Oude voorraden en vooruitzicht op de nieuwe oogst drukken graanprijzen
In sommige werelddelen in het noordelijk halfrond is de graanoogst intussen gestart. Bij ons is het afwachten hoe de weersomstandigheden de komende weken zullen verlopen. Na de voorbije natte periode is het ook koffiedik kijken wat de impact ervan is op de oogst en de opbrengsten.

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 24 en 25 (10 tot 23 juni 2024).
Nieuwe tarweoogst heeft invloed op marktprijzen
De weersomstandigheden spelen nog altijd een rol op de tarwemarkt. “Het blijft nog steeds veel te nat in Noordwest-Europa. Rusland heeft recent wel wat regen gehad, maar de schade door vorst en droogte kan daarmee niet meer gecompenseerd worden, waardoor 80 miljoen ton tarwe uit Rusland voor aankomende seizoen het maximale lijkt”, omschrijft Raf Beyers de situatie. “Ondanks al dit nieuws gaat de tarwemarkt in week 25 hard naar beneden. De tarweprijs op Euronext daalde op een week tijd met 7% en dat is ook de daling tegenover een maand geleden. Einde mei was de prijs voor het septembercontract nog 269 euro/ton, nu noteert dat contract nieuwe oogst nog maar 230 euro.
Ruime Europese voorraden van de oude oogst drukken – nu de nieuwe oogst nabij is – ook de prijzen voor de nieuwe oogst. De export wordt zwak beschreven en er komt een grotere gerstoogst aan. In de Verenigde Staten (VS) verwacht men een hele goede tarweoogst, waardoor ze duidelijk meer te exporteren hebben dan vorig seizoen. Deze verwachting wordt al werkelijkheid, want al meer dan 27% van de Amerikaanse tarweoogst is achter de rug, tegenover 14% in het langjarige gemiddelde op dit moment. Deze informatie vanuit de VS drukt momenteel de tarweprijs mee naar beneden.”
Het World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-maandrapport van 12 juni leek nochtans op de bullish situatie (een stijgende situatie) aan te sturen in de tarwemarkt. Wereldwijd is de tarwevoorraad 6,81% lager dan in juni 2023. De Europese tarwevoorraad daalde in juni 2024 met 20,78% tegenover mei. De Europese voorraad ligt nu zelfs 29,21% lager dan vorig jaar in juni. Ook de Russische tarweoogst is gestart en wijst op gunstige rendementen. Dat gegeven weegt samen met de goede Amerikaanse oogst momenteel duidelijk zwaarder dan al het andere nieuws.
Stabielere maïsmarkt
De maïsmarkt en granenmarkt in het algemeen zijn momenteel in een staat van onzekere factoren, zoals weersomstandigheden, wereldwijde vraag, politieke ontwikkelingen en technische correcties in de markten. Beyers: “De omstandigheden voor de maïsoogst in de VS zijn zeer goed begonnen. Dit kan leiden tot een hogere productie, wat de prijzen mogelijk onder druk kan zetten als het aanbod toeneemt. In China ervaart men momenteel een hittegolf. Hoewel dit normaal gesproken zou kunnen leiden tot een hogere vraag naar geïmporteerde granen, blijft de koopinteresse van China voor granen zwak.”
Het Wasde-rapport van 12 juni heeft haar prognose voor de Amerikaanse maïsexport voor het seizoen 2023-24 niet aangepast en ook de wereldwijde voorraden zijn amper gewijzigd. Dat kan bijdragen aan de stabiliteit van de marktverwachtingen. In Europa volgen de maïsprijzen de technische correctie van de tarwemarkt. De maïsprijs daalde wel minder stevig dan de tarweprijs. Op de Euronext van einde mei bedroeg de prijs nog 230 euro/ton en nu 210 euro.
Koolzaadmarkt onder druk
De koolzaadmarkt staat momenteel onder druk van het sojabonencomplex. De industriële marges houden echter goed stand. De vraag naar koolzaad blijft redelijk stabiel, ondanks de prijsdruk. “De hogere prijzen in Europa in vergelijking met geïmporteerd koolzaad suggereren dat de Europese markt goed bevoorraad zou moeten blijven, zolang de oogsten binnen het continent niet tegenvallen. Gezien de huidige ongunstige weersomstandigheden, blijft de mogelijkheid van teleurstellende oogsten echter bestaan, wat een potentieel risico vormt voor de beschikbaarheid aan het begin van het seizoen.”
De koolzaadprijs op Euronext ging eind mei nog richting 495 euro/ton en nu lijkt de prijs ondersteuning te vinden in de zone van 455-465 euro. Regen in het Zwarte Zee-gebied kan gunstig zijn voor de koolzaadproductie daar. Verbeterde weersomstandigheden in Australië en Canada kunnen ook leiden tot een betere oogst en dus een hogere beschikbaarheid van koolzaad op de wereldmarkt. Anderzijds kan een hittegolf in de VS negatieve gevolgen hebben voor de sojaboon- en koolzaadoogsten, wat de risicopremie kan verhogen. Ook de ziekteproblemen met koolzaad in Frankrijk kunnen leiden tot hogere prijzen binnen de Europese Unie.
Internationale concurrentie op de sojamarkt
Goede groeiomstandigheden in de VS zetten de sojaprijzen de voorbije weken mee onder druk. Het Wasde-rapport van 12 juni ondersteunde mee de prijsdaling door een zeer beperkte daling van de voorraad tegenover vorige maand, maar wel een 3,7% hogere voorraad dan een jaar terug. Daarnaast valt ook de soja-export vanuit de VS tegen, wat het oude oogstaanbod nog ruimer doet uitvallen. Dit zet de VS aan tot een competitieve prijszetting van hun soja op de wereldmarkt.
“Deze situatie zorgt toch wel voor een concurrentieslag op de internationale markt, waardoor ook de premies vanuit Brazilië en Argentinië daalden”, meent Raf Beyers. “China kocht vooral in Brazilië de laatste tijd. De Chinese aankopen kunnen nog aangewakkerd worden door een hittegolf in een belangrijke voederproductieregio van China.”
De prijs van sojameel ging de voorbije maand ongeveer 7% naar beneden, waardoor de prijs terug tekent op het niveau van begin mei, namelijk ongeveer 365 euro/ton in Chicago. Door de stevig gedaalde vraag, omwille van de hoge prijzen, zijn wel de raapzaadschrootprijzen recent stevig gedaald.