Startpagina Bedrijfsnieuws

Claas bouwde al meer dan 500.000 maaidorsers

Midden juni 2024 vierde Claas een bijzondere mijlpaal, namelijk het feit dat ze meer dan een half miljoen maaidorsers bouwden sinds 1936. Deze gebeurtenis wordt gevierd met speciale verjaardagsversies van de Lexion, Trion, Evion en Dominator-maaidorserseries.

Leestijd : 4 min

Claas is reeds decennialang gangmaker inzake maaidorserontwikkeling. Het startte allemaal in 1936 op de moederlocatie van Claas in het Duitse Harsewinkel. Het familiebedrijf ontwikkelde de graanoogsttechniek verder, vanuit de maaier-dorser-binder (MDB). De grote doorbraak kwam er echter in 1946 met de Super-series. Vanaf 1953 konden deze ook met een opgebouwde motor geleverd worden en in 1958 kwam er de Super Automatic-uitvoering, die een hydraulische aandrijving van de messenbalk had. Meer dan 60.000 stuks werden er van de Super-serie geproduceerd, die wereldwijd afzet vond, zelfs in Canada en Uruguay.

Van getrokken naar zelfrijdend

De stap naar een zelfrijdende maaidorser werd in 1953 gezet met de Hercules, later SF genoemd. Vervolgens werden er in 1961 nieuwe standaarden gezet met de Matador Gigant, die over een messenbalk van 6 m kon beschikken. In de jaren 60 werden er nog mijlpalen gecreëerd met de ontwikkeling van de volgende maaidorserseries: Senator, Comet, Cosmos, Corsar, Mercator, Protector en Compact.

Een nieuw tijdperk werd aangevat met de presentatie van de Dominator-serie in 1972, een maaidorser die nu, meer dan 50 jaar later, nog steeds leverbaar is. Claas bevestigde zijn Europese leidersplaats vooral met de komst van de Dominator 6 - en Dominator 8 - reeksen, maar ook met de introductie van nieuwe innovatieve technieken, zoals 3D cleaning, Auto Contour-maaibordgeleiding en de Mega-dorstrommel.

De Dominator CS had een dorscilinder (vanaf 1986 Commandor CS genoemd) en werd voorgesteld in 1981. Destijds waren dat de krachtigste maaidorsers in de wereld, die in 1987 met rubberen rupsbanden geleverd konden worden.

Nieuwe mijlpaal met Lexion-serie

Tijdens Agritechnica van 1995 realiseerde Claas een nieuwe mijlpaal in zijn geschiedenis met de voorstelling van de Lexion 480-dorser met het APS hybride dorsprincipe. Het was toen niet alleen de blikvanger van de beurs, maar deze ontwikkeling zette ook nieuwe standaarden op het vlak van prestaties, comfort en toegepaste technologie. De eerste stappen richting precisielandbouw werden gezet.

In 1997 werd voor het eerst het Terra Trac-rupsonderstel onder de Lexion getoond, waarmee bodemverdichting verder tegengegaan kan worden.

Meer machine-intelligentie dankzij Cemos

Een grote stap inzake machine-intelligentie werd gezet in 2013, toen de Cemos-technologie werd geïntroduceerd om de afstellingen van de dorsmachine te automatiseren. Deze innovatie kreeg meerdere internationale awards. Dit assistentiesysteem voor bestuurders wordt continu verder ontwikkeld en uitgebreid met ander mogelijkheden, zowel op de dorser als op het graanmaaibord.

De laatste toevoegingen aan de Claas-maaidorserfamilie zijn de Trion- en Evion-series, die in 2021 en 2023 gepresenteerd werden. Samen met de Lexion-serie bieden zij een machineaanbod vanaf een 205 pk sterke dorser met 5 stroschudders tot het vlaggenschip, de Lexion 8900 Terra Trac APS Synflow Hybrid. Voornoemde series realiseren een toename van de dorsefficiëntie door het Dynamic Power-motormanagement, gekoppeld aan Cemos- functies.

Internationaal netwerk

Doorheen de geschiedenis heeft Claas zijn maaidorsers ook aan andere fabrikanten geleverd. Vanaf 1992 worden deze niet meer exclusief op de moederlocatie in het Duitse Harsewinkel gebouwd. In dat jaar kwam de eerste Claas Crop Tiger van de productielijn in India. Van dit model zijn er meer dan 10.000 stuks geproduceerd.

Sinds 2001 produceert Claas Lexion hybride dorsers voor de Noord-Amerikaanse markt in zijn eigen fabriek in Omaha. Deze werden onder de Caterpillar-merknaam en kleur vermarkt tot 2019.

Sinds de overname in 2013 van Jinyee in het Chinese Gaomi bouwt Claas ook maaidorsers en componenten in China. Daar werd in 2019 de Dominator 370 hybrid-dorser geïntroduceerd, 3 jaar later gevolgd door de Dominator 260 met 6 stroschudders. De dominator 370 en 260 was in Harsewinkel ontwikkeld en in Gaomi gebouwd. Datzelfde geldt ook voor de nieuwe Evion, die sinds vorig jaar in China gebouwd wordt.

Een andere belangrijke locatie voor de maaidorserproductie van Claas is Törökszentmiklós in het zuiden van Hongarije. Sinds 1997 worden daar graanmaaiborden en maïsplukkers gebouwd.

Automatisatie, assistentie en datamanagement

Claas merkt op dat het bij de maaidorserontwikkeling niet enkel om ‘hardware’ gaat. De laatste 25 jaar is automatisatie en optimalisatie inzake efficiëntie, productiviteit en werkresultaat heel belangrijk geworden. In 1974 introduceerde Claas de eerste elektronische bestuurdershulp op zijn maaidorsers met een doorstroomcontrolevoorziening. Heel belangrijk was in 2013 de introductie van het bestuurdersassistentiesysteem Cemos. Het werd steeds verder ontwikkeld en behelst steeds meer machineprocessen. Het doel van Cemos is om naar een maximale machineoptimalisatie te streven met de best mogelijke oogstprestaties.

Claas was ook een van de pioniers om precisielandbouwtoepassingen te introduceren op maaidorsers. Sinds 1991 konden opbrengstdata en de gps-positie van de machine met elkaar gelinkt worden. Vijf jaar later werd op de Lexion opbrengstkartering aangeboden via Agrocom MAP, om in 1998 telemetrietoepassingen en fleetmanagement te introduceren via ‘Combine Online’.

In 2005 was de Lexion-maaidorser het eerste Claas- product dat van hun ‘Telematics’ werd voorzien. Sinds oktober 2024 is dit omgevormd tot een volledig digital network waar de maaidorsers met de andere Claas-machines verbonden zijn via het platform ‘Claas Connect’.

Verjaardagsmodellen

Om de mijlpaal van meer dan 500.000 geproduceerde maaidorsers te vieren, brengt Claas enkele ‘verjaardagsmodellen’ uit van de Lexion-, Trion-, Evion- en Dominator-serie. In deze speciale lay-out zullen ze de komende tijd ook op (inter)nationale beurzen en demonstraties te zien zijn.

Het ontwerp van de verjaardagsmodellen is een homage aan de maaidorsergeschiedenis van Claas. De zilveren metaalkleur is een verwijzing naar de kleur die de eerste maaidorsers hadden, aangevuld met de vertrouwde groene kleur die ze nu hebben. Uiteraard is in het logo ook de afbeelding van de Claas-touwknoper opgenomen, het eerste patent dat Claas kreeg in 1921. Tevens word t een sticker met het opschrift ‘More than a machine’ aangebracht om aan te tonen dat het om meer dan een machine gaat. Er gaat immers een hele organisatie schuil achter de machine om service en advies te verlenen, net als een snelle onderdelenvoorziening. Internationale marketing en ondersteuning zorgt volgens de fabrikant tot slot voor het behouden van een hoge restwaarde van de machine.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken