Startpagina Reizen

Lezersreis naar Zuid-Afrika: Ontdekking van de regenboognatie

Aan het begin van de lente hadden we het genoegen om lezers van Landbouwleven te begeleiden tijdens hun reis naar Zuid-Afrika, een land met een buitengewone culturele diversiteit en met uitzonderlijke landschappen.

Leestijd : 3 min

Zuid-Afrika is een weerspiegeling van zijn rijke en gevarieerde geschiedenis, die soms ook echt moeizaam en grillig verliep door de verschillende invloeden die het heeft ondergaan. Ze spreken er verschillende dialecten, waaronder Zulu, maar ook Afrikaans en Engels. Dat is een gevolg van de migratie van volkeren en stammen en natuurlijk van de kolonisatie door de Nederlandse Oost-Indische Compagnie, de Britten en zelfs door de Franse Hugenoten, die in hun kielzog slaven uit Azië meebrachten. Deze culturele rijkdom heeft Zuid-Afrika de bijnaam ‘regenboognatie’ opgeleverd.

De afschaffing van de apartheid en de verschillende hervormingen hebben het land gelijkwaardiger gemaakt. De burgers leven nu beter samen dan voorheen, en de verdelingen zijn meer gebaseerd op sociale klassen dan op huidskleur. Toch is er nog een weg te gaan.

Van het mondaine Kaapstad...

De reis begon in het mondaine Kaapstad, dat beschouwd wordt als de culturele hoofdstad van Zuid-Afrika. Ze profiteert van een spectaculaire natuurlijke omgeving, gedomineerd door de Tafelberg. Vanwege haar historische rol in de ontwikkeling van het moderne Zuid-Afrika heeft de stad als bijnaam ‘Mother City’ (moederstad).

We maakten een niet te missen omweg door de Maleise wijk met zijn kleurrijke huizen (bijgenaamd Bo-Kaap) en namen een kijkje op Robbeneiland, een van de bekendste overblijfselen van het apartheidsregime. Op dit eiland werd Nelson Mandela 18 jaar lang vastgehouden.

De stad leidt snel naar het natuurreservaat Kaap de Goede Hoop, dat zich uitstrekt over 40 km kustlijn, met een omleiding naar de top van Kaap de Goede Hoop. We brachten ook een bezoekje aan het zeehondeneiland (Duiker Island), waar honderden zeeleeuwen liggen te genieten.

In dit deel van het land hebben we ook de Boland-regio kunnen ontdekken, de gouden driehoek van de Zuid-Afrikaanse wijn, met de historische stad Stellenbosch en het dorp Franschhoek, waar de Franse Hugenoten zich vestigden om wijngaarden te verbouwen in de 17e eeuw.

Daarna gingen we naar het oosten van het land voor een safari in het Hluhluwe-reservaat, het oudste natuurreservaat van Zuid-Afrika. Dat heeft een oppervlakte van 96.000 ha en je vindt er 80 soorten zoogdieren en 425 vogelsoorten. Je vindt er de laatste zwarte neushoorns in Afrika (500) en bijna 1.800 witte neushoorns. Daarna gingen we op watersafari in het Santa Lucia-reservaat, waar meer dan 600 nijlpaarden en een paar krokodillen verblijven.

Omdat we nog niet genoeg hadden van de natuur, gingen we op weg naar het noordoosten van het land, naar het legendarische Kruger National Park, waar we opnieuw de Big Five (leeuwen, luipaarden, neushoorns, olifanten en buffels) konden bewonderen. Met zo'n 148 soorten zoogdieren, waaronder meer dan 1.600 leeuwen, 13.000 olifanten, 37.000 buffels en 1.000 luipaarden, en neushoorns, beslaat het park een gebied van bijna 350 km bij 60 km.

Voordat we naar Johannesburg vertrokken, konden we genieten van de prachtige panorama's van de Blyde River Canyon. Dat is de op 2 na grootste can-yon ter wereld, die doorkruist wordt door de Blyde River, die een hoogteverschil heeft van 1.000 m over 20 km. Niet ver daarvandaan zijn de Bourke's Luck Potholes te zien. De rots is uitgesleten door het woeste water van de Blyde en de Treur.

...naar Soweto, het gezicht van een tumultueus verleden

Ons verblijf in Zuid-Afrika eindigde met een bezoek aan Soweto (South Western Township), 15 km ten zuidwesten van Johannesburg. Deze zwarte wijk ligt op 15 km ten zuidwesten van Johannesburg. Er wonen meer dan 3 miljoen mensen. Oorspronkelijk was het een buitenwijk die bestond uit kleine huizen in rijen, maar het onderging een razendsnelle bevolkingsgroei, gekenmerkt door sloppenwijken en ontoereikende openbare diensten.

In de jaren 80 was de township het symbool van het zwarte verzet tegen de apartheid. Apartheid en de periode na het verdwijnen ervan botsen hier vandaag de dag nog steeds duidelijk.

Eindigen in schoonheid

Om onze reis af te ronden, zijn we wat verder afgezakt van Zuid-Afrika. We wandelden langs de Victoria-watervallen in Zimbabwe. Deze watervallen zijn echte juweeltjes en het zijn er in feite 5. De Zambezi stort zich naar beneden over een lengte van 1.688 m en een hoogte van 61 tot 108 m, met zo'n kracht dat er voortdurend een nevel van water in de lucht zweeft. Deze nevel vormt prachtige regenbogen. Het zorgde ineens voor een mooie afsluiter van onze rondreis in de gelijknamige natie.

Delphine Jaunard

Lees ook in Reizen

Meer artikelen bekijken