Startpagina Zomerreeks

Zomerreeks: Slapen in een Hels wijnvat

Dat Geert en Sofie Ramakers geen ‘zittend gat’ hebben, is duidelijk. In Helshoven bij Borgloon runnen ze niet alleen een fruitbedrijf, een wijndomein, een fietscafé en een restaurant, je kan er ook nog eens blijven slapen in een wijnvat met zicht op de wijngaard. En ja, daar kan je echt tot rust komen.

Leestijd : 3 min

Het gehuchtje Helshoven is niet veel groter dan een straat, maar het is er wel een om u tegen te zeggen. Pal tegenover de bekende kapel van Helshoven vind je er aan de Heerbaan 66 het fietscafé van Geert Ramakers en zijn vrouw Sofie. Ze waren er vaste klant, en toen de vorige uitbater het in 2016 verkocht, waagde het koppel de sprong.

Meer dan fruit

“We hebben beiden onze roots in de fruitteelt en runnen samen een fruitbedrijf met appels, peren, aardbeien en kersen”, begint Geert zijn verhaal. “Toen de kans zich voordeed om deze locatie met het fietscafé over te nemen, hebben we niet getwijfeld. Het is een mooie locatie en ideaal om even uit te rusten van een tocht door Haspengouw.”

Geert en Sofie Ramakers op hun (winterse) plantage.
Geert en Sofie Ramakers op hun (winterse) plantage. - Foto: GR

Hybride wijnranken

Maar daarmee stopt de ambitie van het koppel niet, want 3 jaar later volgde er een nieuw project: een wijngaard. “We zijn geïnteresseerd geraakt in wijnbouw door een vriend van ons en gingen van start met een oppervlakte van 3 ha. Dat zijn er intussen al 5 geworden”, vertelt Geert. “We kozen voor hybride rassen die minder gewasbescherming vragen, zoals Souvignier gris, Muscaris en Johanitter.”

Geert ging van start in de biologische teelt, maar stapt daar nu van af. “Niet door de ziektedruk, want die valt zeer goed mee in deze rassen. Het grootste probleem is het onkruid, dat mechanisch zeer moeilijk in de hand te houden is.”

Slapen in een wijnvat

Tijdens een buitenlandse reis deden Geert en Sofie inspiratie op om hun wijngaard extra te valoriseren met het aanbieden van overnachtingen, niet zomaar in een B&B, maar in een houten wijnton. “We vonden een Nederlandse firma die deze voor ons kon maken en begonnen eraan. Sinds 2019 hebben we hier 5 tonnen staan: 3 voor 2 personen en 2 voor 4 personen.” Het publiek dat een overnachting boekt in de ton met zicht op de wijngaard is gevarieerd. “Van fietsers op doortocht tot jonge gezinnen of vrienden, we zien heel uiteenlopende gasten”, vertelt Sofie. “Op oudere mensen richten we ons niet echt, want slapen in de ton is geen grote luxe. Al is er wel elektriciteit en de mogelijkheid om te douchen. ’s Ochtends kunnen mensen genieten van een ontbijtmandje.”

Sofie:  Het publiek dat een overnachting boekt in de ton met zicht op de wijngaard is gevarieerd.
Sofie: Het publiek dat een overnachting boekt in de ton met zicht op de wijngaard is gevarieerd. - Foto: GR

Restaurant ‘t Johanitterhuys

Wie dacht dat de ondernemingszin van Geert en Sofie daarmee wel geblust is, is eraan voor de moeite. Het koppel startte in volle coronatijd ook met een restaurant op deze mooie locatie in Helshoven. Dat kreeg de naam ‘Johanitterhuys’ en verwijst naar de wijnen van het wijndomein Helshoven. Naast gerechten uit de Franse keuken vind je er uiteraard ook Belgische wijnen op de kaart, zowel van eigen makelij als uit de regio. “Klanten vinden het een meerwaarde om het verhaal achter de wijn te horen”, weet Geert. Koken doen ze niet zelf, dat nemen 2 professionele koks voor hun rekening.

Hels paradijs

Ook nu Geert en Sofie helemaal gesetteld zijn in hun Helshovens stukje paradijs, blijven de uitdagingen niet uit. “We doen dit met hart en ziel, maar het is een druk leven. We merken ook dat het rustiger wordt in het cafeetje en voor de overnachtingen. Bovendien zijn de personeels- en energiekosten de laatste jaren sterk gestegen. Die kostprijs kunnen we hier niet helemaal doorrekenen aan de klanten”, gaat Sofie verder. “Het restaurant loopt wel erg vlot, met dank aan onze uitstekende koks en de toplocatie. We doen hier ook nog heel wat feesten en dat werkt erg goed.”

Vanaf dit jaar zullen Geert en Sofie nog een spannende stap zetten, want ze zullen voor de vinificatie van hun wijnen geen beroep meer doen op een externe wijnmaker, maar zelf het hele proces in handen nemen. Zeker een adresje om in het oog te houden dus!

Nele Kempeneers (Pennenvrucht)

Lees ook in Zomerreeks

Zomerreeks: Op kamp bij Boer Steven

Zomerreeks Tijdens de zomer trekken heel wat gezinnen eropuit, maar ook jeugdbewegingen gaan in deze periode op kamp. Van Scouts en Chiro tot KSA, veel groepen zoeken een weide waar ze zonder zorgen hun tenten kunnen opslaan. Boer Steven heeft een akkerbouwbedrijf met hoeveverkoop in Sint-Laureins en verwelkomt samen met zijn gezin elk jaar verschillende jeugdbewegingen op zijn boerderij.
Meer artikelen bekijken