Startpagina Economie

Impact van het slechte weer uit zich in lagere kwaliteit en opbrengst

In eigen land is in sommige regio’s nog steeds niet alle maïs gezaaid. De gerstoogst is intussen wel gestart. Door het slechte weer van de voorbije maanden en het nog steeds onstabiele weer zijn de productieverwachtingen echter laag. Bij onze zuiderburen zijn de oogstvooruitzichten gunstiger.

Leestijd : 4 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 25 en 26 (24 juni tot 7 juli 2024).

Tarweoogst gestart in Europa

De tarwemarkt wordt momenteel sterk beïnvloed door de oogstdruk in zowel de Zwarte Zee-regio als de Verenigde Staten (VS). Onlangs was er een recente opleving van de Franse tarweprijzen op de Euronext, waarbij de prijs met 10 euro per ton steeg van 220 euro/ton naar 230 euro. Beyers: “Hierdoor blijft de Franse tarwe niet concurrerend op de exportmarkt. De stijging in Frankrijk komt ook deels door teleurstellende eerste opbrengsten van wintergerst. De stijging op de Franse markt is daarom waarschijnlijk van beperkte duur. De gerstopbrengsten in het Zwarte Zee-gebied zijn daarentegen aanzienlijk, wat de oogstdruk vanuit die regio mee ondersteunt.”

De wintertarweoogst in de VS verloopt voorspoedig, met nu al bijna 60% van het areaal van het veld. Ook de zomertarwe staat er in de VS goed bij, met 72% goed/excellent. De sterke vraag van importeurs biedt momenteel wel enige steun aan de wereldwijde tarweprijzen. “Dit wordt geïllustreerd door de recente aankopen van landen zoals Egypte, Algerije, Marokko en Saoedi-Arabië. Zodra de druk van de oogst uit de VS en de Zwarte Zee terug afneemt, kan het zijn dat door terugkerende vraag de prijs van tarwe terug wat herstelt.”

In Europa start men stilaan met de tarweoogst in de vroege regio’s. Enerzijds zou dit ook prijsdruk kunnen geven, anderzijds kunnen eerste kwalitatieve indicaties die onvoldoende blijken, onder meer door het stormweer in Frankrijk eind juni, de prijs net ondersteunen.

Beperkte groeivertraging van maïs in Frankrijk

De recente daling van de Amerikaanse maïsmarkt, veroorzaakt door de hoger dan verwachte schattingen van het maïsareaal door de United States Department of Agriculture (USDA) voor 2024-25 dat richting 91,5 miljoen ha zou gaan, heeft ook als gevolg gehad dat de Europese maïsprijs nog altijd onder druk blijft. De voorbij weken bleef de maïsprijs op Euronext tussen 208 euro en 212/ton euro parkeren. “De weersomstandigheden blijven een belangrijke factor, zowel in de VS als in Europa. In het Zwarte Zee-gebied en Oost-Europa kent men warm en droog weer, wat de maïsproductie kan beïnvloeden. In onze contreien kunnen we het amper geloven, maar in Frankrijk staat het maïsareaal voor 81% goed/excellent en men schat daar een groeivertraging van maar 10 dagen tegenover vorig jaar en 13 dagen tegenover het vijfjarige gemiddelde. De EU heeft haar prognose voor de maïsproductie voor 2024-25 wel verlaagd van 68,6 miljoen ton naar 64,8 miljoen ton.”

Gunstige weersomstandigheden in de Amerikaanse Corn Belt, in combinatie met een aanzienlijk areaal, maakt dat de komende maand – richting de bloeiperiode – cruciaal zal zijn om te volgen omtrent de prijsvorming voor het nieuwe aankomende seizoen.

Hoge koolzaadprijzen, maar ongunstige oogstvooruitzichten

De mogelijke escalatie van het conflict in het Midden-Oosten en lagere Amerikaanse olievoorraden doen de prijzen van ruwe olie sinds begin juni terug stijgen. Beyers: “Dit zorgt er ook voor dat de hele biobrandstoffensector mee omhoog beweegt. De koolzaadprijzen gingen van 475 euro/ton op 1 juli op enkele dagen naar 500 euro. De palmolieprijzen op de beurs van Kuala Lumpur gingen naar het hoogste niveau sinds half april, nadat het nieuws uitkwam over een krimp van de Maleisische productie.”

Te veel regen en ongunstige weerkaarten in Canada fnuiken momenteel de hoop op een aanzienlijke koolzaadproductie. In Europa bevestigen de eerste oogsten van koolzaad ook de ongunstige impact van het extreem natte en bewolkte voorjaar op de opbrengst en de kwaliteit.

Voorspoedige sojaoogst in de VS

De wisselkoers BRL (Braziliaanse real)/USD (US dollar) steeg stevig in Brazilië. Het deed de voorbije dagen de Braziliaanse sojaboeren plots stevig verkopen, waardoor de premies vanuit deze kant stevig daalden. Europese crushers gaan normaal dan wel meer soja crushen dan het dure raap, ook omdat de olieprijs momenteel stijgend is. Beyers: “Dit is een verklaring waarom de sojameelprijzen de voorbije maand meer dan 7% daalden en de sojabonenprijs toch maar 3,5% daalde.”

Voor de Amerikaanse sojaoogst is de groeimaand augustus cruciaal, men ziet nu wel dat de sojabonen in heel goede staat zijn. Op 28 juni deed het USDA opnieuw zijn kwartaalinschatting van het areaal. Op het einde van het tweede kwartaal kan men voor het aankomende seizoen heel dicht bij de waarheid zitten. Het sojabonenareaal wordt geschat op 86,1 miljoen acres, wat 3% meer is dan vorig jaar. Het areaal van soja in de VS kwam wel lager uit dan verwacht. De prijs van sojameel voor het aankomende seizoen vanaf het oktober 2024 contract op de Chicago Mercantile Exchange (CME) is meer dan 11% lager dan de huidige sojameelprijs, wat zeer opvallend is. Het doet de markt dus rekenen op een aanzienlijke oogst in de VS.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken

Vind uw droomjob in de land- en tuinbouw

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

Vind de medewerker die echt bij u past.

Plaats een vacature
Bekijk alle vacatures