Startpagina Paarden

Zijn ‘actieve stallen’ de toekomst in de paardenwereld?

Anne De Wulf is erin geslaagd om een klein paradijs te creëren gewijd aan het welzijn van paarden in Ernage, vlakbij Gembloux. Het is een actieve stal waar paarden in groep kunnen leven en die tegemoet komt aan hun basisbehoeften. De paarden kunnen wandelen, spelen en rusten of eten en drinken wanneer ze dat willen. Het is een veelbelovend concept dat toelaat om een service op maat aan te bieden aan elk dier.

Leestijd : 4 min

Je leest er elke week over in onze krant: de veehouderij evolueert voortdurend. Er worden de hele tijd nieuwe technieken en methodes ontwikkeld. Ook in de paardenwereld verandert de mentaliteit. Terwijl we gewend zijn om paarden in stalboxen te zien, wint het innovatieve concept van ‘de actieve stal’ met groepshuisvesting steeds meer ruiters.

Om hier meer over te weten te komen, klopten we aan bij Anne De Wulf. Zij opende de deuren van haar oase voor ons. Hier zul je geen paarden tussen 4 muren zien, maar wel een kudde van meer dan 25 paarden die in gecontroleerde vrijheid rondlopen.

We vragen ons af of we de paarden, die zo in vrijheid leven, zullen kunnen benaderen? Voor dit ant-woord hoef je alleen maar door de poort te gaan. Al snel wordt het dan duidelijk dat het niet evident is om weg te geraken van deze nieuwsgierige dieren.

Een eigen aanpak voor elk paard

Hoe gaat men nu praktisch te werk in een actieve stal? De dieren leven in een gebied waarin ze vrij kunnen bewegen. Het is onderverdeeld in een rustzone met schuilplaatsen en matrassen, hooirekken, voederzones waar ze krachtvoer krijgen, drinkplaatsen, en in een rol- en speelzone waar ze zich kunnen vermaken.

Er zijn ook schorskuilen, waar ze meestal urineren. En als het seizoen het toelaat, hebben de dieren toegang tot de weiden.

Hoewel de 25 paarden in harmonie leven, heeft elke dier een persoonlijke aanpak nodig. Elk paard krijgt – zoals bij melkvee – een halsband met een transponder om. Met de transponder kan het paard door de poorten naar de verschillende zones.

Bovendien kan Anne via haar computer zien tot welk voer en welk rantsoen het dier toegang heeft. Het voer wordt verdeeld door geautomatiseerde systemen. Dit betekent dat sommige dieren naar de individuele hooidistributieruimte kunnen gaan, terwijl de overige dieren ander voer gaan eten. "Dit vereist de nodige kennis van elk paard”, voegt de eigenaar eraan toe.

De transponder wordt op de nek van het paard geplaatst.
De transponder wordt op de nek van het paard geplaatst. - Foto: DT

Bovendien moet, voordat een nieuwe bewoner in de kudde kan leven, hij eerst aan deze situatie wennen in een integratiezone. Deze bestaat uit een stal die uitgeeft op een paddock. Enkel een hek scheidt hem af van de andere dieren. Hier ontstaan de eerste vriendschappen.

Goed voor het dier... en de eigenaar

Het groepshuisvestingconcept heeft veel te bieden. Anne De Wulf kan dat niet ontkennen. Ze is erin geslaagd om een plek te creëren die echt gericht is op dierenwelzijn. "We spelen in op de behoeften van het paard, dat – laten we dat niet vergeten – een kuddedier is. We komen tegemoet aan hun natuurlijke behoeften.”

Deze nieuwe aanpak kan ook zorgen voor gezondere dieren, die bijvoorbeeld minder vatbaar zijn voor astma, maagzweren of tics. “Je ziet het aan hun gedrag en je hebt niet de problemen die geassocieerd worden met opsluiting", vervolgt ze. Ze wijst er ook op dat je gemiddeld een oppervlakte van 150 m2 per paard nodig hebt. Dit kan oplopen tot 200 of zelfs 250 m2, afhankelijk van hun temperament.

Ook wat betreft het welzijn van de eigenaar blijkt de stal ideaal. Volgens onze gastvrouw vereist dit concept minder personeel voor het onderhoud. Dankzij de afwezigheid van strooisel en de automatische verdeling van het voer kan er uren werk bespaard worden.

Evident concept

Op het gezicht van Anne De Wulf is een zekere trots af te lezen. Deze stal geeft de waarden weer van een paardenliefhebster voor wie het uitgesloten was om deze dieren in boxen te laten leven. "Indertijd hadden we 1,5 ha weiland. Nadat ik klaar was met een paard, wilde de eigenaar het hier op stal houden. Zo ontstond het idee om een pension aan te bieden. Bovendien vonden we een boer die ons 4,5 ha weiland wilde verkopen. Ik deed toen wat onderzoek op internet en ontdekte het Duitse bedrijf HIT, geleid door Thorsten Hinrichs, gebaseerd op actief stalbeheer. Ik heb niet eens een bedrijfsplan opgesteld. Voor mij was het een no-brainer.”

Overtuigd begon de amazone 5 jaar geleden aan haar avontuur. Ze besloot haar ervaring te delen met andere eigenaars door paarden te stallen. De paardeneigenaars zijn opgetogen. "Ik heb een wachtlijst van meer dan 15 ruiters", vertrouwt ze me toe. "Bij de opening van de stal, nodigde ik Thorsten Hinrichs uit. Hij vroeg me of ik het concept wilde vertegenwoordigen in België en Luxemburg. Sinds 2023 ben ik ook de officiële agent voor de Franse markt.”

Daardoor reist Anne veel rond om mensen te ontmoeten die deze manier van werken willen toepassen. "Mensen nemen contact met me op, ik ga bij hen thuis op bezoek, dan maak ik een voorontwerp en budgetteer ik het geheel. Na hun opstart spendeer ik ook heel wat tijd om hen zo goed mogelijk te begeleiden.”

Kortom, Anne volgt alles van A tot Z op en ontmoet zo ook leuke mensen, zoals wanneer ze naar de Beurs van Libramont gaat. Daar deelt ze haar kennis over het onderwerp. Het is een onderwerp waar steeds meer ruiters over praten en dat de komende jaren zeker ook meer aanhangers zal hebben.

Déborah Toussaint

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken