Startpagina Edito

Edito: Met een stiefmoederlijke behandeling lukt het niet

De Vlaamse regering werd opnieuw veroordeeld voor haar falende mestbeleid: met deze woorden startte een persbericht uitgestuurd door enkele milieuorganisaties, de ‘stiefmoeders’ van de landbouw. Net met een stiefmoederlijke houding geraken we niet vooruit.

Leestijd : 2 min

Milieuverenigingen dagvaardden in het najaar van 2022 de Vlaamse regering omwille van de slechte waterkwaliteit. Deze wonnen nu de ‘nitraatzaak’ zoals ze het zelf noemen. Dat de waterkwaliteit niet goed is, kan kloppen. Dat de landbouwsector hier eenzijdig voor verantwoordelijk is, kan onmogelijk kloppen.

De milieuverenigingen schuiven in hun communicatie de landbouw als enige zondebok naar voor. Dat is ongepast, maar van boze stiefmoeders verwachten we niet anders.

Het persbericht van de milieuverenigingen staat vol van verwijten richting de landbouwsector. Volgens hen schiet het Mestactieplan al meer dan 20 jaar tekort. De examenperiode ligt nog maar net achter ons. Moest een student al 20 jaar niet slagen voor zijn eindexamens, noch voor zijn herexamens, zou men dan de schuld nog steeds eenzijdig aan die student toeschrijven of durven kijken richting mest... euh... leerplannen, studiemethodes, evaluatietechnieken, leerkrachten, examinatoren?

De metingen zeggen wat ze waarnemen, maar helaas niet wie verantwoordelijk is voor de afkomst van het nitraat. De afgelopen winter zijn opnieuw overstorten van waterzuiveringsinstallaties meermaals opengegaan richting oppervlaktewater en velden, vogelpoep was opgestapeld op vastgevroren beken. Voeg hieraan toe dat vele huizen nog niet zijn aangesloten op rioleringen... Dan is het geheel ongepast van de stiefmoeders om onze landbouwers als kind van de rekening daarvoor te laten opdraaien.

Er zijn kansen voor een duurzamer agro-ecologisch beleid, maar de oplossingen liggen niet verscholen in gemakzuchtige groene slogans, zoals ‘afbouw van de veestapel’ en ‘reductie van kunstmest’. Beide zijn een waardevol middel naar duurzame voedselproductie, maar niet als ze door een stiefmoeder verkeerd worden ingezet. Bovendien hebben ze eerder zelf de onderhandelingstafel verlaten toen MAP 7 in een laatste rechte lijn zat. Van een vervelende stiefmoeder kan je dit verwachten, terwijl vele leuke plus-mama’s naar een oplossing blijven zoeken.

Iemand zei ons ooit: “Wil je van iets een succes maken, geef het dan in boerenhanden”. Wel doe dit ook met het water- en mestbeleid. Een volledige maatschappij vaart hier wel bij, niet alleen de landbouwsector. Zij hebben er wel hoogdringend baat bij, maar krijgen net ten onrechte een stiefmoederlijke behandeling.

Tim Decoster

Lees ook in Edito

Edito: Het pruttelt en het borrelt, maar kookt het ook over?

Edito De lezersbrief die we vorige week publiceerden over het (nieuwe) MAP, PAS… en (massaal) boeren bestelen, sloeg in bij de lezers. Uit reacties hierop en op andere landbouwgebeurtenissen voelen we dat het ondanks het luwen van de boerenprotesten toch nog steeds pruttelt en borrelt, maar gaat het potje terug overkoken?
Meer artikelen bekijken