Startpagina Economie

Zuivelindex tuimelt ferm naar beneden op de GDT

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 3 juli met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten.

Leestijd : 4 min

De inflatie in de eurozone daalde over juni naar +2,5%, komende van +2,6% over mei. De kerninflatie blijft echter gelijk op +2,9%. Met name de prijzen van de diensten blijven stevig stijgen, met een inflatie van +4,1%. “Dit maakt dat beleidsmakers zeer voorzichtig te werk zullen gaan met verdere rentedalingen”, meent Raf Beyers. “De prijzen van de diensten blijven hardnekkig hoog door de hoge lonen. In België lijkt men daar ook last van te hebben, want hier is de inflatie over juni de hoogste van de eurozone met +5,5%. De energieprijzen, en dan vooral de Belgische overheidssubsidies van een jaar terug, spelen daarin ook een rol. Ook in Nederland komt de inflatie over juni met +3,2% hoger uit dan in de rest van de eurozone.”

De olieprijs trekt sinds begin juni aan door de toenemende spanning in het Midden-Oosten en ook door de Amerikaanse olievoorraden die stevig aan het slinken zijn.

Op de Global Dairy Trade (GDT)-veiling tuimelde de zuivelindex met 6,9% naar beneden. Voor zo’n stevige daling van de GDT moeten we al terug naar april 2022.

Poolse melkproductie gaat gestaag omhoog

Raf Beyers overloop de situatie in de diverse werelddelen: “Onze bijna-tegenvoeters in Australië blijven gemotiveerd melken met 3,5% meer melk over mei. Sinds Nieuwjaar melken ze in Australië zo al 4,5% meer tegenover een jaar eerder in dezelfde periode. In Zuid-Amerika gaat Uruguay over mei mee op het elan van Argentinië, met 11,9% minder melk. De Mexicanen daarentegen blijven stabiel meer melken over mei, met 3,1% meer melk, ze melken zo sinds Nieuwjaar 2,1% meer melk. Nog een ander belangrijk zuivelimporterend land, Turkije, melkt sinds Nieuwjaar heel stevig (+8,7%). Over april geven ze nog wat meer gas, met 9,2% meer melk. Ook de belangrijke Europese kaasimporteur Japan melkt sinds Nieuwjaar terug groene cijfers, na een heel zwak 2023. De Japanners doen +1% over mei en +1,2% sinds Nieuwjaar.”

In Oost-Europa blijft het voorlopig gunstig om te melken. De Polen molken over mei +5%, na de +8% van april. “De Polen pieken normaal altijd over mei. Ze overschrijden daarmee voor het eerst de kaap van 1,2 miljard kg melk in 1 maand. De Polen zetten daarmee meer en meer hun melkproductievoet naast die van Nederland. Ze molken immers tot nu toe dit jaar nog maar 3% minder dan de Nederlandse melkveehouders. Het gaat Oost-Europa echt voor de wind, want ook Hongarije kent – met 8,4% meer melk over mei – terug een heel stevige melkproductie.”

Boterprijs zakt met 10% op GDT

De Europese boterprijs parkeert sinds begin juni op een gemiddeld niveau van ongeveer 6.650 euro/ton. Dit lijkt het punt van weerstand en komt mogelijk door wat vraaguitval. Het zijn signalen die ook te horen zijn vanuit Duitsland, waar de detailprijs voor boter naar 6.800-6.900 euro/ton ging, terwijl die van 6.500-6.600 euro kwam. Men vreest er met de vakantieperiode ook voor vraaguitval. De Europese boterindex daalt nu voor de tweede week op rij een beetje. Eind juni ging er 32 euro/ton af en in de eerste week van juli nog eens 16 euro. Daarmee zakte de Europese boterindex naar 6.637 euro/ton.

“Plots is de Europese boter daarmee wel de duurste op de internationale markt, want op de voorbije GDT kreeg de boterprijs een uppercut van -10,2%“, stelt Raf Beyers. “De prijs bedraagt nog maar 6.092 euro/ton. Het verzwakken van de dollar tegenover de euro weegt ook wel wat op de prijs die op basis van de wisselkoers werd omgerekend.”

Ook het vochtvrij melkvet (AMF, anhydrous milk fat ) deed het met -10,7% echt slecht op de GDT. Het viel ook op dat er op de GDT tijdens de eerste veiling van juli maar liefst 43,7% meer zuivelproduct werd verkocht dan bij de vorige veiling. “Dit is wel een normale beweging bij de start van het Nieuw-Zeelandse melkseizoen, maar ze is deze keer wel heel stevig”, vindt Beyers. Fonterra bood ook bijna 41% meer zuivelproduct aan.

SMP heeft het moeilijk

De poederprijs, en met name mageremelkpoeder (SMP, skimmed milk powder ), blijft het moeilijk hebben. De Europese SMP daalde sinds 16 juni nu al met 105 euro/ton, naar een index van 2.397 euro/ton in de eerste week van juli. “De Europese SMP-index daalde daarmee voor de derde week op rij. De SMP-prijs heeft te lijden onder de zwakke Chinese vraag, want ook nu weer was de Chinese koopinteresse op de voorbije GDT-veiling zwak”, legt Raf Beyers uit. “Nu bij deze GDT-veiling ook de aankopen vanuit Zuidoost-Azië wat terugvielen, stonden alle belangrijke zuivelproducten op de GDT onder druk. SMP ging met 6,1% naar beneden naar nog 2.407 euro/ton, en vollemelkpoeder (WMP, whole milk powder ) moest voor de tweede GDT-veiling op rij prijs toegeven met -4,3% naar 2.995 euro/ton. Het is pittig concurreren op de internationale markt met SMP, want in de Verenigde Staten (VS) zien we een stevige productie, gecombineerd met een export die iets lager is dan vorig jaar en een zeer zwakke binnenlandse vraag. De stockopbouw van SMP in de VS stijgt de laatste maanden snel door deze situatie.”

Mozzarella duurder dan gouda

Ook de Europese kaasprijzen laten aan het begin van de zomervakantie een uitzonderlijk beeld zien. Zo gaat de cheddarprijs nog wat omhoog naar 4.300 euro/ton, maar daalt de goudaprijs onder de 4.000 euro naar 3.964 euro/ton. Het uitzonderlijke is dat de mozzarellaprijs ook wel een beetje onder druk staat, maar dat deze met 4.019 euro/ton nu wel hoger is dan de goudaprijs.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken

Vind uw droomjob in de land- en tuinbouw

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

Vind de medewerker die echt bij u past.

Plaats een vacature
Bekijk alle vacatures