Startpagina Boerenprotest

Manifestanten vragen om natuur te beschermen zonder boeren te benadelen

Een honderdtal mensen hebben zaterdag 1 juni gepleit voor een Europese politiek die de klimaatverandering bestrijdt en de ecosystemen beschermt, zonder daarbij de boeren te benadelen.

Leestijd : 2 min

De actie, een initiatief van Good Food Good Farming en Climate Action Network (CAN) Europe, vond zaterdagnamiddag 1 juni plaats op het Albertinaplein in Brussel.

Met de Europese verkiezingen voor de deur is het voor de manifestanten essentieel om een beleid te ontwikkelen dat voorziet in een eerlijke transitie voor de agro-industrie. Het is met andere woorden tijd voor een landbouw die de biotoop niet langer verwoest door monocultuur, maar die tegelijkertijd landbouwers ook toelaat om een waardig inkomen te innen.

"Het is enkel door de onrust op het vlak van maatschappij en milieu te bundelen dat we de crisis waar we nu mee geconfronteerd worden het hoofd kunnen bieden en een rechtvaardige toekomst voor iedereen kunnen garanderen", verklaarde Mia Mancini van Good Food Good Farming. "Zonder natuur zijn er geen landbouwers en zonder landbouwers is er geen voeding", stelde Marilda Dhaskali van BirdLife op haar beurt. "De natuurherstelwet is een eerste tastbare stap om de natuur- en klimaatcrisis een halt toe te roepen. Om een weerbare toekomst voor de volgende generaties te bouwen, is het dan ook essentieel dat de Europese lidstaten deze wet goedkeuren."

De Henegouwse boer Hugues Falys, die een rechtszaak heeft aangespannen tegen de Franse energiereus TotalEnergies, stelt dat boeren "rechtstreeks worden getroffen door de klimaatverandering, omdat die aanzienlijke schade veroorzaakt op hun boerderijen". Hij voegde eraan toe dat die vaststelling aanleiding is tot grote ongerustheid over de toekomst van het beroep en dat het daarom tijd is voor de grote vervuilers om rekenschap af te leggen.

Voor Chiara Martinelli, directrice van Climate Action Network Europe, moet het volgende Europees Parlement erover waken dat het klimaat en het milieu een absolute prioriteit blijven.

De manifestatie in Brussel kadert in een campagne die Good Food Good Farming al maanden voert. Daarnaast maakt ze ook deel uit van een bredere beweging van acties tegen de klimaatopwarming die de afgelopen dagen in 128 steden in 14 Europese landen hebben plaatsgevonden.

Grootouders voor het klimaat

Eerder hadden op vrijdag 31 mei ‘Grootouders voor het Klimaat’ tijdens een zang- en fluitactie aan het Europees parlement, op het Luxemburgplein in Brussel, gevraagd om een onverwijlde voortzetting van de Europese Green Deal. Tegelijk roepen de grootouders, de burgers op om op 9 juni klimaatbewust te kiezen.

Belga, TD

Lees ook in Boerenprotest

“Boze boeren willen gewoon meer zekerheid”

Boerenprotest In het boek ‘Daarom zijn boeren boos’ buigen 15 Vlaamse en Nederlandse experts zich over de vraag waarom de boeren boos zijn. Het boek richt de spots op de diepgewortelde frustraties en de mix van factoren achter de boerenprotesten in Nederland en Vlaanderen. Naar aanleiding van het verschijnen van het boek organiseerden de KU Leuven en de Nederlandse nieuwswebsite Foodlog een middagsymposium met als centrale vraag: Houdt de jonge boer het vol?
Meer artikelen bekijken