselen en niet dezelfde producten of actieve stoffen te gebruiken als bij de eerste behandeling.

Als je Spyrale 1 l/ha in T1 hebt gebruikt, vermijd dan het gebruik van producten die difenoconazool bevatten, zoals Bicanta, Geyser, enzovoort. Mogelijke producten zijn: Propulse (1 tot 1,2 l/ha), Panorama (0,6 l/ha), [Dynergy (1 tot 1,5 l/ha) + Eminent (0,8 l/ha)], Revystar Gold (1 l/ha).

Als je Propulse 1 tot 1,2 l/ha hebt gebruikt, vermijd dan het gebruik van producten die prothioconazool bevatten, zoals Panorama of producten met dezelfde actieve stoffen maar onder een andere commerciële naam (Yearling, Inter Blast, Propyram 250 SE). Andere producten kunnen worden gebruikt.

Hetzelfde geldt voor Panorama. Als je Panorama in T1 hebt gebruikt, vermijd dan het gebruik van Propulse, Yearling, Inter Blast of Propyram 250 SE in T2. De andere producten kunnen worden gebruikt.

Belangrijke opmerking: Als u producten zoals Bicanta, Geyser, Eminent, of Dynergy wilt gebruiken, meng het dan met een product met een andere werkzame stof om het risico op resistentieontwikkeling te beperken.

Derde behandeling (T3)

Als een derde behandeling noodzakelijk blijkt, volg dan dezelfde logica en varieer de werkzame stoffen. Vermijd het gebruik van dezelfde werkzame stoffen die eerder op het perceel zijn gespoten. Dit helpt om het risico op resistentieontwikkeling te beperken en de effectiviteit van de momenteel goedgekeurde producten zo lang mogelijk te behouden.

Als dezelfde werkzame stof 2 keer in uw behandelingsschema wordt gebruikt, is het belangrijk om deze niet in 2 opeenvolgende behandelingen te gebruiken.

De producten die voor de tweede behandeling (T2) en de derde behandeling (T3) worden gebruikt, kunnen onderling verwisseld worden.

Voor de toepassingsvoorwaarden van de verschillende producten en de wachttijden voor de oogst, kunt u Fytoweb raadplegen.

KBIVB

Lees ook in Bieten

Het logistieke kluwen van de suikerfabriek ontward

Transport en logistiek Voordat een suikerklontje de suikerfabriek verlaat, heeft het een hele weg afgelegd. Van veld tot fabriek komt er immers heel wat logistiek en transport aan te pas. Wij bezochten – op het einde van de bietencampagne – Kristof Vrancken, agromanager bij de Tiense Suikerraffinaderij (TS). Hij behoudt het overzicht in dit ingewikkelde kluwen.
Meer artikelen bekijken