Lezersreis naar Zuid-Afrika: Alles is goed aan de struisvogel!
Tijdens onze rondreis doorheen Zuid-Afrika hebben we de struisvogelboerderij Cape Point bezocht. Op deze boerderij, die op het Kaapse schiereiland ligt sinds 1996, worden bijna 300 struisvogels per jaar geboren. Daarvan wordt het vlees, de veren en het leer op de markt gebracht.



Het paarseizoen
Van september tot eind april is het paarseizoen. In deze periode leggen de vrouwtjes hun eieren en vertonen de mannetjes een rode kleur op hun pootschubben en op hun snavels. De mannetjes lokken vrouwtjes met deze aantrekkelijke kenmerken en met een verleidingsdans. Tijdens deze periode kunnen de 25 vruchtbare vrouwtjes op de boerderij om de 3 dagen een ei leggen (bevrucht of niet), dat wil zeggen 20 tot 30 eieren over de hele broedperiode. Deze worden verzameld en naar een broedmachine gebracht. "Als we ze in hun natuurlijke omgeving laten, is er een groot risico dat ze worden gejat door bavianen, die een echte plaag zijn in ons gebied. Er moet echter opgemerkt worden dat in de vrije natuur zowel mannetjes als vrouwtjes de eieren uitbroeden", legt een van de leden van het boerderijteam uit.
Geboorte in een broedmachine
Voordat ze in een broedmachine worden geplaatst, worden de eieren schoongemaakt en gedesinfecteerd. Men noteert ook het gewicht en het aantal geproduceerde eieren voor de statistieken op het einde van het seizoen. Wanneer de broedmachine 20 tot 30 eieren bevat, wordt hij in gebruik genomen bij een stabiele temperatuur die vergelijkbaar is met de lichaamstemperatuur – 36,6 °C – gedurende 6 weken, ofwel 42 dagen. Na 2 weken controleren ze met behulp van een zaklamp of de eieren bevrucht zijn. Als dat niet zo is, kunnen de onbevruchte eieren nog steeds gegeten worden.
De eieren worden 3 dagen voordat ze uitkomen op een andere plaats gelegd. De jongen zijn in staat om het ei zelf te breken met behulp van hun klauwen en hun snavel. Zodra ze uit het ei zijn gekropen, eten en drinken ze 3 dagen niet, omdat ze genoeg reserves hebben opgebouwd. Na deze periode worden de struisvogelkuikens door de verzorgers gevoederd met krachtvoer. Het rantsoen evolueert naarmate ze ouder worden.
Vlees, veren en kwaliteitsvol leer
De vogels worden verdeeld in geboortegroepen van 2 tot 3 weken. Ze bereiken hun volwassen grootte en een gewicht van ongeveer 100 kg wanneer ze 18 maanden oud zijn. "Op dat moment worden de dieren naar het slachthuis gebracht, omdat hun vleesopbrengst bijna de helft is van hun gewicht. Het is ook het beste compromis als je veren en huid van goede kwaliteit wil verzamelen. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer hun veren beschadigd raken.”
Struisvogelvlees is rood en mals, net als rundvlees.
De huid bestaat uit 14 lagen, wat zorgt voor het op een na sterkste leer ter wereld, na kangoeroeleer en het tweede duurste leer, na krokodillenleer. "Met de huid kan je een tas maken, wat de relatief hoge prijs van deze producten verklaart. Namaakproducten zijn niet zeldzaam, maar om de echte van namaak te onderscheiden volstaat het om het leer in de ene richting en dan in de andere richting te strelen. Echt leer voelt in de ene richting stroef aan en in de andere glad, omdat alle veren in dezelfde richting geplaatst zijn.
De veren zijn populair, zowel voor de vervaardiging van modeaccessoires als van decoratieve voorwerpen. Vlees, huid, leer, eierschalen… Niets wordt verspild, alles wordt omgezet. "Net als bij het varken is alles goed aan de struisvogel!”