Krinkels: landschapsbouwer met vele specialisaties
Krinkels is een bedrijf dat van vele markten thuis is, met in iedere markt wel een specialisatie. Dat is een bewuste keuze, net als de keuze om in te zetten op vergroening en op groene waarden. Globaal gesteld zijn ze een landschapsaannemer van A tot Z.

Van oorsprong is Krinkels een Nederlands bedrijf of bedrijvengroep, die via eigen Belgische ondernemingen al jaren actief is in ons land. Een fusie enkele jaren terug, waarbij de strategische keuze gemaakt werd om onder één naam naar buiten te treden, bracht de naam Krinkels nog veel meer in beeld. Wij hadden een gesprek met Dieter Lannoo, Directeur Divisie Noord Landscape Services, over de ontwikkeling van het bedrijf en de activiteiten die ze verzorgen.
Activiteitenterrein
Voor welke activiteiten staat Krinkels?
Met onze diensten en projecten onderhouden en creëren we publiekelijk toegankelijke projecten waarin groen centraal staat. De focus ligt op het groene element in het landschap. We zijn geen wegenisbedrijf en leggen dus geen asfalt of betonstraten aan. Waar de baan stopt op een moeilijk rond punt met veel groen, daar komt Krinkels kijken voor de aanleg en het onderhoud. Aanleg van parken en kasteeltuinen doen we ook graag. In Wallonië deden we van oudsher wel meer zuivere infrawerken. Die zijn we aan het omschakelen naar onze ‘Landscaping services’ zoals ze in Vlaanderen en Brussel ontwikkeld zijn.
Ligt de focus nu op aanleg of onderhoud?
De hoofdfocus ligt op onderhoud van het openbaar domein, dat zal zo’n 80 à 90% van de activiteit vormen. Het dagelijks groenonderhoud van openbare besturen draagt ongetwijfeld het meeste bij aan de omzet. Denk bij opdrachtgevers aan: steden en gemeenten, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), maar tot onze klantenkring behoren ook bedrijven met een openbaar karakter zoals Fluvius, Infrabel, NMBS… Onze basisactiviteit is de dienstverlening inzake onderhoud, gaande van wegberm, sportveld, park, tot het onderhoud rond een hoogspanningskast van bijvoorbeeld Fluvius. Daarnaast verzorgen we ook totaalprojecten, aanleg inbegrepen. Nog een tak van sport is het multisiteonderhoud in de B2B-sector. Dat gaat zowel over het onderhoud van kantoorruimtes als van de parkeerplaatsen errond, als de groene inkleding ervan. Deze activiteiten zijn ondergebracht onder de firma Krinkels Greencare. Andere specialisaties zijn het robotiseren van diverse groenopdrachten, de bestrijding van de eikenprocessierups of recenter de bestrijding van de Aziatische hoornaar en de elektrische bestrijding van onkruid, voornamelijk dan de Japanse duizendknoop. Voor deze laatste techniek hebben we geïnvesteerd in een nieuwe machine, gemonteerd op een hydraulische arm.
Evolutie
Hoe is de onderneming geworden tot wat ze vandaag de dag is? Ik heb het gevoel dat jullie sterk gegroeid zijn.
De laatste jaren hebben we inderdaad een mooie groei gekend. Het eigen personeel tikt momenteel af op meer dan 820 personeelsleden die vast in dienst zijn. Daarvan zijn er bijna 700 actief in openbaar groenonderhoud. De groei is er gekomen door decentraal te worden enkele jaren terug. Onze maatschappelijke zetel hebben we in Brussel, met daarnaast een hoofdzetel in Londerzeel en Naninne. Enkele jaren na de fusie van enkele bedrijven uit de groep is beslist om de decentrale weg op te gaan met de uitbouw van regionale vestigingen. In België hebben we in totaal 14 vestigingen. Op iedere vestiging is er kantoorruimte met een vergaderzaal, zodat de projectleiding van daaruit kan werken. Door operationeel decentraal te werken, zijn de uitvoerders heel snel op hun werf. Het is immers zinloos dat ze ’s morgens op het hoofdkantoor moeten verzamelen. Decentraal werken is op vele vlakken efficiënter werken. Veel medewerkers vertrekken van thuis uit naar hun opdracht.
Kunt u wat meer over de historie van Krinkels vertellen?
Van oorsprong zijn we een Nederlandse firma, gestart in Wouw met een sierteeltbedrijf. In 1965 werd het eerste werk aangenomen in België. Daaruit vloeide 3 jaar later de eerste Belgische vestiging voort, in Kalmthout. Er werd een bedrijf opgericht onder de naam Interplant. Later verhuisde dit naar Londerzeel. In Wallonië kregen we voet aan wal met de opstart van de firma Arbel in 1980. Een andere belangrijke en jongere mijlpaal is de opstart van de Brusselse onderneming ‘Brufort’ in 2006 in Laken. Zeer belangrijk voor de bedrijfsontwikkeling was de fusie van de verschillende bedrijven in 2009 en de omvorming tot één gemeenschappelijke naam: Krinkels. Andere mijlpalen waren de overname van ISS Landscaping in 2015 (omgedoopt tot Krinkels Greencare) en de overname van Ambigreen in Tongeren vorig jaar om onze positie in Limburg te versterken. Nationaal dekken we met onze activiteiten België. Daarnaast zijn we actief in Frankrijk, Nederland, Groot-Brittanië en Duitsland. We vallen onder de Elkarij-groep gevestigd in Breda.
Zit de bedrijfsgroei nu in de overnames of niet?
Neen, de groei zit in het decentraal worden, gecombineerd met het inzetten op specialisaties, het actiever deelnemen aan overheidsopdrachten én werken aan naambekendheid. We hebben duidelijke lijnen uitgetekend en het loonde om daarnaartoe te werken. Zo ligt er een focus op het ‘grofgroen’; een andere focus is het totale groenonderhoud in handen nemen van ‘grotere’ spelers, zoals het havenbedrijf van Gent, van Antwerpen; alsook inzetten op enkele grote industriële partners zoals Umicore, Total… Nog specialisaties zijn boomverzorging, van onderzoek over advies tot uitvoering. Daarvoor staat een gespecialiseerd team in dat ondergebracht is bij Krinkels Treecare. Toen ik hier begonnen ben in 2011, deden we opdrachten voor een dertigtal voetbalclubs, ondertussen verzorgen we meer dan 300 sportvelden. Opnieuw rollen we een specialisatie uit met het onderhoud en renovatie van de grasmat, gefocust op natuurgras.
Uitdagingen
Hoe beheer je nu een firma met honderden medewerkers, tientallen vestigingen en meerdere specialisaties?
Wel, de Krinkels Landscaping Services zijn in België geografisch opgedeeld in Noord, Centrum en Zuid. Ik sta aan het hoofd van de regio Noord en heb meerdere afdelingsmanagers onder mij. Ieder van hen is dan weer verantwoordelijk voor zijn vestigingsplaats en gebied. Binnen iedere afdeling is er dan weer een projectleider die een specialisatie heeft. Doordat we meerdere takken van sport beoefenen kunnen we makkelijk schuiven om personeel optimaal in te zetten naargelang de seizoensgebonden activiteiten het vergen. Nog om arbeidspieken op te vangen werken we samen met lokale loonwerkers, zelfstandigen, boerenzonen, regionale machinedealers, jobstudenten uit de landbouw en interimkrachten.
Ziet u andere evoluties binnen de sector of de firma?
Van groenonderhoud is er ook een omslag bezig naar netheidsonderhoud. Vroeger ging het meer om maai-, snoei- en scheerwerken, maar nu gaat het meer naar het volledige netheidsonderhoud. Daarom is er de laatste jaren veel geïnvesteerd in veegwagens, kolkenzuigers en onkruidborstels. Deze evolutie is ook ingegeven door de klant zelf. Het Agentschap Wegen en Verkeer zag vroeger groen- en netheidsonderhoud afzonderlijk en centraliseerde het nu. Daar hebben wij als aannemer op ingespeeld. Nog zo een evolutie die door hen ingegeven werd, is de totale ontzorging van de winterdienst. Zij stellen per district één verantwoordelijk bedrijf aan, dat alles in verband met de winterdienst moet regelen, al dan niet in onderaanneming. Nog een evolutie van een andere grootteorde die ik zag, is de klimaatevolutie, waardoor de seizoenen langer worden. We beginnen sneller te maaien dan dik 10 jaar terug. Toen viel de eerste maaibeurt van het reguliere onderhoud rond 10 april, maar nu is dit vaak een maand eerder. De laatste maaibeurten van het jaar vallen ook later.
Ik vermoed dat voldoende gekwalificeerd personeel vinden, wel een uitdaging is voor jullie. Hoe gaat u daarmee om?
Je zit altijd met knelpuntberoepen, maar een heel belangrijk aspect is multifunctioneel personeel. We hebben zo bijvoorbeeld graag een kraanman die perfect de joysticks kan bedienen, maar die ook eens een schop in zijn handen wil nemen of eens met de tractor of vrachtwagen weg kan. Wat de opleiding van personeel betreft, streven we naar 4 opleidingen per persoon per jaar. Dat is zowat het uitgangspunt. Nu zijn we bezig om een persoonlijk ontwikkelingsplan per personeelslid op te stellen. Zo kunnen we de persoon laten groeien en zijn kennisniveau verhogen. Opmerkelijk is dat we veel jobstudenten uit de landbouwsector aannemen. We werken graag samen met mensen uit die sector. Daar gaan we in de toekomst nog meer op inzetten. Daarom stonden we ook op de landbouwbeurs Agribex 2023. Wie voltijds, deeltijds, vast of freelance voor of na het koeien melken bij ons wil komen werken, is welkom. Ik ben ervan overtuigd dat er in de landbouwsector interessante profielen voor Krinkels rondlopen. Ook werken we samen met scholen om jongeren bij ons te introduceren en ik denk dat er op iedere vestiging wel een project is met duaal leren.
De toekomst
Wat zijn momenteel de uitdagingen waar Krinkels mee kampt?
Onze uitdagingen, dat is een combinatie van factoren. We hebben altijd een personeelszoektocht én de aannemingsmarkt is scherp. We blijven daarom zoeken naar opportuniteiten en zetten maximaal in op bijkomende specialisaties. Zo kunnen we ons blijven specialiseren en onderscheiden. We zijn marktleider in openbaar groen en we willen dat ook blijven. Eigenlijk is de uitdaging kostenreducerend zijn: afstanden tot werf verkleinen, nutteloos transport vermijden en werken maximaal machinaal uitvoeren waar mogelijk.
Ik vermoed dat elektrificatie ongetwijfeld is binnengedrongen bij jullie bedrijf. Hoe uit zich dat?
De firmawagens zijn ofwel full elektrisch of hybride. Dat is een beetje afhankelijk van waar gewerkt wordt en met wat. Overal draait wel iets elektrisch. We zijn steeds meerdere voertuigen aan het voorzien van zonnepanelen op hun dak, om zo het klein elektrisch materiaal op te laden. Dat is een uitdaging. Het personeel neemt immers zijn voertuig mee naar huis, hoe kan dan het elektrisch materiaal opgeladen worden? Ons streefdoel is nu om een derde van het klein materiaal om te schakelen naar elektrisch. En dat zal nog verhogen. Er zijn opdrachtgevers waar we enkel met accugereedschap hagen mogen scheren. Bij de sportvelden zetten we daarom in op robotisering. Belijnen, maaien en onkruid bestrijden wordt er door robots uitgevoerd. Voor onkruidbestrijding zet een personeelslid ’s morgens een robot uit op een sportterrein en haalt het bijvoorbeeld 30 uur later terug op. Ondertussen volgt hij de werking op via zijn iPad.
Wat mag de toekomst brengen?
In de toekomst willen we wat ons eigen bedrijf betreft verder werken aan duurzaamheid, aan de reductie van CO2 en aan hoe we zelf groener kunnen worden. Bijkomend willen we onze klanten ook maximaal adviseren om hun omgeving te laten vergroenen door ontharding, door extra groen te planten, enzovoort. Waar we zeker verder op gaan inzetten, dat is onze naamsbekendheid. We zijn een grote nationale speler in de groensector. Er zijn nog gemeenten en opdrachtgevers die ons nog niet kennen, daar wil ik onze diensten ook gaan aanbieden. We willen nog actiever op de markt komen en in het dagelijkse straatbeeld verschijnen.