Startpagina Varkens

Frankrijk ziet Afrikaanse varkenspest naderen

De Franse varkenshouders kijken met argusogen naar Italië en Duitsland, waar de Afrikaanse varkenspest opnieuw de kop opsteekt. De Franse minister van Landbouw heeft een aantal adviezen opgesteld voor onder meer vrachtwagenchauffeurs, seizoensarbeiders en de bezoekers van de Olympische Spelen in Parijs.

Leestijd : 2 min

Recent werden verschillende gevallen van de Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld in het noorden van Italië, in regio’s die grenzen aan Frankrijk. Ook in Duitsland duikt de ziekte op. Recent werd de AVP vastgesteld op 6 plaatsen in de buurt van Frankfurt, op zowat 100 km van de Franse grens. Daarmee heeft het virus een ‘sprong’ gemaakt van zowat 500 km. Vermoedelijk is de besmetting doorgegeven door besmette etensresten die opgegeten werden door wilde everzwijnen. Net als in ons land, maken ook in Frankrijk de varkenshouders zich zorgen.

Virus overleeft in charcuterie

Het virus kan lang overleven, onder meer in vers vlees of zelfs in charcuterie. Frankrijk raadt daarom aan om geen producten op basis van varkensvlees of everzwijnen vanuit de besmette regio’s naar Frankrijk mee te brengen.

De chauffeurs van internationaal transport worden opgeroepen om de verpakkingen en resten van hun maaltijd altijd in gesloten vuilnisbakken achter te laten, zodat die niet kunnen opgegeten worden door wilde everzwijnen.

Desinfectie na elk varkenstransport

Bij het transport van varkens moeten de voertuigen telkens na het uitladen gereinigd en gedesinfecteerd worden.

Seizoensarbeiders en wandelaars die voeding op basis van varkensvlees meebrengen, moeten hun restjes achterlaten in gesloten vuilnisbakken.

Varkenshouders uit de Franse overzeese gebieden mogen hun dieren geen voer geven dat uit Haïti of de Domenicaanse Republiek komt, omdat daar de Afrikaanse varkenspest voorkomt.

Toeristen en supporters voor de Olympische Spelen of de Ronde van Frankrijk worden opgeroepen om geen voeding op basis van varkensvlees mee te brengen uit gebieden waar de AVP werd vastgesteld. Eerder had ook het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) de Belgische voetbalsupporters die naar het Europees Kampioenschap in Duitsland reisden, om geen voeding op basis van varkensvlees van daar mee te brengen naar België, om zo de Belgische varkenshouders te beschermen tegen de Afrikaanse varkenspest.

Verhoogde waakzaamheid

De Franse jagers, wandelaars en houders van varkens en everzwijnen worden opgeroepen tot een verhoogde waakzaamheid. Elk vermoeden van besmetting moet gemeld worden aan een veearts. Elk wild everzwijn dat dood wordt aangetroffen moet gemeld worden.

FVDL

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken