Startpagina Granen

Voedermarkt in weken 22-23: Graanmarkt vergt opvolging

De graanmarkt wordt geconfronteerd met diverse uitdagingen, voornamelijk gedreven door weersomstandigheden en geopolitieke factoren. Opvolging is noodzakelijk, aangezien deze uitdagingen een directe invloed kunnen hebben op de prijs en beschikbaarheid van graan op de wereldmarkt.

Leestijd : 4 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 22 tot 23 (27 mei - 9 juni 2024).

Weersinvloeden bepalen de tarweprijzen

De stijging van de tarweprijzen op Euronext-futures is de voorbije weken beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de verslechterende productievooruitzichten in belangrijke productiegebieden zoals Rusland, Oekraïne en de Europese Unie.

Raf Beyers: “In de eerste handelsweek van juni is het echter de nog goede beschikbaarheid van oude oogst die de prijzen terug wat mildert. De voorlopige prijspiek zag men de laatste week van mei aan 269 euro/ton, om in de eerste week van juni terug te dalen naar 257 euro/ton.”

In Rusland en Oekraïne wordt een sterke stijging van de temperaturen voorspeld, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de tarweproductie. “De Russische tarweproductie voor het seizoen 2024-25 wordt geschat op minder dan 82 miljoen ton, wat lager is dan eerdere prognoses en historische gemiddelden. Dit kan leiden tot een verminderd aanbod op de wereldmarkt.”

In West-Europa heeft zware regenval een negatieve impact op de oogstomstandigheden. Overmatige regen kan leiden tot schimmelziekten en moeilijkheden bij het oogsten, wat de kwaliteit en kwantiteit van de oogst beïnvloedt. De tarweprijzen op Euronext kunnen richting 280 euro/ton gaan nu er sprake is van een groot volume dat Algerije wil contracteren. Zonder een gelijktijdige stijging van de maïsprijzen op de Chicago Board of Trade (CBOT), is het echter onwaarschijnlijk dat Euronext-tarweprijzen 300 euro per ton zullen bereiken.

Late zaai van maïs

De maïsmarkt blijft ook sterk beïnvloed door de weersomstandigheden in verschillende regio's. “Door de aanhoudende regen in verschillende delen van Europa wordt het planten van maïs bemoeilijkt. Dit kan leiden tot lagere opbrengsten en dus een kleinere voorraad, wat de prijzen op de langere termijn zou kunnen verhogen”, stelt Raf Beyers. “Ook in de Verenigde Staten (VS) heeft regenval het planten vertraagd. De uiteindelijke oppervlakte die beplant wordt, is cruciaal voor de oogstprognoses. Het is afwachten of het volgende World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport op 12 juni al in een bepaalde richting zal wijzen. Daarnaast kampt Mexico met een historische droogte, waardoor de behoefte aan geïmporteerde maïs naar recordhoogte stijgt. Verwacht wordt dat Oekraïne in 2024-25 minder maïs beschikbaar zal hebben voor export. Deze factoren kunnen de wereldwijde beschikbaarheid verder onder druk zetten.”

Ondanks de onzekerheden blijft de maïsprijs op Euronext relatief stabiel, grotendeels vanwege het aanzienlijke prijsverschil met tarwe. “De tarweprijzen liggen momenteel een stuk hoger, wat maïs aantrekkelijker maakt voor veevoer en andere toepassingen. De graanmarkt wordt geconfronteerd met diverse uitdagingen, voornamelijk gedreven door weersomstandigheden en geopolitieke factoren. Het is goed om deze ontwikkelingen nauwlettend te volgen, aangezien ze een directe invloed kunnen hebben op de prijs en beschikbaarheid van graan op de wereldmarkt.”

Evenwicht tussen vraag en aanbod

De prijzen van koolzaad in Europa zijn gestabiliseerd en hebben het niveau van 500 euro per ton op Euronext niet doorbroken. Deze stabilisatie en sinds een week terug prijsdaling in het zog van de sojaprijzen, kan gezien worden als een teken van evenwicht tussen vraag en aanbod op de markt. “De onzekerheid over de productie blijft een bron van zorg voor de Europese bevoorrading in het nieuwe seizoen. Dit kan leiden tot terughoudendheid bij producenten om op korte termijn te verkopen, wat de prijzen zou kunnen ondersteunen.”

De voorraad aan het einde van het seizoen in de EU krimpt, mede door de recordhoogte in crush activiteiten. Hoewel het zaaien in Canada is uitgesteld, zorgen de betere vochtomstandigheden voor een gunstigere gewasontwikkeling. Zowel in Zuid- als West-Australië zijn de zaaiomstandigheden slecht, gecombineerd met een lager koolzaadareaal.

Sojabonenprijs onder druk

De sojameelprijzen hebben het moeilijk gekregen om de weg naar boven vast te houden. Beyers: “Eind mei piekte het sojameel nog even tot 394 euro/ton. In het kielzog van de dalende graanprijzen, daalde sojameel de eerste week van juni naar 359 euro/ton. De Chinezen kochten nog geen kilo Amerikaanse sojabonen voor de komende winter. Ze kopen bijna uitsluitend in Brazilië. Er wordt ingeschat dat het Braziliaanse exportseizoen kan aanhouden tot en met oktober, gezien de ruime voorraden. Dat kan overlappen met de exportperiode van de Amerikaanse nieuwe bonen. Dit zet momenteel de sojabonenprijs voor die periode onder druk.”

In de VS zit al bijna 80% van de soja in de grond en is er al 55% zichtbaar uitgekomen. In een van de komende weken zijn dus de eerste gewascondities te verwachten.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Granen

Beperkt aantal bladluizen in granen

Granen Tussen 21 en 25 maart werd de bladluisdruk in wintergranen geëvalueerd in Vlaanderen, door de partners van het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG).
Meer artikelen bekijken

Vind uw droomjob in de land- en tuinbouw

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

Vind de medewerker die echt bij u past.

Plaats een vacature
Bekijk alle vacatures