Startpagina Economie

Maïs- en tarweprijs liggen dicht bij elkaar

Het hele granencomplex staat momenteel onder druk. Het is opvallend hoe dicht de maïs- en tarweprijs nu bij elkaar liggen. Ook de sojabonenprijs ligt laag.

Leestijd : 4 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 28 en 29 (8- 21 juli 2024).

Concurrerende tarweprijzen in de Zwarte Zee-regio

De tarwemarkt blijft momenteel onder druk door concurrerende prijzen in het Zwarte Zee-gebied, ondanks de daling van de Franse tarweproductieprognoses voor 2024-25. Raf Beyers legt uit: “De tarweprijs op Euronext daalde sinds 9 juli en op een week tijd van 226 euro naar 214 euro/ton. De Zwarte Zee-regio, waaronder Oekraïne en Rusland, biedt momenteel tarwe aan tegen zeer concurrerende prijzen. Een lagere Franse tarweproductie kan de Europese tarweprijzen beïnvloeden. Deze daling wordt momenteel overschaduwd door de concurrentie uit de Zwarte Zee-regio. De zomertarwecondities in Rusland en Canada zijn verbeterd, wat kan leiden tot hogere oogsten in deze belangrijke productieregio's. Dit vergroot het wereldwijde aanbod en kan bijdragen aan verdere prijsdruk.”

De United States Department of Agriculture (USDA) heeft met haar maandrapport van 12 juli de productieprognoses voor tarwe in de Verenigde Staten (VS) verhoogd voor 2024-25. Daarbij komt dat belangrijke importeurs zoals Pakistan, Turkije en Bangladesh hun tarwe-importbehoeften voor 2024-25 hebben verlaagd.

Maïs- en tarweprijs vergelijkbaar

De maïsprijs staat ook onder druk net zoals heel het granencomplex. “De Euronext-prijzen blijven het wel beter doen dan die in Chicago vanwege de weerszorgen in het Zwarte Zee-gebied. De maïsprijs op Euronext daalde sinds 12 juli op enkele dagen tijd van 220 euro naar 213 euro/ton. Het is ook opvallend hoe dicht de maïs- en tarweprijs nu bij elkaar zitten.”

Het USDA verwacht dat de eindvoorraden van maïs in 2023-24 zullen dalen. Dit zou in normale omstandigheden kunnen leiden tot hogere prijzen. “Deze daling wordt echter gecompenseerd door een hogere Amerikaanse maïsproductie nieuwe oogst. Droog en warm weer in Oekraïne en Rusland kan de productie van maïs negatief beïnvloeden. De verwachte daling van de maïsproductie in Roemenië voor 2024-25 kan ook bijdragen aan een strakker aanbod in Europa. Ook de vraag naar maïs in China blijft een belangrijke factor. Onzekerheden over de behoeften van het land en dalende lokale prijzen maken het moeilijk om een duidelijk beeld te krijgen van de toekomstige vraag. In China is er ook een daling van de varkensvleesproductie wat de toekomstige vraag negatief kan beïnvloeden. De risicoperiode voor maïs in de VS, met name de cruciale groeiperiode in de zomermaanden, moet nog komen.”

Lagere koolzaadprijzen

De koolzaadprijzen in Europa zijn sinds 5 juli sterk gedaald: het hoogtepunt van toen van 507 euro zakte intussen naar 465 euro/ton. “Oorzaak is terug te vinden in lagere prijzen van soja en koolzaad in Noord-Amerika”, meent Raf Beyers. “Koolzaad zou zijn premie ten opzichte van andere oliezaden wel kunnen behouden. Het weer in belangrijke teeltgebieden zoals Canada en Australië voor koolzaad, en de VS voor sojabonen, is gunstig. Er zijn wel ongunstige omstandigheden voor zonnebloemgewassen in de Zwarte Zee-regio. De palmolievoorraden in Maleisië herstellen zich, wat invloed kan hebben op de vraag naar andere plantaardige oliën, waaronder koolzaadolie. Hoewel het potentieel voor koolzaadteelt in de EU lager is, is de Duitse oogst goed van start gegaan. Dit kan helpen om de te verwachten oogstdaling in de rest van de EU enigszins te compenseren.”

Sojabonenprijs laagst sinds november 2021

De verkoop van Amerikaanse sojabonen aan China blijft achter in 2024-25. China kocht recent wel voor het eerst Amerikaanse sojabonen van de nieuwe oogst. Beyers (dd. 18 juli): “Een mogelijke tweede termijn voor Trump en de keuze van zijn vice-president die ook overtuigd is dat China de grootste concurrent en tegenstander is van de VS, maakt de kans op een nieuwe handelsoorlog met China, net als bij Trumps vorige termijn, reëel. China zal daardoor nog meer richting Brazilië worden geduwd wat de sojaprijzen op de Chicago Board of Trade (CBOT) negatief kan beïnvloeden.”

Momenteel zijn de weeromstandigheden in de VS voor de bestuiving van de sojaplanten bijna ideaal, wat de sojabonenprijs momenteel naar het laagste punt sinds november 2021 brengt. De sojaolie prijzen laten een grote volatiliteit en recent sterke prijsstijging zien. Dit geeft druk op de sojaschrootprijzen wat aantrekkelijkere prijzen geeft om aan te kopen.

Het USDA-rapport liet voor soja een bijna onveranderde wereldwijde eindvoorraad zien en een licht dalende voorraad in de VS. De geschatte eindvoorraden voor volgende seizoen liggen wel 15,3% hoger dan dit jaar.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken

Vind uw droomjob in de land- en tuinbouw

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

Vind de medewerker die echt bij u past.

Plaats een vacature
Bekijk alle vacatures