Startpagina Economie

GDT-index nog niet hersteld na klap van begin juli

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 16 juli met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten.

Leestijd : 4 min

De Amerikaanse inflatie is in juni gedaald naar 3%. Dat is een stevige daling tegenover de 3,3% van mei. De daling was nog iets groter dan de 3,1% die men had verwacht. De Amerikaanse kerninflatie daalde naar 3,3% om zo op het laagste punt in 3 jaar te komen.

“De Federal Reserve (FED) zal met deze cijfers meer vertrouwen krijgen omdat de inflatie goed op weg is naar hun duurzame doelstelling van 2%”, stelt Raf Beyers. “De kans op een renteknip in september wordt daarmee heel groot, temeer men dan nog 2 maanden voor de presidentsverkiezingen zit. In de eurozone krimpt de industriële productie over mei verder met -2,9% op jaarbasis. Vanuit China kwam het economische nieuws over het 2de kwartaal met een toename van de industriële productie, maar een grote zorg blijven daar de tegenvallende consumentenbestedingen waardoor de Chinese economie toch sterker afkoelt dan verwacht.”

Op de Global Dairy Trade (GDT)-veiling van 16 juli steeg de globale index heel licht (+0,4%) waardoor de stevige klap naar beneden (-6,9%) van 2 juli dus niet is hersteld.

Stabiele melkproductie in EU

De melkproductie in de belangrijkste zuivelimportlanden stijgt dit jaar tot en met mei met 2% meer melkaanvoer. Zij melken dus op het tempo dat men normaal verwacht dat het zuivelverbruik jaarlijks gemiddeld zou toenemen.

De belangrijkste zuivelexportregio’s en -landen melken in de eerste 5 maanden van dit jaar maar +0,28%. De landen met een pak meer melk van die groep zijn Australië en Wit-Rusland. Wit-Rusland is de meest opvallende met een melkproductiegroei van 7,8%.

Beyers: “Ook Europa doet in volume, zo lijkt, een grote duid in het zakje, maar sinds Nieuwjaar nam de melkproductie tot en met mei maar toe met 0,46%. Over mei molk men in de EU27 +0,75%. In Ierland tekent zich over mei, met nog -2,2% minder melk, toch een herstel in melkproductie af tegenover de eerste 4 maanden van het jaar toen de Ieren bijna -10% minder molken. Ook opvallend maar niet onverwacht is dat de Belgische melkproductie over mei met -0,7% daalt. Wat nog meer opvalt, is dat de dagproductie melk over mei, dat normaal altijd de hoogte piek is, nu iets lager is dan over april. De natte weersomstandigheden hebben hier zeker mee te maken en ook meer koeien die naar de slacht gaan spelen mee.”

Meer Europese boter

Over april steeg de boterproductie in EU27 + Verenigd Koninkrijk (VK) plots met +1,5%. Het is voor het eerste sinds augustus vorig jaar dat de Europese boterproductie nog eens een stijging laat zien. De invoer van melkvet over april steeg ook stevig met vooral meer vochtvrij melkvet (AMF, anhydrous milk fat) vanuit Nieuw-Zeeland. “De aantrekkelijk boterprijs en een prijsstijging die over april al in het vooruitzicht was, deed dus meer produceren maar dus ook importeren om meer te kunnen produceren of winst te kunnen maken.”

De Europese binnenlandse vraag naar boter is wel naar beneden bijgesteld omdat de detailhandelsverkopen zwakker zijn en er recent ook wel wat berichten verschenen van industriële verbruikers die een overstap op plantaardige oliën zouden overwegen. De Europese boterindex steeg over week 28 nog wel naar 6.705 euro/ton. “Er is echter wel een wisselend beeld tussen de index-makers want in Nederland daalde de boterprijs naar 6.650 euro/ton terwijl men er in Frankrijk (6.725 euro/ton) en Duitsland (6.740 euro/ton) net meer dan 100 euro/ton bijtelde. In Duitsland kan dat zeker te maken hebben met de hoger prijzen die bekomen zijn bij de supermarkten.”

Op de GDT ging boter wel 0,8% omhoog, maar de wisselkoers EUR/USD zorgt ervoor dat prijs in euro, nu 6.056 euro/ton, wel 0,56% daalt.

SMP-voorraden in EU dalen

Over april produceerde de EU27+VK 1,7% meer mageremelkpoeder. De export was ook hoger met 11,5% stijging, waardoor de geschatte voorraden over april in Europa dalen. In de VS is de productie van mageremelkpoeder (SMP, skimmed milk powder) en NFDM (non-fat-dry-milk) over april met 15,9% gedaald, echter laten de exportverkopen een daling zien van liefst 24,2% waardoor de voorraden in de VS stijgen.

De Europese SMP-index kon in de 2de week van juli de 2.400 euro-grens niet vasthouden, de prijs daalde naar 2.395 euro/ton. Nadat in de vorige GDT-veiling de poeders al stevig daalden, ging in week 28 de poederprijs op de GDT terug naar beneden. Ook de wisselkoers weegt op GDT-prijzen in euro. Zo daalde SMP met 1,1% naar 2.353 euro/ton en ging vollemelkpoeder (WMP, whole milk powder) met 1,6% naar beneden naar 2.881 euro/ton.

Kaasprijzen onstabiel

De Europese kaasprijzen kennen een wisselend beeld. De prijs van cheddar stijgt richting 4.290 euro/ton, terwijl de gouda met 3.929 euro/ton nog wat daalt. Mozzarella heeft het moeilijk om boven 4.000 euro te blijven met nu 4.004 euro/ton.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken

Vind uw droomjob in de land- en tuinbouw

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

Vind de medewerker die echt bij u past.

Plaats een vacature
Bekijk alle vacatures